.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 20:03:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C5 A6 '02] Programowanie kluczyka
PostNapisane: 16.lis.2007 17:48:13 
Użytkownik

Witam.
Kupiłem oryginalny moduł komfortu/sterownik do mojego Audi, został on wymieniony i działa bez zarzutu. Nie działa tylko radiowe otwieranie samochodu z kluczyka. Czy można "nauczyć" komputer, żeby korzystał z sygnału klucza, bez posiadania VAG'a? Jeżeli tak, to poproszę o instrukcję (ew. link, jeżeli przeoczyłem szukająćc) jak to zrobić.
Z góry dziękuję,
Rafał.

Ostatnio edytowano 17.lis.2007 10:57:20 przez da.kot, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2007 18:18:15 
Użytkownik

prawdopodobnie trzeba go zaprogramowac....
opcja "szukaj"

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2007 11:12:22 
Użytkownik

Nie działa mi ten algorytm
To samo
To samo
I tak dalej. Ten sam algorytm podawany przez kilku użytkowników forum.

W algorytmie podanym w drugim poście "zapłon" ostatnia faza przed odpaleniem silnika? (To tylko na wszelki wypadek, żeby uniknąć nieporozumień).

W punkcie 3. "przycisk" to otwieranie czy zamykanie drzwi? (Mikev (prawdopodobnie autor) nie jest pewien, ale uważa, że jest to obojętne.)

Do stacyjki wsadziłem ten plastikowy klucz, włączyłem zapłon. I powtórzyłem punkt 3,4 dla wszystkich możliwości [1-4], gdyż nie wiem, pod którym numerem jest zapisany mój klucz z pilotem. Cały algorytm powtórzyłem 8 razy (4 razy na otwieranie [1-4], 4 razy na zamykanie [1-4])
Wszystko działało jak w opisie, po kliknięciach w punkcie 3 migały światła, zarówno dla otwierania jak i zamykania. Po odczekaniu 5 sekund samochód się otwierał (nie zapalało się światło). Po ósmym wykonaniu algorytmu chciałem sprawdzić czy działa. Wyjąłem kluczyk ze stacyjki, zamknąłem drzwi i okazało się, że nic się nie zaprogramowało. Spróbowałem zamknąć samochód przez zamek w drzwiach, samochód się zamknął i włączył się alarm. Przez 1-2 minuty próbowałem otworzyć zamek jednym i drugim kluczem, nic nie działało... W końcu zaskoczyło i otworzył się zamek (nadal wyje) i udało mi się zdjąć klemę z akumulatora. Zanim zdjąłem klemę, jeszcze otworzyłem i zamknąłem raz samochód, ale centralny nie działa już dla tego klucza.

Jeżeli ktoś znajdzie błąd w moim postępowaniu, albo miał podobny problem i rozwiązał go w jakiś inny sposób (inny algorytm np.) to proszę dać znać. Bo pieprzę się z elektryką w tym samochodzie od dawna i tylko pozostało mi zaprogramowanie kluczyka do pełni szczęścia...

PS. Ładne domki masz na osiedlu :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2007 18:26:22 
Użytkownik

Auto: Audi Q7 4L 3.0 TDI
nie wiem czy to jest obojetne ale tak mi podano.
sprawdz czy modul komfortu jest zaprogramowany tak jak powinien a jezeli nie masz VAGa to zanim pojedziesz do kogos sprawdzic to zobacz jeszcze raz ta sekwencje ktora podalem tylko zamiast uzywac plastikowego kluczyka uzyj jednego ze scyzorykow na przemian do wlaczenia zaplonu. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale zobacz. moze pomoze.

Bylo
AUDI A6 C5 2.4 98r AGA LPG
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2007 10:43:09 
Użytkownik

Centralka i sterowanie radiowe działa jak złoto. Wielkie podziękowania dla meszrum'a, który mi to wczoraj ustawił VAGiem (zgadzam się z nim, że VAG powinien być dorzucany do każdego auta gratis:D) :)

Co do algorytmu który podałeś, to powtórzyłem go dla obu przycisków i dla wszystkich wartości. Jak się okazało po podłączeniu meszrumowego VAGa, to w pamięci sterownika nie został żaden klucz (Bogu dzięki, można było otworzyć samochód i odpalić). Wątpię, żebym popełnił błąd bo przeczytałem go kilka razy i wykonywałem z kartką, żeby nic nie pomylić. Nie twierdzę, że jest zły, ale może wykorzystuje się go w innych sytuacjach niż programowanie klucza do nowego sterownika.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla meszrum'a:) I pozdrowienia dla jego śmiesznych kotów :d
Pozdrawiam,
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2007 14:50:24 
Użytkownik

moze byc tak jak ty piszesz`ale moze tez byc ze nie uzywa sie go z plastikiem

Bylo
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2007 23:54:36 
Użytkownik

niestety u kolegi da.kot włącza się akcydentalnie alarm, co potwierdzone zostaje zapisaniem się błędu w 35 o walorze 01370.

zgodnie z informacją serwisową błąd ten, to:
Cytuj:
01370 - Alarm triggered by Interior Monitoring

Possible Causes
Anti-Theft Alarm triggered by Signal from Ultrasonic Sensor Control Module
Ultrasonic Sensor Control Module faulty
Wiring/Connectors from/to Ultrasonic Sensor Control Module faulty
False Alarm

Possible Solutions
Check/Clear Fault Codes
Check Ultrasonic Sensor Control Module
Check Wiring/Connectors from/to Ultrasonic Sensor Control Module

zabawę zaczynamy od zlokalizowania sensorów:

Obrazek

Obrazek

- należy sprawdzić wtyczkę przy samym module komforu pod kątem wilgoci/zaśniedzenia;
- należy odłączyć złączki i sprawdzić wtyczki pod kątem wilgoci/zaśniedzenia;
- jeżeli powyższe będzie OK, to należy aktywować alarm [+8 w 35>10] i odłączyć jedną stronę [złączkę po jednej ze stron] i czekać. jeżeli alarm się włączy, to odłączamy drugą - w ten sposób sprawdzimy, który z czujników jest odpowiedzialny za aktywację alarmu. kilka godzin i kolega da.kot będzie mieć gotową diagnozę.

:)

[+]
koty meszruma oczywiście przesyłają pozdrowienia... :d

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2007 01:38:09 
Użytkownik

meszrum mam pytanko dotyczace twoich audiczek a raczej ich modulu centralnego.
Porownywales je? sa takie same? jezeli jeszcze nie zagladles pod dywaniki to moze wiesz czy w obu przypadkach (auto z otwieraniem klapy bagaznika pilotem 3 przyciski oraz auto bez tej funkcji) maja takie same moduly?
chce dolozyc sobie ta funkcje bo mam zakodowanego pilota 3 przyciskowego i chcialbym go wykorzystac.

Bylo
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2007 18:53:01 
Użytkownik

Co do modułów meszruma, to jestem prawie pewien, że są inne. Ten sam model z tym samym silnikiem miał kilka różnych modułów z zależności od opcji. Wątpię, żeby audice meszruma miały identyczne numery.

Jeżeli mowa o czujkach ruchu, to dziękuję za znalezienie informacji. Zrobię z nich użytek jak najszybciej będę mógł (tzn. jak kupię VAG'a:). Jeszcze nigdy nie rozkręcałem tapicerki, i na razie mogę sobie spokojnie pomyśleć jak się do tych złączek dostać nie obniżając waloru estetycznego :d

Strefa czasowa: UTC + 1