.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 22:58:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: zablokowane drzwi w a6
PostNapisane: 01.gru.2007 22:19:33 
Użytkownik

Hejka. Mamy problem dotyczacy naszego auta audi A6 C5 1998 rok. Drzwi przednie od strony pasazera zablokowaly sie. Inne dzialaja prawidlowo. Czyli jak naciskamy pilota wszystkie otwieraja sie, oprocz tych - przednich prawych. zamek centralny jest seryjny i nie wiemy jak zdjac tapicerke w tych drzwiach. Moze istnieje jeszcze jakis inny sposob? Grzybek w tych drzwiach porusza sie tylko, ale nie podnosi sie do gory. To samo jest przy probie otwarcia drzwi klamka wewnetrzna. Probowalismy odlaczyc akumulator, ale to nie pomoglo!!! Prosimy o odpowiedz. :(

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2007 22:27:57 
Użytkownik

mialem to samo, te same drzwi (jedna jak dotad usterka jaka raczylo mnie to auto od sprowadzenia), przyczyna byl sterownik,
auto oddalem do eletryka ktory mi powiedzial co wole aby mi zniszczyl klamke czy tapicerke bo nie mogl dostac sie do sterownika i otworzyc drzwi.
jak odbieralem auto uslyszalem ze udalo mu sie zrobic bez niszczenia czegokolwiek, bylem tak uradowany ze zapomnialem spytac jak to zrobil, wiec sorry ze ci nie pomoge od strony praktycznej :)

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2007 01:09:50 
Użytkownik

jako, że samodzielnie przerobiłem w maju identyczną sytuację, to jest jedno jedyne wyjście z sytuacji prócz niszczenia tapicerki: siedząc w środku, należy otwierać i zamykać drzwi przyciskiem przy klamce kierowcy.
po kilkunastu próbach czujnik termiczny wyłączy możliwość otwierania/zamykania - wówczas należy odczekać chwilę i przystąpić do zabawy ponownie.

można spróbować podgrzać [suszarką np.] tę część drzwi pasażera, w okolicach których znajduje się zamek. problem leży w zaśniedziałych stykach zamka, do którego nie ma żadnego dojścia.
w moim przypadku pomogło wystawienie auta na upalne słońce [wyparowała wilgoć].

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł: Re: zablokowane drzwi w a6
PostNapisane: 21.maja.2014 12:59:12 
Użytkownik

Auto: Audi A6 Avant C5 4.2
Odświeżę trochę temat bo wczoraj miałem taki sam przypadek, na początku zacząłem czytać na forach czy są jakieś sposoby ale wszystkie podawane wydawały się dziwne.

Zdejmowanie tapicerki-odpada, szkoda ją zniszczyć

Pstrykanie centralnym aż czujnik termiczny się wyłączy i zamek otworzy, nie przynosiło skutku od wczoraj do tego momentu

Podgrzewanie drzwi... no comment;)

Na jednym z forum wyczytałem że należy pociągnąć klamkę w celu wysunięcia się cypelka, chwycenie go kombinerkami i wyciągnięcie na maksa do góry i otwarcie drzwi pilotem, to jest PRAWIE dobra teza;) prawie bo również nie przynosiło skutku, trzeba wziąć na nią poprawkę;) mianowicie, ciągniemy klamkę, lecz tak aby cypelek wysunął się tylko na tyle by chwycić go kombinerkami, puszczamy klamkę, otwieramy zamek pilotem, w momencie kiedy cypelek chce się otworzyć ciągniemy go do góry, drzwi otworzyły się po pierwszej próbie, teraz chodzą cały czas;) Myślę że nie powinno już być z tym problemu, jeśli takie poczynania nie przynoszą skutku spróbujcie wyciągać bardziej lub mniej, lecz nie do końca, by została możliwość pociągnięcia go kiedy centralny chce go wypchać. U siebie zniszczyłem cypelek bo zostały ślady kombinerek, więc proponuję owinięcie kombinerek jakąś szmatką bądź kawałkiem czegoś gumowego by lepsze było trzymanie cypelka.

Mam nadzieję że sposób okaże się pomocny i skuteczny w 100%. Mi się udało bez rozbierania czegokolwiek i zajęło to chwilkę;)

Pozdrawiam wszystkich.

Tytuł: Re: zablokowane drzwi w a6
PostNapisane: 18.cze.2015 11:15:08 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Dla potomnych.
Trzymać klamkę wewnętrzną w pozycji "otwórz" i naciskamy trzy razy guzik otwarcia na pilocie.

Strefa czasowa: UTC + 1