.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.sty.2025 00:12:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6 AVANT] Umiejscowienie oryginalnej anteny dachowej
PostNapisane: 18.gru.2011 22:12:06 
Użytkownik

Witam wszytkich!
Jstem na etapie (prawie na końcu) montażu oryg. navi plus do swojej b6 zmianat zwykłego radia. Czeka mnie obecnie montaż oryginalnej anteny dachowej GPS typu "shark" (płetwa rekina) i tu kieruje swoją prośbę do osób które posiadają w sowich b6 avant zamontowane navi z anteną na dachu. Mianowicie czy mogłby ktoś zrobić kilka fotek z dokładnym opisem w jakim miejscu i w jakich odstępach od "czego" znajduje się antena, bądź otwór który bede musiał zrobić by zamontowa u siebie antene. Mile widziane zdjęcia z zewnątrz jak i od środka auta ze zdjętą lampką oświetlającą przestrzeń bagażową. Gorąco proszę o pomoc! Myśle, że te informacje bedą cenne nie tylko dla mnie, ale też dla wszystkich którzy są na etapie montażu org. navi z org. antena. Jest mnówstwo tematów z wątkiem zmiany radia na navi ale nie ma tam informacji których potrzebuje, gdyż większość ludzi kupuje zamienniki anten GPS. Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki!

Tytuł: Re: [A4 B6 AVANT] Umiejscowienie oryginalnej anteny dachowej
PostNapisane: 27.gru.2011 20:57:59 
Użytkownik

Widzę, że temat "leży i kwiczy". To może choć ktoś napisze jaka jest odległość od krawędzi dachu (nie licząc klapy bagażnika) po antenę, żebym wiedział w którym miejscu mniej więcej mam wywiercić otwór pod antenę.

PostNapisane: 29.gru.2011 00:21:21 
Użytkownik

Nie kombinuj tylko kup antenę do nawi uniwersalną za 50 zł i zamontuj ja pod deską. Będzie działać tak samo dobrze.
Ja w B6 jak miałem wymienić sparciałą uszczelkę pod anteną do nawi to mi ręce opadły.
Trzeba było zrzucać podsufitkę, plastiki.
U ciebie dojdzie jescze ciągnięcie kabla przez całe auto.
BTW
Jak wyobrażasz sobie zabezpieczenie antukorozyjne wyciętej dziury.

PostNapisane: 29.gru.2011 10:04:57 
Użytkownik

Po pierwsze zioolko dzięki za zainteresowaniem się problemem. Nawiązując do Twojej wypowiedzi mam rozumieć, że w kombi b6 po ściągnięciu oświetlenia przestrzeni bagażowej nie widać śruby anteny tylko jest schowana głębiej? Co do kupna anteny to już mam jedną oryginalną kupiłem ją w kompletem z navi. Z pewnych źródeł wyczytałem, iż zakładając oryginalną antene mamy pewność, że np niemcy na granicy nie będą chcieli sprawdzić legalności posiadanej navi, a przy tym unikniemy kłopotu z tym związanym. Jeśli chodzi o ciągnięcie kabla to i tak nie unikne tego ponieważ i tak musze ciągnąć kable od tunerbox-a który ma się znajdować w bagażniku auta, gdyż tam jest łączony kablami z innymi podzespołami. Co do korozji to są odpowiednie środki zapobiegające korozji np. na klapie bagażnika "świtała" mi goła blacha bez ocynku (było to miejsce wytarte jak się później okazało przez tylną wycieraczke, która przy powrocie z impetem wchodziła na klape bagażnika) znajomy lakiernik zabezpieczył mi to miejsce jakimś środkiem na rdze i jak narazie do tej pory ani śladu rdzy, a dodam że autko już drugą zime ciągnie w Polsce.

PostNapisane: 29.gru.2011 12:04:36 
Użytkownik

Ponieważ rozbierałem to koło 5-6 lat temu, dokładnie nie pamiętam jak było.
Wiem jednak, że samo ściągnięcie lampki nic nie dało - bo nie można było dojść kluczem do nakrętki trzymającej antenę.
Trzeba było ściągać (lub odginać) boczne osłony tylnych słupków i spuszczać podsufitkę. Kabel antenowy najprawdopodobniej idzie w prawym słupku (jak pamiętam).
Generalnie kupa roboty.
Może jednak z innymi narzędziami i mniejszymi dłońmi da się odkręcić przez lampkę, ale do ciągnięcia kabla i tak trzeba będzie demontować panele i podsufitkę.

Teraz ja mam do Ciebie pytanie z czystej ciekawości - kto powiedział tobie, że niemcy sprawdzają Navi w autach.
Interesuje mnie kwestia techniczna, jak mieliby to robić. W B6 wystarczą wyjmaki do wyjęcia, w innych modelach Vag trzeba demontować ramki, odkręcać torxy.
Druga sprawa kto podczas takiej kontorli bierze na siebie ryzyko uszkodzenia elektroniki lub straty gwarancji przy demontażu nawigacji - gestapowiec?
Numer navi sprawdzają bazie VAG, czy rejestrze skradzionych?

Pytam się z tego powodu, ze sam będe zakładał RNS-510 w golfie i wiercenie w dachu odpuściłem sobie z trzech powodów
1. kupa roboty
2. możliwość rdzy
3. strata gwarancji (na balchę pewnikiem, na elektronikę możliwa z powodu przeciągania wiązki)

PostNapisane: 29.gru.2011 15:23:05 
Użytkownik

Nikt mi nie powiedział o tym, że niemcy sprawdzają navi tylko o tym przeczytałem (i przeczytałem o tym, że MOGĄ sprawidzić) nie jestem w stanie tego potwierdzić ani temu zaprzeczyć. Myśle, że jakieś ziarnko prawdy może w tym być celnik widząc u Ciebie oryg. navi bez oryg. montowanej anteny na dachu dla checy może nas odstawić na "bok" w końcu w oczach tego narodu jesteśmy postrzegani jako "złodzieje" a w jaki sposób można sprawdzic legalność i pochodzenie sprzętu to tego już mi nie wiadomo, myśle że są na to jakieś sposoby o których tylko "oni" wiedzą. A nawiązując do ostatnich Twoich zdań o tym, że "grzebiąc" przy elektryce i przy blacharce można stracić gwarancje to chyba mówisz o kupnie nowego auta prosto z salonu gdzie dostajesz gwarancje na to co pisałeś. Mnie niestety na takie coś nie stać.

Strefa czasowa: UTC + 1