.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 16:22:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: co wybrac radio fabryczne np concert II czy firmowe np Alpin
PostNapisane: 09.wrz.2008 13:16:37 
Użytkownik

Witam,

Nie wiem co wybrac czy radio fabryczne np concert II, czy moze jakies radio firmowe np alpine? Posiadam Audi A2. Mozecie cos doradzic?

Z gory wielkie dzieki
Damian

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2008 21:13:46 
Użytkownik

witam, osobiście jestem totalnym zwolennikiem oryginału- w przypadku radia wszystko do siebie pasuje,a jak zależy Ci na mp3 dokup sobie nadajnik fm pod zapalniczkę na pendriva, cd- zawsze można poszukać radyjka obsługującego zmieniarkę.... itd.,

tak myślę i pozdrawiam
arek :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 08:55:51 
Użytkownik

zamiast nadajnika fm proponowałbym emulator zmieniarki :d

sprzedam koła 15"

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 09:33:00 
Użytkownik

krzyn!ek napisał(a):
zamiast nadajnika fm proponowałbym emulator zmieniarki :d

wszystko zależy od "portfela" :(

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 09:34:32 
Użytkownik

Ja wybrałem oryginał czyli chorusa II (taki concert tylko na kasetę) oraz xcar linka (emulator zmieniarki odtwarzający mp3 z kart pamięci). Nie jestem audiofilem samochodowym ale wydaje mi się, że radio to bardzo dobrze i czysto gra - no i pasuje świetnie do wnętrza czyli całe czerwone podświetlenie.

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 11:18:13 
Użytkownik

ale te firmówki to albo panasonic albo blaupunkt, a one pozostawiają wiele do życzenia jeżeli chodzi o dzwięk, fakt pasują, ale np. alpine też ma modele z pięknym czerwonym podswietleniem który pasuję jak ulał do deski w audi :)

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 11:53:43 
Użytkownik

BladyRS napisał(a):
ale te firmówki to albo panasonic albo blaupunkt, a one pozostawiają wiele do życzenia jeżeli chodzi o dzwięk, fakt pasują, ale np. alpine też ma modele z pięknym czerwonym podswietleniem który pasuję jak ulał do deski w audi :)
tak ale np już ściemniał się nie będzie z całą konsolą, będzie problem z podłączeniem tylnych głośników itd

sprzedam koła 15"

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 13:33:26 
Użytkownik

krzyn!ek napisał(a):
BladyRS napisał(a):
tak ale np już ściemniał się nie będzie z całą konsolą, będzie problem z podłączeniem tylnych głośników itd

no sciemnial sie nie bedzie, i tylko tyle, a czemu tyl ma nie grać, przeciez to są złącza ISO , kanaly są ponumerowane identycznie jak w oryginalnym radiu...

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 14:27:41 
Użytkownik

BladyRS napisał(a):
krzyn!ek napisał(a):
BladyRS napisał(a):

no sciemnial sie nie bedzie, i tylko tyle, a czemu tyl ma nie grać, przeciez to są złącza ISO , kanaly są ponumerowane identycznie jak w oryginalnym radiu...
bo w a4 są aktywne głośniki tylne i albo dasz dodatkowy wzmak albo trzeba zamieniać kabelki w kostce.

sprzedam koła 15"

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 22:40:43 
Użytkownik

Z tą zmianą kabelków to nie koniec świata, trudniej by było w drugą stronę. Osobiście od kilku dni posiadam pioneera DEH-P55BT po krótce jego zalety:
1sze primo - cena nie miażdży, za nowe <600PLN
2ie primo - wygląd - prawie czarny panel podświetlanie do wyboru 10kolorów niezależnie wyświetlacz i przyciski, oraz mega dresiarski tryb multikolor zmieniający kolory w locie. W trybie red/red wygląda przekozacko w mojej before liftowej na maxa czerwonej A4.
3cie primo - wbudowany kompletny zestaw bluetooth trochę trudnawy w obsłudze, niestety nie testowałem, bo nie mam mikrofonu.
4te primo - jak każdy prawie pionek potrafi ładnie zagrać, z gorszymi głośnikami (mit o podbarwianiu dzwięku w pionkach jak najbardziej prawdziwy).
5te primo - jeżeli będziesz kiedyś chciał dorzucić jakąś grzmiącą skrzynie do kufra, to ustawień masz tyle, że nawet mój wzmacniacz cruncha którego kupiłem za 61zł brutto +wysyłka zabrzmi nieźle ;-)

Osobiście twierdze że rado orginalne OK, ale jeżeli już jest w samochodzie, to można go najwyżej nie ruszać, ale jeżeli jest dziura, to kupno sprzętu audio wykonanego w 90tych latach mija się z celem w dzisiejszych czasach. Acha, P55BT w tej chwili już został zastąpiony nowszym modelem, który niestety dostał jaśniejszą obudowę. Ale pioneer ma jeszcze kilka innych modeli ze zmiennym podświetlaniem (tylko tam dostaniesz 100% czerwonego światła). Blaupunkty niby też to mają, ale tam gajga zawsze ma niebieskie światełko na sobe, poza tym nie gra tak fajnie jak pionek, ani nie wygląda.

E38 740i (I 2011 - 2018)
Teraz: bmw E60; cbr1100xx

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2008 23:01:13 
Użytkownik

no to teraz doradziliśmy :d , arszemik biedzie miał jeszcze większy mętlik :/

pozdrówka

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2008 09:01:16 
Użytkownik

czym wy sie kierujecie przy doborze radia ?? :):

bo jeszcze nikt nie odpowiedzial na podstawowe pytanie....
czy to ma grac czy wygladac ??

jak wygladac to ori

jak grac to nie ori ale tu sie wiaze zmiana glosnikow tlumienie drzwi wzmacniacze i ect. :peace:

tyle ze w 2 autach seicento 900 + a6 1.9TDi :)

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2008 22:21:14 
Użytkownik

alukard napisał(a):
czym wy sie kierujecie przy doborze radia ?? :):

bo jeszcze nikt nie odpowiedzial na podstawowe pytanie....
czy to ma grac czy wygladac ??

jak wygladac to ori

jak grac to nie ori ale tu sie wiaze zmiana glosnikow tlumienie drzwi wzmacniacze i ect. :peace:

Chyba jak ma wyklądać na ori to ori miało być! Przecież pierwszy lepszy pionek, czy alpinka, czy nawet coś innego z dobrze dobraną kolorystyką jest o niebo ładniejszy niż te kaseciaki z takim wyświetlaczem:
[disp] [RMF FM] [/disp]

E38 740i (I 2011 - 2018)
Teraz: bmw E60; cbr1100xx

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2008 19:52:48 
Użytkownik

Tak na prawdę to zainteresowany sam najlepiej wie czego chce. Czy ma grać czy wyglądać. Pomogło by jak byś arszemik podał przedział cenowy w jakim chcesz się zmieścić i co chcesz osiągnąć.

U mnie celem był dźwięk i w miarę niskie koszty, wyszło tak:
-alpina IDE-X300 - radio z odtwarzaczem mp3 na usb (żadnych czytników optycznych, za to wyjście na zmieniarkę)
-midbasy i gwizdki osobne na zwrotnicy boschmanna na przód
-basy i gwizdki j.w. na tył
-wysokie tony okazały się za mocne więc dla wyrównania w bagażniku zaparkowała skrzynia basowa
-wyciszyłem wszystkie drzwi i podłogę u kierowcy

Efekt jest zadawalający, a całość zamknęła się w 1000zł bez wygłuszeń - składałem całość sam.

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2008 20:55:10 
Użytkownik

u mnie jest tak:
concert II + emulator zmieniarki
i choć brzmienie pozostawia do życzenia, to jednak ergonomia, spasowanie i kolorystyka jest dla mnie nie do zastąpienia
absolutnie nie jestem fanem choinków w naszych porządnych samochodach :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2008 20:36:09 
Użytkownik

taktuś napisał(a):
u mnie jest tak:
concert II + emulator zmieniarki
i choć brzmienie pozostawia do życzenia, to jednak ergonomia, spasowanie i kolorystyka jest dla mnie nie do zastąpienia
absolutnie nie jestem fanem choinków w naszych porządnych samochodach :peace:

Witam.
Chcialbym kupic taka zmieniarke tylko interesuje mnie jakosc dziweku czy to jest pelne stereo? W jaki sposob nastepuje komunikacja z radiem, poprzez port telefonu? Sam kupilem nadajnik do Ipoda ale jakosc dzwieku jest beznadziejna - mono, dlatego szukam jakiego innego rozwiazania. Za odpowiedzi bede wdzieczny.

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2008 21:07:01 
Użytkownik

x-car link podpinany jest pod gniazdo zmieniarki i jako zmieniarka jest rozpoznawany. A jakość zależy przede wszystkim od sposobu kompresji - czym większy bitrate tym jakość lepsza. Niektórzy twierdzą, że ten sam utwór odtwarzany z x-car linka brzmi lepiej niż nagrany na płytę. Oczywiście mówimy cały czas o formacie mp3.

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2008 22:47:10 
Użytkownik

Auto: Audi A8, Audi A4
1) oryginał pasuje bez przeróbek mechanicznych
2) oryginał współpracuje idealnie z instalacją w samochodzie
3) oryginał nie wymaga stosowania adapterów przejściówek itp
4) oryginał jest dopasowany stylistycznie i kolorystycznie do zabudowy deski a dzięki temu nie szpeci doskonałego wnętrza Audi "plastikowym aluminium" lub "żarówą" jak to ma miejsce w wielu "firmowych" niby wykonaniach.
5) oryginał obsługuje FIS
6) oryginał gra lepiej od "firmowych" odbiorników w przedziale cenowym do 3x wzwyż przynajmiej
7) Ktoś kto nazywa pioneera "firmówką" jest w błędzie. Blaupunkt wynalazł radio samochodowe :)
8) jeśli ktoś się ze mną nie zgadza - zapraszam do odsłuchu instalacji w moim samochodzie. Oryginał BOSE Audi V8 + Blaupunkt + zmieniarka. Bez kilometrów kolorowych kabli, bez zajmowania bagażnika wooferami, bez dziesięciokrotnego rozkręcania auta na czynniki pierwsze. Wystarczyło odrestaurowanie orginalnych wzmacniaczy i zamontowanie dopasowanego stylistycznie i elektrycznie radia dedykowanego do takiej instalacji. Efekt? Niejeden słuchacz został zaskoczony czystością przekazu oraz świetnym odwzorowaniem pasma akustycznego w b.dużym zakresie głośności. A że nie ma słyszalnego z kilometra "łup", "łup", "łup", no cóż.... w końcu jazdą oooo zobowiązuje do pewnej powagi ...

Szczerze polecam oryginał tylko może w trochę udoskonalonej wersji ze zmieniaczem lub mp3.

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 12:02:18 
Użytkownik

Tak przyglądam się temu co piszecie i powiem że miałem ten sam problem. Chciałem wywalić concerta i wsadzic Alpine, ale po głębszym zastanowieniu dam sobie pokój.
1) FiS
2) oryginalne radio jest szersze niż "zwykłe " na 1DIN tzn ze musisz miec po bokach zaślepki
3) Większość z nas słucha MP3 wiec dzwięk już jest skompresowany stąd wniosek czy będzie różnica przy słuchaniu. Pewnie, że jak wrzucisz oryginalną CD to może a z MP3 - nie sądze.
4) oczywiście jak już koledzy zauważyli tylne głośniki są aktywne więc czekają Cie kombinacje.
5) nie zapomnij, że najprawdopodobniej w bagażniku masz oryginalną tubę z podłączeniem której też możesz mieć problem ( no i może nie grać ładnie z resztą sprzętu)
Reasumując ja będe raczej zastanawiał się nad wyprowadzeniem kabelków i zamias zmieniarki przygotuje sobie wejscie pod PDA lub kupie emulator CD(jeszcze się zastanowie)

Było B3 80 1.8 NE

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2009 12:51:32 
Użytkownik

odświeżam temat :) czy taki adapter http://www.allegro.pl/item525281121_zmi ... _jack.html bedzie pasował do audi Concert? Na aukcji pisze za pasuje ale to różnie z tym bywa co o tym sądzicie? a jak nie to proszę o podanie linka do takiego emulatorka pasującego do Concert. I co do jakości różnic się będzie od mp3ki puszczanej np na komputerze?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1