.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.cze.2025 08:42:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [all] Solar dach
PostNapisane: 09.sie.2007 21:16:17 
Użytkownik

Witam serdecznie

Mam pytanie do wszystkich, którzy mieli styczność z solar dachem w swych pogromcach szos. Otóż czy solar roof włącza się automatycznie, czy potrzeba do niego specjalnych ustawień? Przy okazji jeszcze jedno pytanie, jak to jest z tymi płytami do nawigacji, czy można używać płyt przegrywanych?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2007 21:23:14 
Użytkownik

byyyło...
Ale jako że jesteś nowy to powiem Ci że skorzystałem z opcji szukaj i wpisałem: solar
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=49446
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53251

Pozdrawiam

PS. jeśli autko w avatarku należy do Ciebie, to poprosimy więcej fotek.
Najelepiej będzie jak umieścisz nowy wątek na forum "Newbie" i się ładnie przywitasz :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2007 21:29:36 
Użytkownik

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wszystko to już widziałem, jednak opinie są różne i różniste, jedni piszą, że solar dach działa automatycznie drudzy, że po wciśnięciu przycisku przy dachu - jak to jest w rzeczywistości, ponieważ niby wszystko dobrze ustawiłem, nawiewy działają podczas wyłączonego silnika, jednak solar dach nie daje takiego efektu jak oczekiwałem, moim zdaniem powinno być chłodniej.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2007 21:37:15 
Użytkownik

Jeśli dmuchawy działają, a szyber sie uchyla to nic więcej nie zrobisz raczej.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2007 22:35:55 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Moze w instrukcji obslugi od A8 jest cos napisane jak dziala solar dach. Tak wedlug mnie to dziala on automatycznie po kazdym wylaczeniu silnika i zasila klimatyzacje jak auto stoi w pelnym sloncu a ktora musi byc wlaczona i dzieki temu nie czerpie energii z akumulatora tylko bezposrednio z baterii slonecznych na dachu. :) jak na taka mala powierzchnie baterii zasilajacych to nie ma sie co dziwic ze nie ma mocniejszego schlodzenia. Auto stoi na pelnym sloncu powietrze w srodku sie nagrzewa a jego wnetrze jest dosyc obszerne. Zadaniem klimy zasilanej Solar dachem jest tylko lekko schlodzic zeby bylo choc troche komfortowo odjechac. Jezeli w CAR/SETUP nie ma zadnych ustawien dotyczacych szyberdachu to nigdzie wiecej sie tego nie reguluje.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2007 23:43:19 
Użytkownik

Auto: A8, R8
samochod po prostu zyje - oddycha...

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2007 08:03:06 
Klubowicz

KORU napisał(a):
Zadaniem klimy zasilanej Solar dachem jest tylko lekko schlodzic

Koru - solardach nie zasila "klimy" :): . Sprężarka ani drgnie. Solardach jedyne co zasila - to wiatrak (silnik wentylatora) nadmuchu (ten podstawowy, poniżej filtra pyłów). Funkcją soladachu jest przewietrzanie, a nie schładzanie.
W bardzo upalne dni - korzyści i tak są "nieocenione", a w egzemplarzach z pakietem dammglas ("podwójne szyby") efekty potrafią wręcz zaskoczyć - do samochodu w czarnym kolorze i z czarną skórą wsiada się bardziej komfortowo niż do jasnego auta ale bez solaru.
Zimą - jeśli ktoś zadba o to, żeby solar był czysty/nieośnieżony - solar zapobiega parowaniu szyb od wilgoci i śniegu wnoszonych na butach.
Alternatywą do solardachu - dla samochodów wyposażonych w "komputer pokładowy" - jest funkcja przewietrzania ustawiana z poziomu fis-a - na konkretną godzinę (wówczas przewietrzenie wnętrza nie jest uzależnione od nasłonecznienia, bo wiatrak dmuchawy jest zasilony z akumulatora).

PS: Użytkownik samochodu z "solarem" nie ma wpływu na wydajność przewietrzania - zależy to wyłącznie od "ilości światła" padającego na baterię w dachu. Ważne, żeby dbać o jej czystość ... :P .

;) :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1