.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lip.2025 19:07:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [RNS-E] Nie mogę wybrać TV jako żródła...
PostNapisane: 12.sty.2008 18:44:24 
Użytkownik

Kupiłem MM adapter i DVD do RNS-e. Po podłączeniu - Sygnał Can l i Can H, oraz zasilanie, powinno wyszystko być OK.

Przekodowałem Navi na 519114 (czyli zmieniarka i TV), ale nie mogę wybrać TV jako źródła, przez co nie mam obrazu ani dźwięku (mam tylko CD oraz MP3 jako źródło)...

Sygnały są na pewno dobrze podpiete, zasilanie jest na 100% (bo DVD jest podłączone równolegle z adapterem i ono działa, ale nie ma obrazu)...

Pomóżcie mi proszę, bo już nie wiem co mam z tym jajcem zrobić...

Z góry dziękuję za pomoc...

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2008 18:53:55 
Klubowicz

Skoro tak to może być już chyba padnięty adapter tylko :/ U mnie na włączonej Navi jak odepnę TV tuner to z menu ginie TV Source, ale jak podepnę to się od razu pokazuje... Jedno tylko pytanie - zasilanie adaptera masz stałe +12 czy załączane jakoś inaczej? TV Tuner ma stałe i jest załączany CANem - może i tutaj jest podobnie... Nic innego nie przychodzi mi do głowy... a kibicuję Ci bardzo, bo jak się uda to będę miał do Ciebie wielką prośbę, ale to już na PW :)

[+]
Najpierw włącz DVD, a później włącz Navi - nie będę się rozwlekał o co chodzi - ale sprawdź w ten sposób.

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2008 21:06:44 
Użytkownik

Wiesz... Mam to podłączone tak jak navi i DVD. Pozostałe urządzenia chodzą bez zarzutu, tylko nie widzi mi tunera.
Popatrzę jeszcze co z przewodami, ale nawet po odpięciu Can emulatora i podłączeniu samego MM adaptera nie ma TV do wyboru...

Coś z tym musze pomyśleć i jeszcze sprawdzę na innej navi...

Jakby Wam coś przyszło do głowy, to pomóżcie...

Grzesiu - wal śmiało cokolwiek by się działo :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2008 01:40:23 
Klubowicz

CANy muszą być podłączone! Przez CAN uruchamiany jest właśnie moduł adaptera (adapter wysyła chyba co 100ms sygnał, że jest obecny i na tej podstawie RNS-E wie, że ma TV :) ). Skoro masz emulator CANa- może on coś krzaczy - trzeba by sprawdzić na innej - najlepiej fabrycznie założonej Navi lub w aucie z CANem. Nie bardzo widzę inne wyjście, no chyba, że adapter jest padnięty (to przecież tylko elektronika). A moze ktoś pomieszał CAN-H z CAN-L? :/

A ja będę miał do Ciebie prośbę dopiero jak się uda to uruchomić :) Być może wtedy mój projekt z kamerą cofania powróci ;)

[+]
A emulator CANa dobrze działa? Dostaje sygnał prędkości? Navi masz zakodowane na jakie auto? Navi włącza się po stacyjce?

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2008 03:51:00 
Użytkownik

A więc tak... Emulator Can działa (bo zapala siępodświetlenie, a po odłączeniu sygnału Can nie)...

Rozmawiałem zs facetem od MM adaptera i powiedział, że adapter będzie działać nawet na stole, gdy RNS nie otrzymuje sygnału can, bo adapter sam wysyła taki sygnał...
Także emulator nie może nic krzaczyć (ale oczywiście przezornie odpiałem Cany, oraz podłączyłem je odwrotnie - sygnału nie ma :( )

Tak się składa, że mam właśnie drugą Navi (bo montuję także w A8 - Fotostory nie będzie, bo aparat padł, ale jest to coś ciekawego, bo przesunąłem kllimę na dół i nic nie wystaje poza ramkę :): - ale to pokażę, jak aparat naprawię )...

Wiem, że to tylko elektornika, więc stestuję sprawę i mam nadzieję, że to tylko adapter - ta Navi mnie wykończy :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2008 11:38:12 
Klubowicz

Masz zakodowaną Navi na Lamborgini! (druga cyfra SoftwareCodeing). Nie wiem czy idę w dobrym kierunku, ale w Lambo nie było TV tunerów, stąd też może być Twój problem (navi jest ta sama). U mnie na kodowaniu lambo TV działało, ale może mam inny sprzęt niż Ty (inną wersję hardwareową Navi). Spróbuj zakodować drugą cyfrę z 1 na 5 (A6 przed 2004r.)

Kod:
STG 17 (Instrument cluster) -> Adaptation -> Function 10 -> Channel 62
+01 - Radio
+02 - Telefon
+04 - Navigation
+08 - Telematics
+16 - Instrument Cluster
To add navigation, add +4 to the current value.

STG 56 (Navigation System) -> Coding -> Function 07
0?xxxxx: Model
1 - Lamborghini
2 - Audi A3 (8P)
3 - Audi A4 (> 2004)
4 - Audi A4 Cabriolet (> 2004)
5 - Audi A6 (<2004> 2007) (sw US 0150+, EU 0500+)
7 - Audi R8 (sw US 0150+, EU 0500+)

0x?xxxx: Diagnostics for front speakers
0 - activ
1 - inactiv

0xx?xxx: Sound characteristics
0 - linear
1 - Audi A4 (> 2004)
2 - Audi A6 (<2004> 2004)
4 - Audi TT (> 2004)
5 - Audi A3 (8P)
9 - Bose Soundsystem

0xxx?xx: Telephone/telematics
1 - no telephone (supply voltage for microphone actively)
2 - Mobile phone preparation (Temic - Speisesp. Microphone inactively)
3 - Mobile phone preparation (Cullmann - Speisesp. Microphone inactively)
4 - Mobile phone preparation (Nokia - Speisesp. Microphone inactively)
5 - Telematics Europe (supply voltage microphone inactively)
6 - Telematics US (supply voltage microphone inactively)
7 - Base plate diagnostic capable with comfort control

0xxxx?x: Options I
1 - default
2 - Digital-Radio
3 - Satelite-Radio
4 - Satelite- and Digital-Radio
5 - AUX in (Euro sw 0650+)
6 - AUX in and DAB (Euro sw 0650+)

0xxxxx?: Options II
1 - default
2 - TV-Tuner
3 - CD-Changer
4 - TV-Tuner and CD-Changer
5 - Multifunction Steering Wheel
6 - TV-Tuner and Multifunction Steering Wheel
7 - CD-Changer and Multifunction Steering Wheel
8 - TV-Tuner, CD-Changer und Multifunction Steering Wheel

[+]
No i temat upadł - dopatrzyłem się, że nie wpisałeś pierwszego 0 w kodowaniu :P Cóż... to spróbuj z kodowaniem na inną furę, np. A4 (tylko do testów, bo w naszym przypadku najlepsze jest kodowanie na A6. Pomysły mi się kończą :/

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2008 02:50:38 
Użytkownik

Odłącz na chwile zasilanie od akumulatora i funkcja TV sie pojawi!

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2008 10:38:53 
Użytkownik

Dzięki za sugestię. Wszystko już zrobione.
IMHO nie ma różnicy czy odłączam od prądu Navi, czy aku, zwłaszcza, że navi jest kompletnie z innego auta i nie ma z nim absolutnie żadnej komunikacji...

Przyczynąniedziałającego TV był uszkodzony adapter, który po wymianie śmiaga jak ta lala... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2008 13:22:29 
Klubowicz

Heveliusz napisał(a):
Dzięki za sugestię. Wszystko już zrobione.
IMHO nie ma różnicy czy odłączam od prądu Navi, czy aku, zwłaszcza, że navi jest kompletnie z innego auta i nie ma z nim absolutnie żadnej komunikacji...

Przyczynąniedziałającego TV był uszkodzony adapter, który po wymianie śmiaga jak ta lala... :peace:

Z moich informacji wynika, że jest różnica - ale tylko w autach wyposazonych w CAN, a nie CAN-emulator. CANy wymagają chwili aby się "uśpiły" - tak to kiedyś fachowo usłyszałem od kolegi klubowego :) Nie wiem ile w tym prawdy, ale u mnie pomogło :), ale nie w sprawie TV - ten zakoczył od razu po wpięciu kostki - tak samo jak ginie opcja Source TV po wyjęciu kostki. Ale Hev wie dlaczego bo już pisaliśmy sobie o tym na PW :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1