.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.lip.2025 00:23:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: klimatyzacja a8 problem
PostNapisane: 02.cze.2009 14:44:43 
Użytkownik

Auto: Audi a8 D2
Witam jestem tu nowy i mam zamiar zakupić sobie A8 tylko w aucie jest jeden problem tzn samochód miał rozbity przód i była uszkodzona chłodnica od klimatyzacij, chłodnica jest wyciągnięta i od dłużeszego casu autko porusza się bez niej z tego co się orientuje, czy problem będzie z jej założeniem czy trzeba coś jeszcze wymienić?? czy wystarczy zamontować samą chłodnice, nabić i będzie gotowe?? jest to 2.8 quattro 1995 rok

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2009 14:58:44 
Moderator

Auto: V70
A skąd wiesz czy tam tylko chłodnica wyjęta? Jak sprzedawca obcy to nie wież w ani jedno słowo bo możesz popłynąć :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2009 16:03:31 
Użytkownik

Właśnie sprzedawca mi tak mówił że przód był uderzony i uszkodzone dwie chłodnice jedną kupił bo musiał żeby jeździć a drugą nie ma czasu i funduszy żeby zrobić i dlatego sprzedaje, ale mi to podejrzanie wygląda bo to nie taki duży koszt!!

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2009 16:58:01 
Użytkownik

sylwesters7 napisał(a):
Właśnie sprzedawca mi tak mówił że przód był uderzony i uszkodzone dwie chłodnice jedną kupił bo musiał żeby jeździć a drugą nie ma czasu i funduszy żeby zrobić i dlatego sprzedaje, ale mi to podejrzanie wygląda bo to nie taki duży koszt!!

Z autopsji wiem, że jeśli kompresor klimatyzacji nie był długo używany to po nabiciu klimatyzacji nie działa prawidłowo. Wskazane jest nawet uruchamianie kompresora zimą od czasu do czasu.
U mnie instalacja nie była nabita czynnikiem i była pusta przez kilka lat i sprężarkę szlag trafił. :(
Poza tym nie wiesz napewno czy oprócz chłodnicy nie brakuje niczego więcej? Mógł przeciez paść jeszcze parownik, uszkodzone mogą być także węże klimatyzacji.Poza tym przy braku czynnika aluminium wchodzi w reakcje z metalem i przy odkręcaniu węży uszkadza się gwint. Ja musiałem wymieniać cały tył sprężarki klimy. Ogólnie na naprawę klimy poszło mi w cholere kasy. :(
P.S.
Nie polecam tańszych sprężarek z allegro. Kupiłem gorszą niż moja stara. :(

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2009 17:54:08 
Użytkownik

oki dzięki za odpowiedź czyli jednym słowem jak kupować to z sprawną klimą bo wydatki mogą być duże!!

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2009 18:08:27 
Użytkownik

Moje D3 było lekko uderzone z przodu, na prawdę lekko. Problem jest taki, że w tym aucie pod maską jest dosyć ciasno i u mnie belka przesunęła (a raczej wgniotła się) może 3 cm, ale wystarczyło, żeby obie chłodnice się przesunęły dociskając wiatrak do koła kompresora. Efekt był taki, że aso wystawiło rachunek 7000GBP=35tyś pln. Tyle, ze tu ubezpieczalnia się nie licytowała, a aso wymieniło każdą część, jaka tylko została zadrapana.
Ja bym nie zaryzykował zakupu, bo sama chłodnica to grosze, a właściciel chyba wie, ze sprawne auto o wiele łatwiej sprzedać i do tego za troszkę więcej. Jak Ci spuści jeszcze min 2 tyś to możesz się zastanawiać.

Strefa czasowa: UTC + 1