.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 22:25:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Olej do A4 B5 AGA 2.4
PostNapisane: 18.sty.2013 16:57:15 
Użytkownik

Witam, za jakieś 2 tygodnie mam kilka tras do zrobienia, w sumie ponad 2000km, czas będzie zmienić olej.
Obecnie jest miks różnych 5W40 (castrol, shell, LM), ponieważ na dolewki nie starczało. Oczywiście wszystko zgodnie z normami VW.
Odkąd mam autko, to zjada ono trochę oleju, tak coś koło 300-600ml/1000km, zależnie od stylu jazdy.
Na jaki olej zmienić? Myślę nad Motulem 5W40 X-cess, lub Castrolem 0W40 Sport.
O Motulu wiem tylko tyle, że jest dobry. Na papierze podobno gorszy, ale w praktyce cud miód, a Castrol to najgorsze siki.
Jaki olej wybrać? Na jakie parametry oleju zwracać uwagę?
Autko ma 271kkm przejechane, a używam go przeważnie na długie trasy, przeważnie autostradowe i zdarza się, że jadę kilkadziesiąt km z gazem cały czas w podłodze. Mam LPG.
A może Valvoline 0W40 lub VR1 5W50?

Tytuł: Re: Olej do A4 B5 AGA 2.4
PostNapisane: 22.sty.2013 20:24:55 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B6 2.0
Adrian2.4 napisał(a):
Witam, za jakieś 2 tygodnie mam kilka tras do zrobienia, w sumie ponad 2000km, czas będzie zmienić olej.
Obecnie jest miks różnych 5W40 (castrol, shell, LM), ponieważ na dolewki nie starczało. Oczywiście wszystko zgodnie z normami VW.
Odkąd mam autko, to zjada ono trochę oleju, tak coś koło 300-600ml/1000km, zależnie od stylu jazdy.
Na jaki olej zmienić? Myślę nad Motulem 5W40 X-cess, lub Castrolem 0W40 Sport.
O Motulu wiem tylko tyle, że jest dobry. Na papierze podobno gorszy, ale w praktyce cud miód, a Castrol to najgorsze siki.
Jaki olej wybrać? Na jakie parametry oleju zwracać uwagę?
Autko ma 271kkm przejechane, a używam go przeważnie na długie trasy, przeważnie autostradowe i zdarza się, że jadę kilkadziesiąt km z gazem cały czas w podłodze. Mam LPG.
A może Valvoline 0W40 lub VR1 5W50?

Powiem tak zastanawiam sie czemu 0w czy 5w przy takim przebiegu. Ja mam a4 b6 i duzo mniejszy przebieg i juz lalem oczywisie motul 10w40 i jest ok pozytyw;) myslelem nad valvoline ale mowia motul to juz gorna polka dlatego ja sie na niego zdecydowalem, tyle ode mnie. Pzdr.

Strefa czasowa: UTC + 1