.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.lut.2025 21:15:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Audi 100 c4 2,3] jaki kupić blos?
PostNapisane: 04.wrz.2010 13:18:43 
Użytkownik

Witam. Czy może mi ktoś polecić jaki kupić blos do mojego 100 c4 2,3 AAR 1992r. Wiem, że są jakieś elektroniczne ale nie wiem jaki kupić do montażu. Wtrysk oczywiście mechaniczny. Proszę najlepiej o jakiegoś linka do allegro z blosem. Czy jest coś jeszcze potrzebne do kupienia?

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2010 21:31:05 
Klubowicz

Taki jak tu :
http://www.md.in.tarnow.pl/blos/blos_pl_v2.pdf
To przeczytasz i wszystko stanie się jasne:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=27393 :D

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 10:20:54 
Użytkownik

ale wiesz o tym ze blos da Ci tylko lepsze osiągi na PB? na gazie bedzie to samo co na mikserze!
Ja tez zastanawiailem sie nad wlozeniem do C3 2.3, ale to u mnie mija sie z celem. Wole te 400zł wydac na cos innego, niz bujac sie po miescie z odblokowanym autem na drogiej PB majac instalacje LPG :)

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 10:30:19 
Klubowicz

pawelec napisał(a):
ale wiesz o tym ze blos da Ci tylko lepsze osiągi na PB? na gazie bedzie to samo co na mikserze!
a to ciekawe teorie Waśc snujesz . Po to się montuje blosa, zeby jezdził dobrze równiez a raczej przede wszystkim na lpg, nie tylko na benzynie.
Zamontować blosa, to jedno a ustawić i skonfigurować go ( razem z parownikiem ) zeby jezdziło jak nalezy, to drugie, widać Tobie się nie udało :D

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 10:44:26 
Użytkownik

nie udalo sie, bo nawet nie podchodzilem do tej dziwnej operacji. Wole miec prosta instalacje i cieszyc sie z bezobslugowej eksploatacji bez wybuchów, nierownej pracy, ciaglego poprawiania, skoków spalania itd itd itd.

Chcecie, zakladajcie. Blos nie da znaczacej poprawy na lpg. Wielu renomowanych (najlepszych) gazownikow w lublinie tak o tym sądzi.

poza tym po to zakladam instalke LPG zeby obnizyc koszty eskploatajcji auta! A cala operacja po haslem 'blos' juz taka tania nie jest :)
szkoda mi nerwów :)

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 12:56:15 
Klubowicz

Cytuj:
Wole miec prosta instalacje i cieszyc sie z bezobslugowej eksploatacji bez wybuchów, nierownej pracy, ciaglego poprawiania, skoków spalania itd itd itd.
Własnie dlatego montuje się blosa, ale blos nie jest lekarstwem na niedomagania instalacji LPG np. reduktora, czy problemów z układem WN.
Blos został wymyślony do wspólpracy z mechanicznym wtryskiem a te, jak wiadomo zle chodzą na zwykłym mikserze a sekwencji nie da rady do nich zamontować.

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 14:34:08 
Użytkownik

Blos został wymyślony do wspólpracy z mechanicznym wtryskiem a te, jak wiadomo zle chodzą na zwykłym mikserze a sekwencji nie da rady do nich zamontować.
u mnie chodzi wszystko dobrze! wiec nie zawsze jest to regułą. To ze ktos nie potrafi dobrze załozyc i zestroic instalke do mecha-wtrysku to inna sprawa. Ja od 6 lat zadnego problemu nie mam z gazem w 2.3 :) zero wybuchów, nierownej pracy na wolnych obrotach, itd.

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 17:44:05 
Użytkownik

A kto w lublinie może założyć i wyregulować blosa? Albo coś w okolicach

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 18:45:37 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
pawelec nie siej zamętu, tylko poczytaj troche na różnych forach i zakoduj sobie, że najistotniejsza sprawa to taka, że BLOS nie zwęża Ci układu jak mikser, popatrz na wykresy z hamownii na różnych forach, powiem Ci tylko dla przykładu Corrado 2.0 16V coś ok 135KM w serii hamowane na benzynie, dolot zwężony mikserem, pokazało coś ok 100KM

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 18:55:55 
Użytkownik

hubos ty tez mozesz sobie zakodowac, jak juz tak chcesz gadac, ze WIEM NA CZYM POLEGA DZIALANIE BLOSA! nie zweza dolotu, ale tylko na benzynie! łapiesz? :D
na LPG bedzie tak samo jak na mikserze.

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 19:08:47 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
pawelec napisał(a):
hubos ty tez mozesz sobie zakodowac, jak juz tak chcesz gadac, ze WIEM NA CZYM POLEGA DZIALANIE BLOSA! nie zweza dolotu, ale tylko na benzynie! łapiesz? :D

pofatygowałeś się przynajmniej żeby sprawdzić pomiary z hamownii, na LPG i na PB z zamontowanym blosem? jak sie wysilisz to znajdziesz i nie pisz nowych teorii, poczytaj sobie tematy z wcześniejszych lat chociaż na tym forum? jak gazownik u Ciebie w mieście o blosie nie słyszał to dupa nie gazownik... urządzenie znane kilka lat w świcie, ciągnie na gazie silniki nawet 2.8 a piszesz, że nie ma różnicy w stosunku do miksera w pracy na LPG...

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2010 19:46:05 
Użytkownik

hubos21 napisał(a):
pawelec napisał(a):

pofatygowałeś się przynajmniej żeby sprawdzić pomiary z hamownii, na LPG i na PB z zamontowanym blosem? jak sie wysilisz to znajdziesz i nie pisz nowych teorii, poczytaj sobie tematy z wcześniejszych lat chociaż na tym forum? jak gazownik u Ciebie w mieście o blosie nie słyszał to dupa nie gazownik... urządzenie znane kilka lat w świcie, ciągnie na gazie silniki nawet 2.8 a piszesz, że nie ma różnicy w stosunku do miksera w pracy na LPG...
Blos daje radę nawet w V8,koleżka miał w mietku 126 3,8 automat i lepiej u niego cykał jak nie jedna sekwencja :!:

Strefa czasowa: UTC + 1