.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 04:29:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S8 D2 FL] Kręci ale nie odpala - nagła usterka.
PostNapisane: 03.cze.2010 21:26:54 
Użytkownik

Auto: Łosiem 4.2V8
Poszukuję b.pilnie osoby z Warszawy która posiada VAG'a i kabel i ogarnia trochę temat diagnostyki - auto niesprawne stoi w Ursusie.

Sytuacja wygląda następująco...
Pojechałem sobie dzisiaj na wycieczkę z rodzinką... to tu, to tam, wszystko cały czas OK. Już poza miastem wziąłem się za wyprzedzanie wolniejszych aut ale jak wcisnąłem mocniej to okazało się, że LPG nie jest już zbyt dużo a silnik przełączył się na PB - normalna sprawa kiedy LPG mam mniej niż 10 litrów i chcę użyć pełnej mocy silnika ale...
nagle okazało się, że na PB silnik się krztusi i dławi :<
patrzę na wskaźniki a w zbiorniku PB mam jeszcze 1/4 :<
przełączyłem zpowrotem na LPG i spokojniejszym już tempem dojechalem do stacji gdzie zatankowałem LPG - odpalam oczywiście na PB - odpalił ale ponownie silnik się dławi i krztusi - po chwili przełączyl się na LPG i już chodził jak zegarek.
Przejechałem na LPG następne 50km bez żadnego problemu i po drodze do domu zajechałem na Neste...
tu tankując "na gorąco" (czyt. silnik cały czas włączony) dolałem ponad 30 litrów paliwa (na wskaźniku pokazało się około 3/4 zbiornika)...
przełączylem na PB aby sprawdzić czy dalej auto się krztusi (co mnie kurrrrrr podkusiło aby to sprawdzać na stacji a nie pod domem to nie wiem) i sprawdziłem - krztusił się, dławił się... aż zgasł :<
i już nie odpalił :<

Próbowałem kręcić ale dupa blada - zachowuje się jakby nie miał paliwa :<
Próbowałem odpalić w trybie awaryjnym na LPG ale też się nie udało - może źle to robiłem ale nie znam się, nigdy wcześniej nie odpalałem auta na LPG :<

Podejrzewam pompę paliwa chociaż nie bardzo rozumiem czemu by padła skoro u mnie bardzo rzadko stan PB schodzi poniżej 1/2 zbiornika a i od czasu do czasu lubię go "przegonić" na PB...
zresztą ostatnio na PB ganiałem dosyć niedawno bo kilka dni temu w Kronach i nic niepokojącego się nie działo :<

Przydałaby mi się osoba z kablem i VAG'iną aby sprawdzić błędy bo nic z tego nie kumam :<
Byłoby super gdyby udało się coś zdziałać jeszcze teraz w weekend - wprawdzie mam czym jeździć ale w tygodniu różnie u mnie z czasem jak zresztą u większości ludzi :|

Kontakt na PW.

FOSS motorsport
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 03.cze.2010 21:33:31 
Moderator

Auto: 5x Audi
A może czujnik temperatury cieczy chłodzącej .... ? zapniesz VAG'a to się dowiesz co nie co .

Jest S4 C4 AAN
Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2010 00:46:59 
Użytkownik

Foss, Ja zacząłbym od przepływki.... ;)

Mnie kiedyś przydarzyła się wielka muka na stacji LPG.
Lecę srebrną pełną parą. Ojciec nie zalał ani gazu, ani PB.
Opary benz i opary gazu.
Zajeżdzam na CPN.
Podlatuje na zyczenie fathera pod GAS-LPG - zalane max - a auto ni w dupe... nie pali. Kręce, kręce, kręce... Na Pb nie daje rady, na GASie też nie.
Macha w góre, bepiecznik od gazu ciach, za ramię - i auto odpaliło moment...

Ja mam kabel, ale w najblizszym czasie nie ruszam sie z WWL - roboty po pachy...
Jak chcesz to mozesz podlecieć - przetestujemy.

TRIUMPH Tiger 1050

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2010 01:13:19 
Użytkownik

SJake napisał(a):

Myślałem o przeplywce ale... jak mi gdzieś za Górą Kalwarią telepał na PB tak po zatankowaniu do Janek przyjechałem na LPG bez żadnych problemów, zadyszki, utrat mocy itp. ...
więc to raczej nie przepływka :605:

SJake napisał(a):
Mnie kiedyś przydarzyła się wielka muka na stacji LPG.
(...) Macha w góre, bepiecznik od gazu ciach, za ramię - i auto odpaliło moment...

A spróbuję z tym bezpiecznikiem skoro tak mówisz ;)

SJake napisał(a):
Ja mam kabel, ale w najblizszym czasie nie ruszam sie z WWL - roboty po pachy...
Jak chcesz to mozesz podlecieć - przetestujemy.

hehehe... no ja bym chętnie podleciał, tylko moja eSa nie bo nie pali :603:

Kabel już mam (usb) tylko teraz ten VAG coś mi nie za bardzo hula na kompie :036:
Za eSę wezmę się w tym tygodniu ale że śmigam sobie srebrną więc i ciśnienie też mi opadło - już na miękko to biorę... przy okazji może ogarnę od razu temat pompy nagrzewnicy która mnie wnerwia swoim piszczeniem (drugą mam w bagażniku już od miesiąca ale nie miałem czasu tego ogarnąć) a jak da radę to i do maglownicy się dobiorę (też druga leży i czeka)...
jak to fajnie mieć pod domem drugie auto :585:

FOSS motorsport
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2010 21:22:19 
Użytkownik

SJake napisał(a):

Noi tak jak myślałem - pompa paliwa kaput :>

Cóż, wymienię i zobaczę czy coś jeszcze przy okazji nie padło ;)

FOSS motorsport
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2010 00:14:47 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
W takim razie to bedzie wina samego paliwa lub jego filtra ktory byl moze zapchany i pompa sie uszkodzila. Oj nowa pompa do tego modelu bedzie troche kosztowac. :/ Przy odpalaniu na benzynie powinno sie ja slyszec jak przekrecasz kluczyk w stacyjce. Dziwie sie czemu tankujesz na takich stacjach typu Neste. Nie mam zaufania do takich wynalazkow. Wole inne markowe stacje i nie bede wymienial nazw zeby nie robic reklamy. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2010 08:47:34 
Użytkownik

KORU napisał(a):
W takim razie to bedzie wina samego paliwa lub jego filtra ktory byl moze zapchany i pompa sie uszkodzila.

No właśnie nie bardzo wiem czemu bo mimo posiadania LPG stan paliwa w moich A8/S8 bardzo rzadko spada poniżej 1/2 zbiornika nie wspominając już o rezerwie której nie widziałem już od X czasu :<
Może to przez zapchany filtr paliwa - nie wymieniałem go jeszcze ale przy okazji tej usterki dla świętego spokoju jego także wymienię ;)

KORU napisał(a):
Oj nowa pompa do tego modelu bedzie troche kosztowac. :/

Bez komentarza...
ale raczej obędę się bez pomocy ASO :P

KORU napisał(a):
Przy odpalaniu na benzynie powinno sie ja slyszec jak przekrecasz kluczyk w stacyjce.

No własnie jest jak w polskich filmach... "Nie dzieje się proszę pana, nuda..."" :>
Bezpieczniki całe i sprawdziliśmy organoleptycznie że na listwę wtryskową paliwo nie jest pompowane - więc tak jak myślalem już wcześniej, pompa jak nic :<

KORU napisał(a):
Dziwie sie czemu tankujesz na takich stacjach typu Neste. Nie mam zaufania do takich wynalazkow. Wole inne markowe stacje i nie bede wymienial nazw zeby nie robic reklamy. ;)

Ale jakoś Neste wydawało mi się zawsze w mierę przyzwoitą stacją - na pewno lepszą niż jakieś napotkane na trasie Huzar, OilBand czy inne typu krzak które swoim wystrojem do złudzenia przypominają inne markowe ;)

Ale temat stacji to "temat rzeka" - długo można rozprawiać nt. tego która stacja lepsza i skąd biorą paliwo.

FOSS motorsport
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1