.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 09:42:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C3 All] Wymiana przedniej szyby - ratowanie ramki ozdobnej
PostNapisane: 16.sty.2008 09:14:34 
Użytkownik

Jakis czas temu pisalem na temat wychodzacej rdzy spod uszczelki przedniej szyby w watku:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=42847

Wtedy tylko doraznie ja wyczyscilem i zamalowalem. Nie zdecydowalem sie wowczas na wycinanie szyby, gdyz przy okazji chcialem wymienic szybe na nowa (moja jest juz dosc mocno porysowana i ma sporo odpryskow od piachu i drobnych kamyczkow - w nocy przy deszczu beznadziejnie sie jezdzi. Wtedy nie mialem kasy (biedny student :-) Dopiero teraz udalo mi sie troche odlozyc i chce wymienic szybe. Oczywiscie na jakas dobra a nie tani zamiennik. Taka ktora wytrzyma kolejne 20 lat :) Rownie wazne jak jakosc szyby jest dla mnie odratowanie lub ewentualnie nabycie (za rozsadne pieniadze) nieuszkodzonej chromowanej ramki.

I tu mam do Was kilka pytan i prosb o pomoc:

Jaka szybe wybrac (jakiej firmy)?

Jak odratowac ta ramke? Stara szyba jest na smieci, wiec mozna ja rozbic czy zrobic z nia cokolwiek byle tylko ramka zostala cala. Wiem ze kilka osob to robilo i bede im serdecznie wdzieczny za kazda, nawet najmniejsza rade czy pomoc. Ewentualnie w jakim zakladzie w okolicach Krakowa lub Rzeszowa zrobia mi to za rozsadne pieniadze? Pytalem w kilku zakladach w rzeszowie ale w zadnym nie za bardzo chcieli ratowac ta ramke. Proponowali mi wstawienie zamiast niej usczelke od audi 80. Ale ja dziekuje za takie cos.

Dodam, ze po wycieciu starej szyby, auto i tak przez jakis czas bedzie stalo, bo trzeba tam wszystko ladnie wyczyscic, zabezpieczyc, wyszpachlowac i pomalowac a dopiero potem wklejac nowa szybe.

Dzieki wielkie i pozdrawiam

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 10:53:15 
Użytkownik

Asystowałem przy zabiegu wymiany i wyglądało to tak:
Szyba była wycinana, ale bardzo delikatnie, bo ramka ma co 1cm zaczep i bardzo łatwo zaczepić linką o niego. Musisz ciągnąć jak najbliżej ramy, żeby omijać te zaczepy. I tam na całej długości. Proste to nie było i jeśłi robisz to pierwszy raz w życiu to spodziewaj się problemów.

Najlepiej by było podjechać do szybiarza, który wytnie szybę za 50 zł ;)

Ps. Moją ramkę chromowaną szybiarz przełożył bez najmniejszego kłopotu... Potrzebujesz tylko kogoś kumatego.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 11:52:06 
Użytkownik

Spróbuj odzyskać tą ramkę tak jak napisał Heveliusz, jednak to chyba nie jest proste więc spodziewaj się, że będziesz musiał nabyć nową, Jeśli Ci się nie uda odzyskanie starej to NIE DECYDUJ się na taką zwykłą uszczelkę! Ja tak zrobiłem i bardzo żałuję, bo przy prędkości 100 km/h jest już niesamowicie głośno - szumy powietrza, mimo, że jest całkowicie szczelnie. Po prostu powietrze odbija się jakoś nie tak jak trzeba no i chyba będę musiał znowu wycinać szybę i wstawiać na oryginalną ramkę.
PZDR

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 13:11:26 
Użytkownik

Nowa ramka z uszczelką to jakieś 180 pln. Używanej chyba nie dostaniesz za darmo, poza tym dolicz koszt transportu (do wysłania to się raczej nie nadaje). Używana ma najczęściej drobne (lub całkiem duże) uszkodzenia uszczelki...
Ja (przy podobnej operacji) wybrałem nową ramkę, kolejny raz zrobiłbym tak samo. Wkładasz sporo pracy, kupujesz nową szybę, jakieś materiały, nie chciałbyś żeby to ładnie wyglądało :?:

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 13:54:42 
Klubowicz

ramka to 180 pln, u mnie mieli odzyskać ramkę (i częściowo się to udało) nniestety była na zakrętach mocno pofalowana a i guma uszczelki wyglądała średnio (obawiałem się przecieków i szumu) zdecydowałem się na nową
ps. ten łączniczek ramki wyceniają na 45zł :/ więc go nie zgub :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 20:32:15 
Użytkownik

I szyba wymieniona a ramka odratowana :-)
Okazalo sie ze nie bylo z tym najmniejszego problemu. Wystarczylo poszukac dobrego szybiarza :-) Na pewno latwiej bylo ja odzyskac przez to, ze juz wczesniej wyciagnalem ta gumowa uszczelke. Wychodzi bardzo latwo - zaczynajac od laczenia na dole szyby. Wyciecie szyby z sama chromowana ramka odbywa sie tak samo jak szyby bez ramki. Przy tym nie zostaje ona uszkodzona - co najwyzej od spodu (od strony kleju), ale to nie ma najmniejszego znaczenia. Po wycieciu szyby z ramka wystarczy odrobina checi i 10 min roboty. Szybiarz bez pytania ja odczepil od szyby, nie powodujac przy tym najmnijeszych uszkodzen (zafalowan, zagiec itp). Wklejenie szyby to juz formalnosc. Oryginalnej uszczelki nie da juz sie wlozyc w ramke, ale i tak juz byla sparciala i w niektorych miejscach odstawala od wneki szyby i nie uszczelniala. Zamiast niej w szczeline wcisnalem taka uszczelke w ksztalcie rurki o odpowiedniej srednicy sprzedawanej na metry. Wyglada jak oryginal. Moim zdaniem jest to o wiele lepsze rozwiazanie niz wkladanie uszczelki od audi 80.

Tu moge polecic zaklad Euro-Glas w Rzeszowie (tylko ten przy ul.Lubelskiej 22. W tym na Lwowskiej nawet nie chcieli probowac odzyskiwac tej ramki).

http://www.audi200.cba.pl/forum

Strefa czasowa: UTC + 1