.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 14:13:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmniejszenie zużycia Paliwa - 1.4 TDI AMF
PostNapisane: 03.maja.2009 21:30:41 
Użytkownik

Witam, chciałem się podzielić moim doświadczeniem po użyciu środków firmy o której napiszę poniżej. Zaznaczam, że nie mam z tą firmą nic wspólnego (prócz tego, że jestem klientem) i oczywiście nie handluję tymi produktami.

Silnik w którym zastosowałem te środki to 1.4TDI 55KW o oznaczaniu AMF, silnik jest na pompowtryskach.

Zbliżał się termin wymiany oleju oraz wszystkich filtrów. Samochód mimo tego, że ma przejechane już 210 000 km jeździ na oleju 0w30. Spalanie przed zabiegiem z włączoną klimą oscylowała w granicach (w zależności od stylu jazdy) od 5 d0 6 litrów ON na 100 kilometrów.

Zabieg wyglądał po kolei następująco:

Przed wymianą oleju został zastosowany środek do płukania silnika firmy Liqui Moly o nazwie Motor Clean. Ważny dla mnie był fakt, że środek może być według producenta stosowany w silnikach diesla z pompowtryskiwaczami. Środek dolewamy do starego oleju i całość spuszczamy po 10 minutach pracy silnika.

Silnik został zalany olejem Liqui Moly 0w30 spłeniającym normę VW 506.01

Do baku został dolany środek Liqui Moly o nazwie Systempflege Diesel fur common rail - motoren, który służy do czyszczeia systemu paliwowego. Pojemnośc mojego baku to 34l, a środek o ile pamiętam mógł być stosowany w bakach o pojemności maxymalnie 70l czyli stężenia tego środka było dość wysokie.

Wynik tego jest taki, że silnik chodzi ciszej (kto słyszał tego trzycylindrowego klekota ten wie, że cichy on nie jest). No i najważniejszy efekt jest taki, że po zalaniu pełnego baku (był to już trzeci czysty bak - bez środka do czyszczenia systemu paliwowego) przejechałem 592km bez włączenia się kontrolki paliwa. Zatankowałem do pełna 26,4l czyli spalanie wyszło w okolicach 4,4l cały ten czas samochód jeździł z włączoną klimatyzacją czyli spalania spadło o 1 litr na 100 kilometrów. Kolejnym plusem po zastosowaniu środka do płukania silnika jest fakt, że po przejechaniu ponad 1500km olej na bagnecie jest brązowy, a nie czarny jak to zawsze miało miejsce.

Z własnego doświadczenia chciałem polecić Wam środki o, których napisałem. W razie pytań mogę odpowiedzieć na PW lub w temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 10:32:14 
Użytkownik

Co do czyścika stosowanego do starego oleju jak najbardziej polecam i potwierdzam
Co do czyszczenia układu paliwowego to sądząc po jakości naszego paliwa też nie zaszkodzi

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 10:58:26 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Ja mogę polecić w ogóle chemię Liqui Moly. Oleje i inne dodatki. :peace:

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 13:17:58 
Użytkownik

Po Twojej namowie sprobuje tego wynalazku. Za pare dni zmieniam olej i zobaczymy co to zdziala. Nakrecilem ponad 250tys przebiegu i ciagle jezdze na valvolinie polsyntetycznym. Olej juz po kilkuset przejechanych kilometrach jest czarny jak sadza. Zobaczymy czy po czyszczeniu bedzie lepiej. W razie co dam znac w tym temacie. Jezdze na lpg.
Swoja droga za ile go kupiles? Moj znajomy ma sklep z czesciami i za 30zl zrobil mi 500ml ;]

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 14:31:59 
Użytkownik

Środek do płukania starego oleju to koszt około 55pln w Intercarsie i wygląda on tak Obrazek jeśli masz silnik na pompowtryskach to jest to jedyny środek tej firmy, który jest do nich zalecany, reszta nie ma dopuszczenia na pompowtryski (liqui moly podukuje kilka rodzajów takiej płukanki).

Środek do czyszczenia układu paliwowego kosztował chyba 33pln też w Intrercarsie

Olej natomiast to koszt 200pln za 5 litrów. Kupowałem na allegro u kolesia który jest autoryzowanym dystrybutorem (info jest na stronie firmy).

Strefa czasowa: UTC + 1