.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 18:54:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6] oszacowanie kosztu naprawy blacharsko-lakierniczej
PostNapisane: 28.mar.2010 09:30:22 
Użytkownik

proszę o oszacowanie na podstawie zdjęć ile może mnie wynieść naprawa po szkodzie parkingowej, dodatkowo drzwi po stronie pasażera nie są równo osadzone, nie domykają się i podczas jazdy po nierównym terenie słychać jak ocierają o coś.

Zdjęcia:

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

Tytuł: wycena
PostNapisane: 30.mar.2010 21:42:41 
Użytkownik

Witam Kolegę

zaczynając od przodu :

widzę ze masz załamany lekko błotnik i myślę że nie było by sensu go malować , ani prostować - to załamanie lakieru i podkładu o tym świadczy ... za stówkę jesteś w stanie wyrwać taki sam błotnik w kolorze i prawdopodobnie z tego co widzę wykrzywił się on na zaczepach na dole i dlatego masz nie równą szczelinę między drzwiami .
drzwi
widać tam że klar jest zarysowany .. próbował bym to najpierw spolerować pastą polerską , natomiast jeżeli klar jest przetarty do bazy zrobił bym na tym miejscu delikatny natrysk lakieru bezbarwnego - klaru i spolerował nie było by po tym ślady w sumie , te odpryski na dole drzwi to po prostu zamalował bym lakierem do paznokci i spolerował
natomiast tylny błotnik
tutaj widać przecierkę do podkładu
możesz zrobić elegancką zaprawkę na samym tym nadkolu tak że nie będzie nic widać
i teraz .. jeżeli ta szkoda powstała z Twojej winy to tak
kupno blotnika przód , i jeżeli jesteś go skłonny samy wymienić to to jest kwestia 100 zł
drzwi
jeżeli uda Ci się spolerować ten starty lakier i tamte odpryski zrobić lakierem do paznokci to koszta w sumie 0 zł , jeżeli będzie trzeba zrobić natrysk lakieru bezbarwnego to lakiernik weźmie za to hmm max 100 zł a może i 50 ..., ewentualnie kupić nowe drzwi bo też mogą być tanie i wyjść tańsze aniżeli malowanie ich .. lakiernicy biorą też kasę za demontaż i montaż
tylny błotnik
tutaj zaprawka może być w kosztach również 100 zł ewentualnie 150 - w tym przypadku zasłania się ten błotnik do tego załamania - kantu i elegancko się go maluje
jeżeli chcesz malować wszystie elementy to możesz zapłacić i z dobry 1000 zł w zależności czy chcesz aby było to dobrze zrobione .. a do dobrej roobty to ściąga się wszystkie elementy z auta .. tak że masz malowane nawet te zakamarki pod uszczelkami , które też są ściągane
jeżeli chcesz to zrobić tanim kosztem i masz gdzie auto rozebrać to możesz sam ściągnać drzwi rozłozyć je na czynniki pierwsze i zanieść do malowania tak samo można zrobic z błotnikiem .. na tym zaoszczędzisz sporo pieniędzy
po części ratuje Cię to że masz normalny lakier .. nie jest to żadna perłą ani metalic .. tak ja bym zrobił gdybym to musiał naprawiać we własnym zakresie .
Natomiast jeżeli wina jest kogoś innego i masz jego dane to hmm naprawa może wyjść i z dobre 1500 tyś w zależności jak to ma byćzrobione bo rzecz jasna nie ma mowy wtedy o żadnych zaprawkach i jest malowany cały bok tak jakby to bylo robione w fabryce , i rzecz jasna wszystko to zależy jakich lakierów użyjesz oraz ile dasz warstw lakieru bezbarwnego . Tutaj cene podałem bazując na dobrych lakierach , coś typu CSV ... >

pozdrawiam Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2010 09:18:24 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Chyba byś zwariował jak byś zmieniał ten błotnik :D , odklepać przetrysnac całośc lub zrobić zaprawke, wedle życzenia , koszt od 150-600 pln zależy co sobie zażyczysz , czy cieniowanie boku czy tylko pomalowanie przedniego błotnika, czy zapraweczke na wgnieceniu, Z ubezpieczenia powinni bez łaski dac min 1500 pln.
Jak elementy były wcześniej nie lakierowane ,to porobił bym zapraweczki, lepiej je potem tłumaczyć przy sprzedaży tym cymbałom z miernikami z allegro.

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2010 19:07:04 
Użytkownik

Znam dobrego lakiernika u mnie w mieście 300zł koszt jednego elementu daje gość gwarancję. Widziałem kilka aut jego dzieła lepszego nie znam.

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2010 19:51:16 
Użytkownik

proszę o usunięcie tego wątku, nie kupiłem autka o które pytałem i sprawa jest już nieaktualna

Strefa czasowa: UTC + 1