Witam wszystkich
Dziś w kąciku majsterkowicza: "jak w 2 minuty otworzyć drzwi z uszkodzonym zamkiem, bez niszczenia tapicerki i lakieru"
Ostatnio miałem problem z drzwiami kierowcy, zamek się zablokował i w żaden sposób nie mogłem ich otworzyć, a z forum wiem że nie tylko mnie to spotkało... więc dziś z moim tatą rozkręciliśmy na części prawy zamek i znaleźliśmy sposób, który pozwala otworzyć zatrzaśnięte drzwi w dosłownie 2 minuty!! jedyny warunek, tym sposobem można otworzyć uszkodzone drzwi przednie tylko jeśli tylne drzwi są otwarte
no więc do dzieła, możecie mierzyć czas

ja akurat otwierałem drzwi lewe i fotki dotyczą tej operacji
1. otwieramy tylne drzwi
mamt dostęp do jednej śruby od zamka
a konkretnie to ta
2. odkręcamy tą śrube, potrzebny jest troche dłuższy klucz, ale idzie bez kłopotu
dla łatwiejszego zrozumienia problemu dalse fotki pokazują wykręcony i rozkręcony zamek
śruba, którą wykręciliśmy znajdowała się w tym miejscu
3. kolejny etap to wykonanie bardzo skąplikowanego i zaawansowanego technicznie narzędzia do otwierania zamków, czyli wytrycha
na zagiętej końcówce powinien mieć wcięcia, widać to na fotkach
wróćmy do zamka
4. wykonany wytrych należy wsadzić do dziury po śrubie i ustawić tak, żeby znalazł się dokładnie w takiej pozycji jak na fotce
FOTKA POKAZUJE JAK WYTRYCH MA BYć UłOżONY W śRODKU W ZAMKU!!!
po włożeniu wytrycha nie widać jak jest ułożony...
przejdzźmy do widoku zamka od środka
otwór, przez który wytrych wchodzi do środka zamka
kolejna fotka pokazuje pierścień, który jest ostatnim elementem blokującym otwarcie drzwi, i kierunek w którym trzeba go przekręcić żeby tą blokade zwolnić i otworzyć drzwi
w zasadzie ta strzałka powinna być zaokrąglona, bo pierścień obraca się wokół osi, myśle że każdy wie o co chodzi
pierścień nie jest idealnie okrągły tylko ma nacięcie, dlatego wytrychem z nacięciem z boku możemy się tam zahaczyć i go obrócić
foto jeszcze zablokowanego zamka i wytrycha koło pierścienia, widok w zasadzie można powiedzieć z góry, w tej perspektywie ciągniemy do siebie
a to już dwie fotki po wyciągnięciu, a w zasadzie przekręceniu pierścienia
technicznie otwiearnie wygląda tak, że jedna osoba dopycha drzwi do samochodu,druga przesówa wytrychem pierścień i w tym momęcie pierwsza ciągnie drzwi... najwygodniej jest z otwartym oknem
sposób jest prosty, skuteczny i tani, nawet jeśli nie wierzysz że się uda, tie zaszkodzi spróbować, ja dziś w ten sposób zaoszczędziłem tiele kasy
a przy okazji, u mnie przyczyną zacięcia zamka był podrdzewiały jeden z silniczków centralnego zamka, gdzieś tam dostała się woda...
przyczyn może być wiele, ale bez otwarcia drzwi nic sie nie da z nimi zrobić, a ten sposób otwierania wydaje mi się bardzo skuteczny
Gratis... sposób mocowania tapicerki na drzwiach
praktycznie trzeba odkręcić tylko dwie śrubki po bokach na górze i pozatym cała tapicerka jest na haczykach więc trzeba ją "wyrwać" do góry
nie życze nikomu takiej usterki, ale jeśli się niestety przydarzy to powodzenia
w razie pytań piszcie
pozdrawiam[/url]