.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 23:00:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] Xenon
PostNapisane: 26.lut.2007 18:30:33 
Użytkownik

Auto: a6 c6 3.0 TDI
Witam, ostatnio ogladam duzo C5tek i mam pare pytan odnosnie xenonu.

Czy C5 wyjezdzajac z fabryki z seryjnym ORYGINALNYM xenonem musial miec spryskiwacze? wydaje mi sie, ze prawo nakazuje w przypadku xenonow autopoziomowanie i spryskiwacze. Spotkalem sie z jednym egzemplarzem z xenonami, spryskiwaczami a we wnetrzu obok wlacznika swiatel bylo pokretlo do regulacji wysokosci swiatel :? Rozumiem ze przy oryginalnych xenonach nie powinno tego byc?

Podsumowujac: przy oryginalnych xenonach powinny byc spryskiwacze i autopoziomowanie a w srodku nie powinno byc pokretla od regulacji wysokosci swiecenia lamp. Mam racje?

Z gory dziekuje!

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 08:27:12 
Użytkownik

wiesz tez szykalem na to pytanie odpowiedzi ale nie stety sie nie doczekalem, sam mam xesnony, ale nie mam spryskiwaczy i mam pokretło odregulacji swiatel we wnetrzu.

Tytuł: Xenon...spryskiwacze...samopoziomowanie
PostNapisane: 27.lut.2007 11:44:48 
Użytkownik

Auto: A4 B6 Avant 1.9 TDI AVF
Witajcie.
U mnie w a6 mam oryginalne xenanki...sa do nich spryskiwacze ... i jest równiez pokretlo do recznej regulacji ... Sam juz nie wiem co o tym myslec po przeczytaniu tego :)) ???? :diabel: :):

Navigation BNS4.2 (spolszczone) + Teleatlas DX 2012/2013

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 13:16:33 
Użytkownik

Ja mam C5 z Polskiego salonu , oryginalny xenon , mam spryskiwacze i nie mam pokretla :!:

skoro masz samopoziomowanie to po co dawali by pokretlo :!:
spryskiwacze byly montowane tez w wersji bez xenonu :!:

wiec wydaje mi sie ze Ci co maja pokretla maja dokladane xenony :/

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 14:09:11 
Użytkownik

Ja tak samo jak kolega wyżej.Xenony+spryskiwacze i brak pokrętła.
Auto jest salonowe kupione w Wawie.

BMW F30 Estoril Blue
S-Max

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 14:30:37 
Użytkownik

No wlasnie, teraz juz jestem pewien na 100%. Oryg xeniaki nie maja pokretla (z powodu autopoziomowania) i musza miec spryskiwacze (tego wymaga prawo, zreszta autopoziomowania tez). Poki co wszystkie C5 z xenonem oprocz jednego, ktore ogladalem byly kombinowane... Albo nie mialy spryskow albo mialy pokretlo od regulacji...

A jeszcze inna nie miala xenonow, spryskow tez i co ciekawe nie miala pokretla od regulacji. Co o tym myslec? bo akurat ta jest warta uwagi, ladnie zachowana, zadbana ale jakos nie lubie jak cos w samochdzie jest kombinowane...

Tak poza tym jakby ktos slyszal albo sprzedawal ladna i zadbana C5 TDI (lepiej 130km) z oryginalnym przebiegiem, z lat 99-2001 to prosze o cynk, bo juz 2miesiace szukam, jezdze i juz mam dosc poszukiwan bo z obejzanych 12 sztuk nadawaly sie 2 :? za dobry egzemplarz jestem w stanie dobrze zaplacic.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 15:36:34 
Użytkownik

Salieri napisał(a):
No wlasnie, teraz juz jestem pewien na 100%. Oryg xeniaki nie maja pokretla (z powodu autopoziomowania) i musza miec spryskiwacze (tego wymaga prawo, zreszta autopoziomowania tez). Poki co wszystkie C5 z xenonem oprocz jednego, ktore ogladalem byly kombinowane... Albo nie mialy spryskow albo mialy pokretlo od regulacji...

A jeszcze inna nie miala xenonow, spryskow tez i co ciekawe nie miala pokretla od regulacji. Co o tym myslec? bo akurat ta jest warta uwagi, ladnie zachowana, zadbana ale jakos nie lubie jak cos w samochdzie jest kombinowane...

Tak poza tym jakby ktos slyszal albo sprzedawal ladna i zadbana C5 TDI (lepiej 130km) z oryginalnym przebiegiem, z lat 99-2001 to prosze o cynk, bo juz 2miesiace szukam, jezdze i juz mam dosc poszukiwan bo z obejzanych 12 sztuk nadawaly sie 2 :? za dobry egzemplarz jestem w stanie dobrze zaplacic.

ile mozesz max. dac?? Mam z 2003r. z multitronikiem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 15:42:06 
Użytkownik

Salieri napisał(a):
Poki co wszystkie C5 z xenonem oprocz jednego, ktore ogladalem byly kombinowane... Albo nie mialy spryskow albo mialy pokretlo od regulacji... .... Co o tym myslec? bo akurat ta jest warta uwagi, ladnie zachowana, zadbana ale jakos nie lubie jak cos w samochdzie jest kombinowane...

o jakiej kombinacji piszesz?
jesli ktos wstawil ori ksenony to w czym problem? chyba tylko na plus auta :/

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 15:49:40 
Użytkownik

arturro_mitsu napisał(a):
Salieri napisał(a):
Poki co wszystkie C5 z xenonem oprocz jednego, ktore ogladalem byly kombinowane... Albo nie mialy spryskow albo mialy pokretlo od regulacji... .... Co o tym myslec? bo akurat ta jest warta uwagi, ladnie zachowana, zadbana ale jakos nie lubie jak cos w samochdzie jest kombinowane...

o jakiej kombinacji piszesz?
jesli ktos wstawil ori ksenony to w czym problem? chyba tylko na plus auta :/

hm, no dobra xenony mozna przelozyc, spryskiwacze tez ale jak przelozysz autopoziomowanie? a xenony bez autopoziomowania czy bez spryskiwaczy sa nielegalne. Nie chce miec problemow np z przegladem czy obytymi w prawie pieskami, ktorzy zabiora mi dowod np za brak spryskiwaczy przy xenonach (bo mysle, ze nie beda sprawdzac czy xenony sie samopoziomuja :P )

a o kombinacji pisze takiej ze nie ma xenonow i nie ma regulacji elektrycznej (brak tego pokretelka moze mowic ze kiedys byly xenony ale po jakims zdarzeniu juz ich np nie ma) a jak np jade na wakacje zaladowanym samochodem w nocy to przy braku regulacji bede oslepial innych. Sam nie lubie jak ktos oslepia wiec staram sie sam nikomu nie szkodzic.

Troche motam ale kupujac samochod powiedzmy za 45-50tys wolalbym miec wszystko tip-top fabryczne i oryginalne bo dla mnie i mojej rodziny to juz kasa niemala.

Strefa czasowa: UTC + 1