.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lut.2025 06:52:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [All] Woda w aucie pod wykladzinka od strony kierowcy
PostNapisane: 05.gru.2007 18:11:44 
Użytkownik

Witam.

Problem mam od niedawna, autko S8 '98. Wode odkrylem po obfitym myciu na myjni pod wycieraczka kierowcy gabka totalnie mokra. Pociagnelo tez troche pod fotel :-(
Co robic?? szukalem odplywow pod maska czy nie sa zatkane lecz nie moge ich znalezc, a po myciu na myjni woda lubi tam stac pod maska przy zawiasach.
Po osuszeniu - woda zbiera sie znowu przy duzym deszczu. Pomocy - Ktos z Was wie moze co to moze byc?? THX i Pozdrowki. heny

Tytuł:
PostNapisane: 05.gru.2007 23:15:04 
Użytkownik

Miałem identyczny problem w S8 '97 i uporałem się z tym jakieś dwa tygodnie temu. Tzn na początku też miałem wodę pod fotelem po mocnym deszczu. Wysuszyłem i odetkałem odpływy przy nadkolach, myślałem, że po problemie. Po wizycie na myjni znowu mnóstwo wody dostało się do wnętrza, nawet w okolice tylnych foteli. Okazało się, że woda trafia tam przez ogrzewanie, część wlewa się przez wloty powietrza na nogi, reszta do tunelu środkowego. Pod maską, w śodkowej części podszybia stało jeszcze jakieś trzy litry wody, które wyciągnąłem odkurzaczem i znowu gruntowne suszenie. Do odetkania były jeszcze dwie rurki odpływowe na środku. Wystarczy kanał, ew. podnośnik i jakiś drut do przepchania rurek. Trzeba sprawdzić czy przewody nie są zagięte i czy nie są podniesione ponad powierzchnię, z której spływa woda. Krótko mówiąc - nie ma powodu do paniki. powodzenia w suszeniu - nie jest takie tragiczne :D

Tytuł: [All] Woda w aucie pod wykladzinka od strony kierowcy
PostNapisane: 07.gru.2007 18:43:46 
Użytkownik

Witam!

Dzieki za odpowiedz. Moglbys jeszcze naswietlic blizej gdzie dopladnie szukac tych rurek odplywowych - tych na srodku i tych na nadkolach. Z podnosnikabede kozystal grzecznosciowo i chcialbym to jak najszybciej zlokalizowac :-)
Czy rurki odplywowe, ktore widac miedzy zawiasami po szerokim otwarciu drzwi przednich maja jakies znaczenie? Probowalem je tez przetkac ale nie zidentyfikowalem miejsca gdzie one maja swoj wlot.
Dzieki z gory i pozdrowki. heny.

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2007 19:15:48 
Użytkownik

Skręć koła na maksa i zajrzyj pod nadkola. Są tam wystające gumowe króćce, które odprowadzają wodę z boków podszybia. Jednak większym problemem są prawdopodobnie niedrożne rurki w środku podszybia, bo odprowadzają wodę z części podszybia, która znajduje się znacznie niżej. Otwórz maskę i zdejmij plastikową osłonę wokół zbiorniczka z płynem hamulcowym. Na środku, na wysokości czerwonego znaczka v8, jest kratka wlotu powietrza do kabiny. Właśnie tam jest niecka, w której u mnie stała woda. Mniej więcej w tych okolicach pod spodem auta znajdziesz rurki odpływowe. Nie wiem gdzie dokładnie, bo czyścił je kolega, ale znalazł je w kilka sekund, więc nie będzie problemu. Mam nadzieję, że już się uporałeś z kłopotem, ale drożność tych rurek warto sprawdzić, bo zatkane - mogą narobić gnoju. Pozdrawiam!

Strefa czasowa: UTC + 1