.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 00:34:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] żarnik xenonowy a temperatura pracy
PostNapisane: 18.paź.2016 09:07:45 
Moderator

Auto: 4x Audi
Witam.

Noszę się z zamiarem zainstalowania HID'ów w moim aucie Audi A6 C4. Lampy mam w super stanie. Można śmiało powiedzieć że świecą jak nowe. Pokusiłem się nawet o polerowanie klosza i jestem zdumiony efektami końcowymi. Świecą REWELACYJNIE. Z racji tego iż lubię przedabrzać postanowiłem nieco bardzie zwiększyć komfort podróżowania nocą. Wpadłem na pomysł zakupu chińskich hidów. Daruje sobie że to pomylina itp. Podejrzewam że nie będzie różnicy w postaci temperatury pracy między oryginalnym żarnikiem/palnikiem xenonowym a chińskim. I tutaj mówi o temperatury pracy w stopniach celsjusza a nie temperaturę światła jako barwa.

Dowiedziałem się od Pana który zajmuje się regeneracją odbłyślników że żarnik/palnik xenonowy wytwarza znacznie większą temperaturę niż zwykła żarówka halogenowa. A że ja lubię dmuchać na zimne to muszę się upewnić iż omawiany zestaw hidów nie zabije mi odbłyślników [luster] w przeciągu 50 tyś km.

Pytania:

Czy ktoś wykonywał podobne testy jeśli chodzi o emisję temperatury/ciepła w wewnątrz lampy ? Np termometrem laserowym ?

Inną opcją jest zainstalowanie żarówke typu 50% np osram nightbreaker w zamian za mocne hidy które teoretycznie wypalą odbłyślnik.

Fakt:
- lampy praktycznie nowe
- na co dzień jeżdżę na długich - około 20-30% mocy, nikt nie mruga więc jest ok.
- brak przeciwmgielnych w lampie - niestety bida edyszyn.

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł: Re: [A6 C4] żarnik xenonowy a temperatura pracy
PostNapisane: 18.paź.2016 09:28:51 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Ogólnie to Audi C4 (chyba też B4, A4) ma bardzo nieciekawe rozwiązanie jeżeli chodzi o włącznik świateł (pająk) który bierze na siebie całe obciążenie instalacji oświetlenia. Ktoś wpadł na pomysł żeby nie używać do tego celu przekaźników, tylko puścić duży prąd roboczy przez włącznik. Pali się (topi) nie tylko sam włącznik, ale i wtyczka wraz z wiązką... Ogólnie to żadne dodatkowe 50% mocy świetlnej żarówki nie bierze się z niczego. Zwyczajnie, żarówka pobiera większy prąd, a ten niszczy styki, kostki, przewody...

Co do temperatury światła to powiem Ci że ma ono wpływ na odbłyśnik, ponieważ chodzi tu o promieniowanie które może oddziaływać na powierzchnię odbłyśnika. Oraz fakt że temperatura widma ma związek z temperaturą samego palnika/żarnika. Im bielej świeci, tym temperatura jest większa.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa

PostNapisane: 20.paź.2016 20:40:12 
Użytkownik

Większośc żarników ksenon pracuje na 35w, więc sporo mniej niż żarówka. Ksenon emituje zdecydowanie mniej ciepła, Pan który się tym zajmuje, ma trochę do poczytania. Zasada działania jest zupełnie inna (łuk elektryczny) itd.

PS. zacznie to świecić dobrze, dopiero po wrzuceniu świeżej soczewki bixenonowej ;) Bierz 4300K

PS2. szkoda zachodu na mocniejsze żarówki, trwałość niższa a światła nigdy tyle co hid. Troche się lamp narozbierałem, z doświadczenia, które potwierdza teorie, soczewki z halogenowym źródłem - wypalone dużo bardziej (choć i ksenonowe trafiały się już bez odbłyśników, kwestia wilgoci, wielkości soczewki). Za 6-10 lat możesz zaglądnąc do soczewki i sprawdzić, wcześniej nie ma się co martwić.

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

PostNapisane: 21.paź.2016 06:55:17 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
zgredek27 napisał(a):
Większośc żarników ksenon pracuje na 35w, więc sporo mniej niż żarówka. Ksenon emituje zdecydowanie mniej ciepła, Pan który się tym zajmuje, ma trochę do poczytania. Zasada działania jest zupełnie inna (łuk elektryczny) itd.

PS. zacznie to świecić dobrze, dopiero po wrzuceniu świeżej soczewki bixenonowej ;) Bierz 4300K

PS2. szkoda zachodu na mocniejsze żarówki, trwałość niższa a światła nigdy tyle co hid. Troche się lamp narozbierałem, z doświadczenia, które potwierdza teorie, soczewki z halogenowym źródłem - wypalone dużo bardziej (choć i ksenonowe trafiały się już bez odbłyśników, kwestia wilgoci, wielkości soczewki). Za 6-10 lat możesz zaglądnąc do soczewki i sprawdzić, wcześniej nie ma się co martwić.

Różnice w temperaturze są znikome, w xenonie zdaje się być niższa. Prąd podczas pracy jest niższy, choć niewiele, ale przy starcie może nadwyrężać styki w pająku przy kierownicy. Ja bym do kompletu dorzucił przekaźniki.

PostNapisane: 21.paź.2016 08:57:54 
Moderator

Auto: 4x Audi
Dziękuję za udział w temacie.

Wracając do wątku to przeprowadziłem szybki test związany z pomiarem temperatury przy zapalonej żarówce halogenowej w lampie.

Temperatura wewnątrz lampy a w zasadzie na odbyślniku ale od zewnątrz wynosiła 38-40 *C. Pomiar był wykonywany za pomocą termometru laserowego.

Założę hidy i pownownie zmierzę temperaturę pracy tak samo jak przy zwykłej żarówce.

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

PostNapisane: 21.paź.2016 10:41:02 
Moderator

Auto: Audi S4
Miałem HIDy w A4.... chyba o barwie 5000k. Na początku było super... a po poltora roku swieciły juz gorzej niż zwykle zarówki H4. Podejrzewam ze HID wygrzał odbłyśnik juz do reszty.
W C4 mam zwykle zarówki - Osram NightBreaker.... wystarczają....

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 21.paź.2016 15:05:14 
Klubowicz

W obecnym mam orginalny xenon swieci dobrze. W poprzednim założyłem hidy zamiast h1. Auto użytkowane kilka lat, później przejął wuja. Przez 6-7 lat hid świecił bardzo dobrze. Wymienione jedynie żarówki, zawsze w komplecie. Przeglądy przechodzil normalnie. Z zewnątrz było widać, że światło jest białe porównując do innych c4. Zarniki 4300, odblysniki w stanie b.db.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 22.paź.2016 07:16:38 
Użytkownik

przemik napisał(a):
Miałem HIDy w A4.... chyba o barwie 5000k. Na początku było super... a po poltora roku swieciły juz gorzej niż zwykle zarówki H4. Podejrzewam ze HID wygrzał odbłyśnik juz do reszty.
W C4 mam zwykle zarówki - Osram NightBreaker.... wystarczają....

Po tylu latach, nie widziałem jeszcze ładnego odbłyśnika w B5 i podobnych (na małej 2,5" soczewce), Mogę Wam zdjęcia podrzucić ile z nich zostaje ;) Ile godzin hid zrobił? Może normalnie się już wypaliły, trzeba było podmienić na nowe i sprawdzić. Docelowo, tak jak mówiłem, przejście na świeżą soczewkę z zupełnie inaczej projektowanym odbłyśnikiem. Mam w B5 Hella EvoX-R, jest baaardzo jasno, zwłaszcza na drogowych - mają idealne odcięcie, tworzące tunel.

Brać tylko 4300, to daje najwięcej światła.

Z ciekawostek, mogę Wam też podrzucić zdjęcia niewypalonej soczewki s2/rs2 i nowej soczewki bix na tym samym hidzie która tam zagościła. Zobaczycie różnicę w szerokości światła :mikolaj:

PostNapisane: 26.paź.2016 11:40:05 
Klubowicz

Dawaj

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 29.paź.2016 18:34:13 
Użytkownik

Dopiero tu znowu dotarłem.

Mijania ori:
Obrazek
mijania nowa:
Obrazek

drogowe ori na ksenonie:
Obrazek
drogowe na bixenonie (+ori zostaje ew. dzienne)
Obrazek
na ostatnim zdjęciu z lewej wsadziłem palucha w soczewkę, dlatego jest ciemniej
różnice widać :P

soczewka w lampie s2/rs2/cabrio

edit. a4 b6 04 rok bix odbłyśnik, zero lustra, wszystko wypalone:
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1