.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.lut.2025 21:06:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana butli LPG a przegląd.
PostNapisane: 26.cze.2010 20:14:17 
Użytkownik

Witam, niedługo kończy mi się homologacja na butle LPG. U mnie w mieście na szrocie mogę kupić używaną butlę STAKO z homologacją jeszcze na 2 lata za pare zł bez papierów. Wiem ze można napisać i złożyć wniosek do firmy aby wydali duplikat homologacji któy kosztuje 50zł. I teraz mam 2 pytania:

1. Czy ten duplikat będzie wystarczający aby przejść przegląd ?
2. Czy diagnosta będzie chciał też zobaczyć rachunek czy jakiś inny dokument na którym będzie przedstawione że butla została zamontowana w zakładzie LPG.

Bo butle jestem w stanie zmienić sobię sam o ile przyłącza będą pasować a monter zaśpiewał 150 zł za montaż.

1996 Audi A6 c4 2.5 TDI Ael
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2010 06:59:39 
Klubowicz

Musisz mieć paszport zbiornika, czyli papier od homologacji. Wiesz co? Oszczędności jakie niby uzyskasz kupując używkę nie są warte roboty z wymianą, którą sobie zafundujesz. Nowa butla nie kosztuje majątku, a masz spokój na 10 lat - no chyba że za rok sprzedasz auto na żyletki.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2010 09:32:00 
Użytkownik

Ja wiem czy nie majątek, w obu zakładach w których byłem za butle walcowatą ( bo takową posiadam) wołają po 600 zł ;/ Na allegro są butle po 250-300 ale są gołe, bez wielozaworu itp.

A rożnica w cenie raczej będzie spora, bo za butle zapłace max 100 zł i za ten papier od homologacji 50 zł. Nawet doliczyć montaż 150 zł wychodzi połowa ceny. Autem chcę pojeździć jeszcze z 2 lata, został mi rok szkoły no a potem trzeba popracować i nazbierać kasy żeby kupić coś innego.

I broń Boże, z mojej ręki te auto na żyletki na pewno nie pojedzie.

1996 Audi A6 c4 2.5 TDI Ael
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29.cze.2010 23:15:14 
Użytkownik

Auto: Łosiem 4.2V8
Danex napisał(a):
Ja wiem czy nie majątek, w obu zakładach w których byłem za butle walcowatą ( bo takową posiadam) wołają po 600 zł ;/ Na allegro są butle po 250-300 ale są gołe, bez wielozaworu itp. (...)

Kolego Danex, tak się składa że mam do sprzedania taką butlę walcową...

- pojemność butli 95 litrów
- w komplecie wielozawór Tomasetto
- dokumenty (homologacja, certyfikat, badanie TDT)
- badania techniczne ważne do listopada 2017
- przechowywana w pomieszczeniu zamknietym, ogrzewanym
- 100% sprawna

Butla pasuje idealnie w bagażnik A8/S8, w poprzek bagażnika za oparciem tylnej kanapy. Butlę tą zdemontowałem ze swojego A8 - mi ze względu na kilkuosobową już rodzinkę i zapał na punkcie wycieczek turystyczno-krajoznawczych butla w bagażniku przeszkadzała i pomimo jej bardzo fajnej pojemności zdecydowałem sie na wrzucenie sporo mniejszej butli w koło zapasowe. Butla ta zamontowana została w samochodzie w lutym 2008r przez poprzedniego właściciela - ja zdemontowalem ją także w lutym 2010r.

Komplet z wielozaworem 250pln :)
Odbiór prawie natychmiastowy ale wyłącznie osobisty bo nie mam pojęcia jak coś takiego wysłać... no chyba że ktoś z AKP będzie jechał w Twoim kierunku.

Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz na PW.

FOSS motorsport
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1