.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 10:18:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 Ksenony] Problem z reflektorami - doradźcie.
PostNapisane: 01.mar.2008 10:32:38 
Użytkownik

Kupiłem auto z jednym nowym okiem. To stare wygląda koszmarnie i też chciałbym zmienić i to nie tylko dlatego że jest żółtawe. Nowe żarówki tego samego producenta świecą różną barwą. W nowym jest lekka poświata niebieska a w starym (oryginalnym) czysta biel (prawie źółć). Jak sprawdzić czy ta nowa lampa to oryginał? Czy jest to gdzieś oznaczone? Czy róźnica może wynikać z soczewki? Zastanawiam się też czy muszę kupować lampę ksenonową - czy budowa żwykłych jest tak róźna? Nie mógłbym np. wymienić tylko szkła (plastikowego) i odbłyśników? I jak jest z tymi soczewkami? Może być tak że to jest przyczyna?

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2008 19:26:57 
Użytkownik

Proponuję zainwestować w dwie nowe lampy. Zamienniki to wydatek ok 900 do 1400 zł za sztukę za xenona plus żarówki. Oryginalne są znacznie droższe, ok 3000zł kpl z xenonem ok 1000zł z żarówkami H1 i H7. Z używanymi to jest totolotek, trzeba mieć szczęście trafić na idealny egzemplarz.
Cytuj:
[Jak sprawdzić czy ta nowa lampa to oryginał? Czy jest to gdzieś oznaczone?]

na obudowie powinna być naklejka z numerem np. 4B0 941 029K.
W oryginale nie ma dostępych poszczególnych części reflektora. Trzeba kupic kompletny. Do niektórych modeli występuje wymienna szyba.

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2008 11:16:27 
Użytkownik

Załamałeś mnie - tyle kasy za oko? Już wiem że to oryginał mam ten nowy a wina w świetle wynikała z żarników - po wymianie jest ok. Nadaj jednak pozostaje kwestia zużytego klosza i to mni irytuje. Zakładając więc że stary ale "nowy" z alledrogo będzie świecił podobnie to koszty już są niższe. Pytanie więc - czy klosz od ksenona jest inny niż ten od zwykłych lamp? Pomijam oczywiście żaniki i przetwornice - te mam sprawne...

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2008 12:22:41 
Użytkownik

Samo mocowanie żarówki jest inne, kształt samego klosza - szyby jest tylko podobny. Nie proponuję takich kombinacji

Strefa czasowa: UTC + 1