.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.lut.2025 21:03:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: a4 b5 1.8T 150KM, czy silnik jest trwały??
PostNapisane: 09.wrz.2010 11:05:07 
Użytkownik

tym razem chciałbym zapytać o trwałość silnika 1.8T 150KM??? do jakiego przebiegu mogę liczyć, że silnik przejedzie bezawaryjnie?? czy 350tys to dużo czy mało dla tego motoru?? to że gazuje się bez problemu to wiem ale czy pali aż tak dużo by wkładać gaz?? Proszę o radę i pozdrawiam:)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2010 11:23:23 
Klubowicz

Układ tłokowo - korbowy, przy regularnej wymianie i stosowaniu odpowiedniego oleju zrobi pól miliona km bez problemu, gorzej z osprzętem i głowicą.
Przy 350 t km trzeba się juz liczyć z wydatkami np. regeneracją turbo itp. ale nie jest to regułą.
Czy zakładac gaz czy nie, na to kazdy musi odpowiedzieć sobie sam w kazdym razie kupować auto lepiej bez LPG

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2010 11:49:48 
Użytkownik

mam na oku a4 1.8T 150KM ale przebieg to 298tys. pierwszy właściciel, serwisowana do teraz, tuv aktualny badanie techniczne niemieckie do 2011roku wygląda fajnie, po kierownicy i gałce zmiany biegów przebieg wygląda na wiarygodny. Boję się troszkę że 300tys to dużo jak na ten silnik ale nie oszukujmy się, że znajdę autko 1997 roku z przebiegiem poniżej 250tys. Widziałem już takie oferty, gdzie przebieg podany był 215tys a fotele porwane, gałka wytarta, gumy na pedałach od sprzęgła i hamulca brak a kierownica siwa i popękana. Doradźcie mi czy mogę wziąć a4 z takim przebiegiem??? czy jest problem z regeneracją turbiny?? i na co zwrócić uwagę??? w poniedziałek zamierzam wybrać się po to autko oto link:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... abNumber=2

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2010 12:27:05 
Klubowicz

Musisz się liczyć z tym, że to jest stare, wyjeżdżone auto. Z tym, że cena jest dobra, więc jeśli doraźnie nic nie jest zepsute, to można brać. Warto zachować jednak jakiś zapas pieniędzy na ewentualne niespodzianki.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2010 12:42:39 
Klubowicz

Cytuj:
nie oszukujmy się, że znajdę autko 1997 roku z przebiegiem poniżej 250tys. Widziałem już takie oferty, gdzie przebieg podany był 215tys a fotele porwane, gałka wytarta, gumy na pedałach od sprzęgła i hamulca brak a kierownica siwa i popękana. Doradźcie mi czy mogę wziąć a4 z takim przebiegiem???
Widzę, ze po części znasz odpowiedzi na swoje dylematy ;)
Jeśli ten przebieg zrobiony jest głównie w trasach, na niemieckich autobanach ( facet miał daleko do pracy ), to go brać, nie marudzić. Przejedzie drugie tyle.
W sumie, to lekko ponad 23 tyś km w rok, czyli sądząc po stanie auta nie kombinowany, całkiem realny przebieg.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2010 14:25:26 
Użytkownik

W rodzinie mam A4 1.8T które ma niecałe 400kkm i silnik trzyma się całkiem ładnie, dostał ostatnio LPG i też chodzi bardzo dobrze. Bardziej po wnętrzu ten przebieg widać niż po mechanice, jakość w A4 B5 jest kiepska (rocznik 97, w moim C4 z 95 jest znacznie lepiej, choć to wyższa klasa jednak była).

Strefa czasowa: UTC + 1