.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 22:14:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2006 11:06:29 
Użytkownik

Oczywiście że większość paliw i tak jest z Orlenu ale wyobrażam sobie, że taki Orlen chyba też jakoś różnicuje te swoje paliwa pod względem jakości, np tu mamy beczkę ładnej świeżutkiej benzynki z nowej instalacji a tu zleżała wacha warzona w starej gorzelni wyprodukowanej na licencji z ZSRR. Chyba nie jest tak że Orlen sprzedaje asortyment "benzyna", "ropa" i "gaz". Są tam zapewne jeszcze jakieś niuanse typu paliwo benzynowe z rafinacji N4509-3 ozn. 345 nr 50ADNJuIL.09 sygn.23kupa-huku EN-20160 DIN 351...

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2006 11:25:32 
Użytkownik

Ramon1 napisał(a):
Oczywiście że większość paliw i tak jest z Orlenu ale wyobrażam sobie, że taki Orlen chyba też jakoś różnicuje te swoje paliwa pod względem jakości, np tu mamy beczkę ładnej świeżutkiej benzynki z nowej instalacji a tu zleżała wacha warzona w starej gorzelni wyprodukowanej na licencji z ZSRR. Chyba nie jest tak że Orlen sprzedaje asortyment "benzyna", "ropa" i "gaz". Są tam zapewne jeszcze jakieś niuanse typu paliwo benzynowe z rafinacji N4509-3 ozn. 345 nr 50ADNJuIL.09 sygn.23kupa-huku EN-20160 DIN 351...

nie ma czasu na różnicowanie, obrót jest tak wielki i szybki że nie ma "zleżałego" plaiwa, wystarczy mieszkać w pobliżu bazy a wszystko jasne. Po drugie ktoś tam napisał o starych zbiornikach; kolejna bzdura praktycznie wszystkie stacje mają nowe zbiorniki to kwestia homologacji i przepisów po drugie obecnie stacje jako składy akcyzowe mają małe zbiorniki bo trzymać dużych ilości sie poprostu nie opałaca...

A najbardziej rozbawił mnie kolega wujek któremu A6 na BP Ultimate pali 2 litry mniej - toż to jakieś cuda, chyba że ze stacji BP ma ciągle z górki :):

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2006 11:52:59 
Użytkownik

Zgodzę się panowie że tańsze paliwa na stacjach BP czy SHEEL są z ORLENu. Przecież nawet sa oznaczane znaczkiem EUROSUPER, ale Panowie lepsze paliwa takie jak ULTIMATE czy VPOWER mają odpowiednio znaczki firmowe BP i SHELLa, co oznacza że te paliwa pochodzą z rafinerii tych firm. Ponadto tak jak mówię wystarczy tylko zatankować dobre paliwa żeby poczuć różnice.

Kolego GIGI 2 litry zaoszczędzam na 250 km tak więc na 100 km to jest niecały litr, i jeśli ktoś nie wierzy w nizsze spalanie jego sprawa niech dalej jeździ na mazucie z ORLENU :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2006 12:05:14 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Ja nie czuję ostatnio żdanej różnicy tankując w róznych miejscach. Być może u kolegów pojawia się autosugestia - tankując na tzw "leopsej stacji" jeździcie spokojniej - stąd różnice.
NIe zauwazylem ponadto żadnej różnicy tankując u zachodnich sąsiadów ... a jeździłem tak samo szybko jak u nas ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2006 18:09:13 
Użytkownik

wujek napisał(a):
Zgodzę się panowie że tańsze paliwa na stacjach BP czy SHEEL są z ORLENu. Przecież nawet sa oznaczane znaczkiem EUROSUPER, ale Panowie lepsze paliwa takie jak ULTIMATE czy VPOWER mają odpowiednio znaczki firmowe BP i SHELLa, co oznacza że te paliwa pochodzą z rafinerii tych firm.

Boję się kolego wujek że zabardzo łykasz reklamy w TV i kolorowe karteczki przy dystrybutorze; a te shelle i bp to niby skąd miałby wozić te "lepsze" paliwa?
wszyscy i tak beczki tankują na bazach orlenu, vervę tankują tylko stacje orlen więc ani shell ani bp nie mogą mieć lepszej zupki, a to że doleją jakiegoś troszkę cuda maketingowego do zbiornika albo poprostu mniej ochrzszczą paliwko i odrazu extra ulitimate czy v-power...

to tak troszkę jak częściami do niuni; zrobi tulejkę turek a sprzedadzą ją pod kilkoma nazwami i odrazu opinie, że jednym z tej firmy służą rok a z innej 3 miechy a to ciągle ta sama tulejka tylko w innym woreczku. :):

Jak już pisałem wszystko zależy od uczciwości stacji a nie logo.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2006 19:30:00 
Użytkownik

panowie wyjezdizłem do sucha bak i zalałem pół baku paliwkiem typu Shell VPower Diesel i jest róznica w mocy no oczywiście w porównaniu do ON zwykłego, wyjeżdże ten i zatankuje Orlen Verva i napisze swoją opinię.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2006 08:01:19 
Użytkownik

Eurodiesel Lotos ma liczbe cetanowa co najmniej 55 czyli taka sama jak jak duzo drozszy napęd bp,verva i vpower.A liczba cetanowa jest tym czym liczb oktanowa dla benzyny.Wiec po co przepłacac.Tutaj link do ciekawego wykresu z hamowni po zastsowaniu zwyklego ON i "Super Diesla". http://www.tdi.pl/modules.php?op=modloa ... cle&sid=73
http://www.tdi.pl/modules.php?op=modloa ... cle&sid=69
Mysle ze te wykresy uswiadomia niektorym ze te wszystkie "super" paliwa to chec wyciagniecia wiekszej kasy od kierowcow ktorzy mysla ze po wlaniu tych paliw maja od razu do dyspozycji co najmniej 50KM wiecej.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2006 09:14:46 
Użytkownik

Tu nie chodzi o moc.... a o to co lejesz do baku.

W przypadku paliwa Verva (i jemu podobnych) jedzie ono bezpieśrednio z PKN.
Zwykłe paliwa są transportowane z najbliższych składów.... a tam różne rzeczy się dzieją.
Możesz smiało zatankować "czyszczony HCL'em olej opałowy"... i pozorne zaoszczędzenie 5 pln na zbiorniku paliwa da efekt uszkodzenia koncówek wtryskiwaczy. Wymiana takich nie jest już tania...

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2006 10:17:00 
Użytkownik

Dokladnie tu nie chodzi o moc. Tu chodzi wlasnie o lepsze spalanie tego paliwa i pewnosc ze tankuje paliwo dobrej jakosci. Bo jak juz ktos wczesniej wspomnial stacje BP czy SHELL byle czego nie kupia od ORLENU.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2006 10:27:10 
Użytkownik

Jedno sprostowanie....

Każda stacja "markowa" zwykłe paliwa kupuje tam gdzie taniej i gdzie bliżej z dowozem... dlatego z jakościa jest róznie

Co innego jeżeli chodzi o te "markowe" produkty jak Ultimate, Verva itp...
Ich transport jest bezpośredni a co za tym idzie zmniejsza się ryzyko oszukania na nich.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2006 13:20:28 
Użytkownik

Powiem tyle ze znam temat od podszewki. I wiem jedno paliwa segmentu premium nie sprzedaja sie tak szybko jak zwykle paliwa, co za tym idzie dlugo zalegaja w zbiornikach stacji co napewno nie polepsza ich parametrow,bo paliwo to jednak nie jest wino i nie nabiera mocy z czasem lezakowania. Wiec lejac paliwa premium podczas pierwszych mrozow zapytajcie sprzedawce jaka jest temperatura blokowania filtra, bo moze sie okazac ze lejecie jeszcze letnie paliwo i przy -5st.C nie odpalicie autka.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2006 15:38:09 
Użytkownik

Paliwa klasy premium nie ma na każdej stacji paliw...

Tam gdzie ja tankuję, jest to nowa stacja i z tego co wiem maja sporą sprzedaż tych paliw. Do tej pory nie trafiło mi się jakieś wyczuwalnie kiepskie. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.gru.2006 06:57:29 
Użytkownik

Nie wiem skad sie biora paliwa i w jaki sposob sa transportowane ale jako zwykly szary uzytkownik stwierdzam iz jak ktos mi powie ze nie ma roznicy miedzy "normalnym" paliwem a np V-Power czy Ultimate BP to chyba mi wywali korki na strychu!Zgadza sie nieraz nawet V-Power mozna zalac kapletne scierwo ktore rzuca autem jak kotem po tyfusie.Ale moge wam powiedziec z czystym sumieniem ze jest nawet roznica miedzy Ultimate i V-Power.Juz od tygodnia zmieniam paliwo tylko po to by odczuc roznice i...kiedy jechalem z PL do UK zalalem V-Power, jakims dziwnym zbiegiem okolicznosci zaczelo mi szarpac autem (mozliwe ze przypadek) po zalaniu "tego samego paliwka" w niemczech dziwnie wsz wrocilo do normy. Tu (UK) zalalem V-Poweri smiga bardzo ladnie, pali bez zastrzezen itd. No i po kilku dniach Ultimate BP......i nigdy wiecej(troszke duuuzo jezdze wiec wystarczyl mi tydzien zeby przetestowac ok 6 rodzajow paliw)!!!!Takze co stacja to inne paliwko ale ze nie ma roznicy to sobie wmowic nie dam bo jakos mnie przekonuja ceny paliw tu na wyspach o tym ze nikt ich nie podrabia!!!wiec sa takie jak powinny byc, a w polsce na Ultimate bylo podobnie chociaz shella omijam juz z daleka(PL)i trzymam sie go recamy i nogamy ;-) (UK) ...

to moje wlasne odczucia kapletnie obiektywne, paliwa testowane na moim traktorku, kolega sprawdzal to samo w w corsie i on np nie odczuwa roznicy, czasem ludzie slabo czuja a czasem auta mniej lub bardziej wrazliwe wplywa na to wiele rzeczy a przede wsz zuzycie i rodzaj jednostki napedowej
mam nadz ze to ma jakis sens :peace:

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

:) Przylookaj :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2006 00:15:46 
Użytkownik

Krotko i na temat.
V-Power rulezzz!!! :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2006 08:37:40 
Użytkownik

po ponad tygodniu prob zalalem do pelna co???oczywiscie V-Power, i tak juz zostanie po wieki póki rdza nas nie rozłączy!!!!!! :diabel:

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2006 09:12:48 
Użytkownik

AVANT 2.6V6 napisał(a):
Krotko i na temat.
V-Power rulezzz!!! :peace:

Nie tak do końca....

Owszem na stacjach należących do Shell....
Na stacjach w barwach Shell'a już nie jest tak kolorowo.

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2006 09:14:56 
Użytkownik

ja to slyszalem ze do polskiego paliwa to leja..........buehehehehe
chłopaki dajcie spokój i tak zaden nie ma racji i wszyscy ja macie bo co stacja to paliwo rozne jak okolica

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2006 18:35:10 
Użytkownik

Ja jeździłem na Vpowerze jakiś czas, ale nie zauważyłem znaczącej różnicy ani w mocy, ani w spalaniu.

Raz zatankowałem na Orlenie i raz na Statoil w Warszawie (na wylotówce w kierunku Katowic) i nie dość, że auto zaczęło mi mocno dymić, to jeszcze miało mniejszą moc...

Ja u siebie tankuję naczęściej na Jet lub Shell, inne stacje omijam z daleka... :)

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1