.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 23:26:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B7] Mrugający Xenon
PostNapisane: 02.sie.2015 19:13:48 
Użytkownik

Auto: A4 B7 3.0Tdi Quattro
Witam!
Nie dawno zauważyłem w swoim samochodziku problem z mrugającym Xenonem (światła drogowe).
Problem jest o tyle dziwny, że miganie (oracz czasem chwilowe wyłączenie się lampy) można zauważyć tylko na nierównej nawierzchni. Gdy samochód porusza się po prostej i niewyboistej drodze lub stoi z włączonymi światłami wszystko działa jak należy.

Przeszukałem sporo stron internetowych jednak nie znalazłem dokładnego rozwiązania tej sprawy.
Z objaw wynika ( według mnie), że po prostu coś nie łączy i przez to lampa czasem mruga.

Aby odtworzyć tę usterkę próbowałem lekko pukać w lefrektor (pod maską). Przy niektórych uderzeniach lampa faktycznie migała.
Postanowiłem więc rozpocząć demontaż podzespołów i sprawdzić czy nie obluzował się jakiś kabelek. Wykręciłem zbiornik na płyn do spryskiwaczy i odchyliłem lekko pojemnik na płyn wspomagania.
Po ściągnięciu obudowy niestety nie potrafiłem odpiąć kabla zasilającego lampe (D1S Xenon).
Po kilkudziesięciu minutach zaniechałem dalszego szperania - po prostu nie chciałem niczego tam uszkodzić.

Podpowie ktoś, co może być tego przyczyną? Może jest tam jakieś zabezpieczenie tego kabelka (sprężyna odbezpieczona).

Na innych stronach znalazłem kilka możliwości
1. Coś nie łączy ( to najbardziej prawdopodobne)
2. Xenon na wykończeniu (tutaj raczej nie miało by znaczenia czy samochód jedzie po złej nawierzchni czy stoi - tak mi się wydaje, więc na razie odrzucam tę opcję)
3. Padła przetwornica/kontroler ( to samo co wyżej... Jeśli to byłaby przyczyna, to raczej migało by światło w każdej z możliwych sytuacji - nawet gdy samochód stoi).

Ktoś ma jakiś pomysł?
Wiem, że można zdemontować całą lampę - to jednach jest chyba równoznaczne z demontażem zderzaka?

Samochód do A4 B7 Sline Q rok 2005

Tytuł: Re: [A4 B7] Mrugający Xenon
PostNapisane: 02.sie.2015 20:19:14 
Użytkownik

Zderzak trzeba ściągnąć (skorupę), dużo roboty nie ma. Sprawdź czy wszystko dobrze połączone, zamień żarniki stronami i będziesz wiedział czy to żarnik czy przetwornica ;)

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

PostNapisane: 03.sie.2015 13:03:46 
Klubowicz

Rób jak najprędzej. Gdzieś masz nieszczelność, zwarcie lub tym podobne. Po wymianie chłodnicy w moim V8 warsztat źle podłączył xenon. Mrygał a 2 dni później auto poszło z dymem

'11 Lagoona III 2.0 DCI 180km 420NM & more
ex AFN & D11
i inne ustrojstwa.

PostNapisane: 05.sie.2015 13:21:46 
Użytkownik

Najgorsze jest to, że ciężko jest sprawdzić czy lampa świeci poprawnie.
Musiałbym zrobić przejazd późnym wieczorem po nierównej nawierzchni.
Tak jak już wspominałem lampa mruga gdy autko podskoczy na jakiejś nierówności (czasem nie zawsze).

Jeśli chodzi o udanie się z tym do jakiegoś warsztatu, to orientujecie się może ile taka usługa może kosztować i jak czasowo trwa taka wymiana?

PostNapisane: 22.sie.2015 19:45:45 
Użytkownik

Prawdopodobnie wina leży w wypalajacym się żarniku.

Kupował ktoś kiedyś ksenony na allegro?
Na oku mam tę aukcję:
http://allegro.pl/xenon-ksenon-d1s-osra ... 65718.html

Dwie sztuki + gwarancja 12 miesięcy.
Czy opłaca się kupować na tej aukcji? Jak wygląda sprawa transportu takiej żarówki - z tego co wiem, to są one mega wrażliwe.

Może ktoś wie, gdzie w Nowym Sączu (lub okolice) kupić oryginalne żarniki (Osram albo Philips) w podobnej cenie?

pozdro :)

PostNapisane: 08.paź.2015 16:13:25 
Użytkownik

Sprawa rozwiązane.
Wymiana żarników naprawił wszelkie problemy ;)

Proszę o zamknięcie tematu.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1