.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 08:04:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 ALL] Kolory blach a kolory zderzaków??
PostNapisane: 18.lis.2007 14:56:03 
Użytkownik

Mam pytanie czy kolory w tym modelu blach a zderzaków sie różnią??
Bo takie odniosłem wrażenie jakby zderzak był w ciemniejszym odcieniu kolorku:)
czy to możliwe czy tylko złudzenie optyczne a może malowany zderzak i źle dobrana farba??

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2007 15:11:16 
Użytkownik

Fabrycznie jest nieco inny kolor - przeważnie ciemniejszy na plastiku. Tak samo w skodzie np Fabii gdzie aż razi odcien inny niż reszta budy.

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2007 15:20:10 
Użytkownik

tak tez myślałem:) zauważyłem to u siebie i u kilku innych i się zastanawiałem czy wszyscy mieliśmy malowane czy tak powinno być:) czyli teraz następne pytanie:) Jak dobrać kolor farby do malowania zderzaków?? Gdzie jest zapisany?? a może lepiej pomalować takim od karoserii:)
Ale co fabryka to fabryka:)

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2007 17:05:34 
Użytkownik

Ja dobieram zawsze do czegos metalowego. A jak pomaluje palstik ito i tak jest inny nieco. Czy to VW czy Audi czy seat, zawsze na tworzywie mam inny kolor. Moze nie tak drastycznie ale nieco inny. Przewaznie ciemniejszy. Jak fabryka juz robi inne kolore na plastikach to nie wymagaj cudów u lakierników. CLIO, plastik błotniki - nowe a inne. fabia zderzaki, audi to samo. Blendy klap tylnych,grille przód, opel - klapka wlewu siana, tez inna - to all tworzywo i jest deczko inne.

Ad2. Audi nie ma OSOBNEGO lakieru (odcienia) na plastik, to ta sama "farba". Mercedes ma np na listwy dzrwi te szerokie np jak w 190tce. ale to jest w katalogu w plastikach na daną markę rok i model. Audi to inna bajka, jedna farba na całe auto. reanult np ma inne na komory bagażnika czy silnika, tak samo Toyota, półmat w akrylu a buda w perełce na przykład.

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2007 17:46:39 
Użytkownik

kolor na plastiki w audi ma inny kod czyli inny odcien - przynajmniej w c5 tak samo w vw passacie 3b 3bg

Tytuł:
PostNapisane: 18.lis.2007 18:05:07 
Użytkownik

loco87 napisał(a):
kolor na plastiki w audi ma inny kod czyli inny odcien - przynajmniej w c5 tak samo w vw passacie 3b 3bg

To go prosze, podaj. Na nalkejce masz dwa kody: INTERIOR i EXTERIOR. Prosze podaj mi ten TWÓJ trzeci PLASTIKOWY kod. interior to wnetrze a ext to zewnatrz.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2007 08:58:24 
Użytkownik

Kiedys czytalem,ze problem jest w tym ,ze malujesz na plastikach i ten suport zawsze jest jakos naelektryzowany,i na to reaguje wlasnie nalozona farba,szczegolnie albo nawet tylko w lakierach metalik.

Nie znalazlem linka,ale gdzies bylo forum lakiernikow samochodowych i tam to gosciu wyjasnil o co dokladnie chodzi.

Moj jest malowany,a orginalnie mial czarne progi i spody zderzakow,
i musze powiedziec ,ze roznica to jest chyba nawet mniejsza niz orginal w salonie.To tez chyba zalezy jak pada swiatlo na ogladany element.

Nie slyszalem o innych numerach lakieru na zderzaki.
Dodatki do farb i szpachli na plastiki tak.

Strefa czasowa: UTC + 1