Witam,
musze wreszcie oddac felgi do prostowania i lakierowania.
oto one (zdjęcie tej najlepszej i to sprzed roku
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
)
http://www.automobil.za.pl/img_art/nasz ... _ronal.jpg
Pewnie wiecie ale napisze dla uscislenia: "szprychy" sa malowane metalikiem i bezbarwnym a sam zewnętrzny rant do tego załamania przy szprychach to wypolerowane aluminium tez pociągnięte bezbarwnym.
I ból polega na tym, ze obdzwoniłem kilka zakładów w w-wie i wszyscy mocni ale... wrzucają felgi do piaskowania a potem malują jednym (zawsze tym samym!) kolorem i z głowy. Owszem, widziałem zdjęcia oraz na zywca i faktycznie koła jak nowe ale kolor jak na kołpachach z Tesco (ciaki ciemno szary, stalowy). Zalezy mi na
- zachowaniu rantu - polerowane aluminum pokryte bezbarwnym
- oryginalnego koloru
I teraz są dwie opcje
1. jest zakład (powiedzcie gdzie) co zrobi to dokładnie jak chce i za rozsądne pieniądze. zedrze do zera i pomaluje tak jak oryginał
2. zrobię to samemu. Ogólnie felga jest w dobrym stanie. Trzeba je oddać do delikatnego prostowania, bo od wewnątrz sa lekko jajowate. jedyne ubytki lakieru są wlasnie na tym polerowanym rancie. Powstały przez odrywanie ciężarków... Czyli są to placki o szerokości 2 cm i dlugosci 10 - 15 cm. Wiec teoretycznie dałoby sie samemu usunąć tylko łuszczący się lakier. Dalej trzeb to odczyscic, usunąc naloty, tlenki i wypolerować. I teraz temat polerki - widzialem kiedys w TV jak przy pomocy wiertarki i sztywnych tarczek (o fakturze gąbki) oraz pasty (jakiej????) doprowadzali do błysku stare przyczepy campingowe zrobione z aluminium (takie holenderskie zboczenie). Czyli mozna takie miejsca pojechac do błysku i polakierować. Następne pytanie - czym polakierować gołe aluminium?
jezeli mozecie jakos pomóc w temacie to będę bardzo wdzieczny.
Kupno nowych odpada bo takie same to tylko w ASO i wole nie myśleć ile
kupno innych modeli odpada z dwoch powodów
- chcę zachować oryginalny stan samochodu
- w cabriosie są felgi na cztery śruby, wiec jest stosunkowo mały wybór, od nowyszych aut Audi praktycznie zadna nie będzie pasowała
ps
jest tez trzecia mozliwość, którą biorę całkiem naserio - oddac je do chromowania/niklowania!! Tylko trochę się boję o efekt i o koszty. Ale mogłoby to wyglądać niezle - chromowana obudowa przedniej szyby, chromowana obwódka atrapy, chromowany znak OOOO oraz chromowane kółka
czekam na opinie