.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lip.2025 12:55:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 98] jak otworzyć drzwi z uszkodzonym zamkiem
PostNapisane: 23.lut.2008 21:23:48 
Użytkownik

Witam wszystkich

Dziś w kąciku majsterkowicza: "jak w 2 minuty otworzyć drzwi z uszkodzonym zamkiem, bez niszczenia tapicerki i lakieru" :d

Ostatnio miałem problem z drzwiami kierowcy, zamek się zablokował i w żaden sposób nie mogłem ich otworzyć, a z forum wiem że nie tylko mnie to spotkało... więc dziś z moim tatą rozkręciliśmy na części prawy zamek i znaleźliśmy sposób, który pozwala otworzyć zatrzaśnięte drzwi w dosłownie 2 minuty!! jedyny warunek, tym sposobem można otworzyć uszkodzone drzwi przednie tylko jeśli tylne drzwi są otwarte

no więc do dzieła, możecie mierzyć czas :) ja akurat otwierałem drzwi lewe i fotki dotyczą tej operacji

1. otwieramy tylne drzwi

Obrazek

mamt dostęp do jednej śruby od zamka

Obrazek

a konkretnie to ta

Obrazek

2. odkręcamy tą śrube, potrzebny jest troche dłuższy klucz, ale idzie bez kłopotu

Obrazek

dla łatwiejszego zrozumienia problemu dalse fotki pokazują wykręcony i rozkręcony zamek

śruba, którą wykręciliśmy znajdowała się w tym miejscu

Obrazek

3. kolejny etap to wykonanie bardzo skąplikowanego i zaawansowanego technicznie narzędzia do otwierania zamków, czyli wytrycha :d
na zagiętej końcówce powinien mieć wcięcia, widać to na fotkach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wróćmy do zamka

4. wykonany wytrych należy wsadzić do dziury po śrubie i ustawić tak, żeby znalazł się dokładnie w takiej pozycji jak na fotce

FOTKA POKAZUJE JAK WYTRYCH MA BYć UłOżONY W śRODKU W ZAMKU!!!

Obrazek

po włożeniu wytrycha nie widać jak jest ułożony...

Obrazek

przejdzźmy do widoku zamka od środka

Obrazek

otwór, przez który wytrych wchodzi do środka zamka

Obrazek

kolejna fotka pokazuje pierścień, który jest ostatnim elementem blokującym otwarcie drzwi, i kierunek w którym trzeba go przekręcić żeby tą blokade zwolnić i otworzyć drzwi

Obrazek

Obrazek

w zasadzie ta strzałka powinna być zaokrąglona, bo pierścień obraca się wokół osi, myśle że każdy wie o co chodzi

pierścień nie jest idealnie okrągły tylko ma nacięcie, dlatego wytrychem z nacięciem z boku możemy się tam zahaczyć i go obrócić

foto jeszcze zablokowanego zamka i wytrycha koło pierścienia, widok w zasadzie można powiedzieć z góry, w tej perspektywie ciągniemy do siebie

Obrazek

a to już dwie fotki po wyciągnięciu, a w zasadzie przekręceniu pierścienia

Obrazek

Obrazek

technicznie otwiearnie wygląda tak, że jedna osoba dopycha drzwi do samochodu,druga przesówa wytrychem pierścień i w tym momęcie pierwsza ciągnie drzwi... najwygodniej jest z otwartym oknem ;)

sposób jest prosty, skuteczny i tani, nawet jeśli nie wierzysz że się uda, tie zaszkodzi spróbować, ja dziś w ten sposób zaoszczędziłem tiele kasy :D

a przy okazji, u mnie przyczyną zacięcia zamka był podrdzewiały jeden z silniczków centralnego zamka, gdzieś tam dostała się woda...

przyczyn może być wiele, ale bez otwarcia drzwi nic sie nie da z nimi zrobić, a ten sposób otwierania wydaje mi się bardzo skuteczny ;)

Gratis... sposób mocowania tapicerki na drzwiach
praktycznie trzeba odkręcić tylko dwie śrubki po bokach na górze i pozatym cała tapicerka jest na haczykach więc trzeba ją "wyrwać" do góry

Obrazek

nie życze nikomu takiej usterki, ale jeśli się niestety przydarzy to powodzenia :peace:

w razie pytań piszcie

pozdrawiam[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2008 21:31:03 
Użytkownik

Auto: A6 C7
Gratuluje sprytnego pomysłu :):
Przyda się komuś napewno... dobra robota :)

Strefa czasowa: UTC + 1