.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.sty.2025 21:31:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: instalacja lpg w 2.2 T i 4.2 [przeniesione]
PostNapisane: 26.mar.2007 23:49:33 
Użytkownik

Wydzielone by Dred
AdamP napisał(a):
Dziekuje za wspaniale rady bede mial to na uwadze jesli bede kupowal 2.2T :)

Jesli chodzi o gaz to nigdy nie zagazuje samochodu bo uwazam ze jesli sie niema na paliwo to sie nie kupuje czegos takiego.

Wiec podsumujac ten watek to rozumiem ze ten samochod z Koronowa o ktory pytalem jest ok i ze wlasciciel jest klubowiczem..

Grubo się mylisz... Jeśli jest to Twoje jedyne auto (a nie zabawka, bo masz drugie do jeżdżenia) to znaczy, że na matmie jadłeś gile, zamiast słuchać :)

Prosta kalkulacja:
Benazyna kosztuje 4,15zł, a gaz 1,87 ( w poznaniu)... To oznacza, że przy spalaniu 15L ( a tyle będziesz miał, chyba, że sobie krótki sznurek od jajek do nogi pociągniesz :)) wychodzi 62,25zł na PB a 28,05 na LPG za 100Km, co daje spalanie na poziomie Sicento... Biorąc [pod uwagę koszt instalacji 5000zł, i przejeżdżając 2000km miesięcznie, to masz zwrócony gaz po 10m-cach... Każdy następny jeździsz prawie 2,5 raza taniej...
Moje V8 na sekwencji lata już 2 lata. Nawet nie pierdnęło od tego czasu i sprawuje się wyśmienicie. Silnik jest zdrów jak ryba i niczego mu nie brakuje. Zarówno na PB jak i LPG zamyka budę (oczywiście licznikową, a ta przekłamuje), a przyspiesza o 0,5sek gorzej na LPG...
Kalkulacja jest prosta i takie kategoryczne stwierdzenie, jest lekko nie na miejscu... Właśnie dzięki instalacji nie siedzę w domu i nie jem wyhodowanej rzeżuchy, tylko mam na utrzymanie auta w stanie BDB. W obecnych czasach wywalanie grubej gotówki, jeżeli jest możliwość obniżenia kosztów jest najłagodniej mówiąc nieekonomiczne...

Więc obojętnie czy się martwisz o pieniądze czy nie, to gdy opadną emocje związane z frajdą z jazdy, zaczniesz wymieniać części eksploatacyjne, przyjdzie Ci wymienić rozrząd i kilka razy olej i będziesz 2 razy w tygodniu, jak zbity pies pyrtał na oparach na stację, zaczniesz to kalkulować... I wyjdzie na to, że za 2 lata, ja będę nadal jeździł sobie na LPG v8'ką, a ty wsiądziesz w jakiegoś "gnojownika" z grupy VAG (nie obrażając posiadaczy Dieseli absolutnie - oni też dobrze umieją liczyć i ich popieram, chociaż wolę PB+LPG:)) i będziesz sobie pluł w brodę, że nie zagazowałeś auta kiedy to się jeszcze opłacało...

Wszystko co mówię, jest poparte 2 letnim doświadczeniem z tym silnikiem, więc wiem co mówię...

Ps. A jak zaraz rzucą się na mnie przeciwnicy LPG, to powiem, że nawet jak silnik dostaje w D... to na razie jest zdrów, a jak za 2 lata wyzionie ducha, to będę miał tyle zaoszczędzone na paliwie, że odnowię go do stanu "fabrycznego" bez mrugnięcia okiem i dalej będę oszczędzał... :peace:

Ps2. Jeśli kogokolwiek swoją wypowiedzią uraziłem, to absolutnie nie miałem takiego zamiaru. Nie cierpię tylko kategorycznych stwierdzeń (zwłaszcza o utrzymaniu takiego wynalazku jak 4.2 V8), zanim się pozna smak posiadania... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 00:30:51 
Klubowicz

mnie nie obraziles. Ja w PL tez bym kupil 4,2 i wsadzil gaz, bo swoje 2,2T musze raz w tygodniu do pelna lac traktujac go rekreacyjnie-rozrywkowo tylko i wylacznie. Jak mialbym to w PL robic to inaczej bym gadal :)
A skoro 2,2T + LPG zawiodly sporo ludzi, musialby byc sprawdzone 4,2 + LPG.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 01:09:40 
Użytkownik

Dobrze gada heveliusz
Moje 1.8T juz 50tys od 1.5 roku na sekwencji i 0 klopotow.
Pali tyle ile chce - od 9 do 16
ale gaz to nie dla przyjemnosc ale dla oszczednosci

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 17:07:43 
Klubowicz

Heveliusz napisał(a):
/ciach/ jakiegoś "gnojownika" z grupy VAG (nie obrażając posiadaczy Dieseli absolutnie - oni też dobrze umieją liczyć i ich popieram, chociaż wolę PB+LPG:)) i będziesz sobie pluł w brodę, że nie zagazowałeś auta kiedy to się jeszcze opłacało...

Twardo i dosadnie - tylko tak da się cokolwiek załatwić w tym kraju :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 20:19:36 
Użytkownik

Mysle ze dobre czasy jezdzenia na gazie powoli sie koncza. Beda zaciskac pas tam gdzie sie da, by latac dziurawy budzet, czyli gaz miedzy innymi. Ropa tez podrozeje..nawet jesli jadlem gile w lekcjach matamatyki potrafie obliczyc ze: wiecej samochodow na rope = mniejsze spalanie / mniejsza sprzedaz = mniej pieniedzy dla wielkich korporacji naftowych. Oni maja potezna wladze i mocne lobby a polityci sa ich wiernymi ku**** ktorzy wdrazaja cokolwiek im szepcza do ucha.
Czy wiec warto inwestowac 5000zl w instalacje sekwencyjna? Czy warto kupowac samochod ktory bog wie ile byl jechany na gazie i nie wiadomo kiedy sie sypnie?
Nie jestem ekspertem od LPG ale mysle ze chyba najwyzszy czas rozgladac sie za nowszym rozwiazaniem..

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 21:51:09 
Klubowicz

AdamP napisał(a):
Nie jestem ekspertem od LPG...............

No wlasnie widac

:056: :056:

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 22:00:17 
Użytkownik

wiecie do czego jest gaz????
do kuchenek

dla mnie to jest smieszne. u mnie w lublinie jezdzi rs4 zagazowane. :587:

tragedia

ale napewno sie zgodze z tym ze v8 czyli wolnossacy silnik jest bardziej wdzieczny do gazowania

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 22:30:14 
Użytkownik

AdamP napisał(a):
Mysle ze dobre czasy jezdzenia na gazie powoli sie koncza. Beda zaciskac pas tam gdzie sie da, by latac dziurawy budzet, czyli gaz miedzy innymi. Ropa tez podrozeje..nawet jesli jadlem gile w lekcjach matamatyki potrafie obliczyc ze: wiecej samochodow na rope = mniejsze spalanie / mniejsza sprzedaz = mniej pieniedzy dla wielkich korporacji naftowych. Oni maja potezna wladze i mocne lobby a polityci sa ich wiernymi ku**** ktorzy wdrazaja cokolwiek im szepcza do ucha.
Czy wiec warto inwestowac 5000zl w instalacje sekwencyjna? Czy warto kupowac samochod ktory bog wie ile byl jechany na gazie i nie wiadomo kiedy sie sypnie?
Nie jestem ekspertem od LPG ale mysle ze chyba najwyzszy czas rozgladac sie za nowszym rozwiazaniem..

Wtedy zostanie przeróbka na CNG a tego nie opodatkują... :) I tak też zrobię. Do tego będę w domu tankować :peace:

pilachgt napisał(a):
wiecie do czego jest gaz????
do kuchenek

dla mnie to jest smieszne. u mnie w lublinie jezdzi rs4 zagazowane.

tragedia

ale napewno sie zgodze z tym ze v8 czyli wolnossacy silnik jest bardziej wdzieczny do gazowania

Oczywiste jest, że turbo na gazie nie jeździ... A poza tym nikt nie wystroi zmodyfikowanego silnika na gazie (a trudno się powstrzymać od modyfikacji, jeśli taki potencjał w jednostce uśpiony :))... Dlatego mowa wyłącznie o wolnossących jednostkach z dużą pojemnością...

A gaz może i jest do kuchenek, ale kuchenka nie ma 280KM i nie jeździ 250km/h... Poza tym ciężko na niej usiedzieć, bo pali w tyłek jak diabli :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 23:07:48 
Klubowicz

AdamP napisał(a):
....

jakim?, CNG?

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 23:58:08 
Użytkownik

AdamP napisał(a):
....

5 generacja wtrysku LPG? :peace:
Tyle że swoje kosztuje :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 09:39:54 
Klubowicz

AdamP napisał(a):
Mysle ze dobre czasy jezdzenia na gazie powoli sie koncza. Beda zaciskac pas tam gdzie sie da, by latac dziurawy budzet, czyli gaz miedzy innymi. Ropa tez podrozeje..nawet jesli jadlem gile w lekcjach matamatyki potrafie obliczyc ze: wiecej samochodow na rope = mniejsze spalanie / mniejsza sprzedaz = mniej pieniedzy dla wielkich korporacji naftowych.
[...]

OT ciąg dalszy.

Kiedy w 2002 roku montowałem gaz do wówczas ujeżdżanego nissna, już tydzień po tym jak stałem się "gazownikiem" zaczęły pojawiać się głosy, że lpg będzie drogie, że przestanie się opłacać, że to już koniec taniego jeżdżenia na gazie. I co? I minęło pięć lat, a gaz jak był tani, tak dalej kosztuje grosze. :peace:

Widzę, że jesteś dobry z matmy, więc mam dla Ciebie ciekawą teorię. Więcej samochodów na ropę = mniejsze spalanie/większe przebiegi (skoro tak tanio, to wszędzie blisko) = zyski koncernów z paliwa pozostaną bez zmian (constans jak to mówił Apoloniusz Tajner :diabel: ). Poza tym zyski z paliwa sprzedawanego posiadaczom samochodów osobowych to tylko część przychodów producentów paliw. Koparka na budowie w tydzień wypali tyle ropy, że samochód jeździłby na tym przez rok. :)

Pozdrawiam.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 10:55:19 
Wulkanizator

Heveliusz napisał(a):
Oczywiste jest, że turbo na gazie nie jeździ...

moje jeździ już 1,5 roku/ 35 000 km.... nie narzekam ale może się nie znam. NIech się Ataman wypowie czy auto jeździ podobnie jak przed zagazowaniem - jeździł nią na torze w Bydgoszczy a wcześniej ją posiadał. Fakt, mam automata i jest to moje codzienne auto więc to trochę inaczej niż u innych posiadaczy eSek, zmodyfikowanego programu nie będzie, ale wg mnie parametry trzyma, a problemów związanych z gazem brak.
Fakt drugi - w czasie gdy szukałem auta, wybierałem między dwoma eSkami - tą obecną i inną która już miała założony gaz (Heveliusz - rozmawialiśmy o tej z Kędzierzyna na zlocie) - kupiłem tą, żeby być pewny instalacji LPG która tam będzie (były też inne argumenty "za" akurat tym autem, ale nie o to chodzi w tym topicu)
Odnośnie mających rosnąć cen gazu - tak jak ktoś wyżej napisał - słyszę to od zawsze, a jeżdżę już 7 samochodem do którego wkładałem LPG i ... każda instalka się zwróciła z nawiązką...
Pozdrawiam

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 14:12:57 
Użytkownik

arthurr napisał(a):
Heveliusz napisał(a):

moje jeździ już 1,5 roku/ 35 000 km.... nie narzekam ale może się nie znam. NIech się Ataman wypowie czy auto jeździ podobnie jak przed zagazowaniem - jeździł nią na torze w Bydgoszczy a wcześniej ją posiadał. Fakt, mam automata i jest to moje codzienne auto więc to trochę inaczej niż u innych posiadaczy eSek, zmodyfikowanego programu nie będzie, ale wg mnie parametry trzyma, a problemów związanych z gazem brak.
Fakt drugi - w czasie gdy szukałem auta, wybierałem między dwoma eSkami - tą obecną i inną która już miała założony gaz (Heveliusz - rozmawialiśmy o tej z Kędzierzyna na zlocie) - kupiłem tą, żeby być pewny instalacji LPG która tam będzie (były też inne argumenty "za" akurat tym autem, ale nie o to chodzi w tym topicu)
Odnośnie mających rosnąć cen gazu - tak jak ktoś wyżej napisał - słyszę to od zawsze, a jeżdżę już 7 samochodem do którego wkładałem LPG i ... każda instalka się zwróciła z nawiązką...
Pozdrawiam

Masz sekwencję, i nie masz modyfikacji... Tak to oczywiście, że pojeździ :) Ale nie usiedziałbym na miejscu wiedząc, że po programie za niewielką kasę, można mieś sporo kucy więcej. A wtedy niestety trubo + LPG zawodzi... :(
Poza tym jeśli auto jeździ tak jak Twoje, czyli i na LPG i na PB, to nawet jeśli osiągi są potrzebne to można przełączyć :). Wtedy mamy do dyspozycji pełną moc, a do normalnej, codziennej jazdy nawet jak ma 30 kucy mniej to i tak wystarczy...
Ekonomia przede wszystkim :peace:

adamP napisał(a):

Dla przeciwnikow gazu, nawet jakbyśmy mieli bezpośredni natrysk gazu na jajka, to i tak będzie źle... :diabel:

Ale gdyby wymyślili gaz prędzej niż PB, to wszystko byłoby OK...
Nawet z fabryki auta wyjeżdżają zasilane gazem i nie wierzę, że są do tego przygotowane inaczej, niż przez założenie instalacji za grube bańki w servisie...

Może i lepsze jest wrogiem dobrego, ale dobrze założony gaz jest jak każde inne paliwo, poza ceną oczywiście... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 19:09:15 
Użytkownik

arthurr napisał(a):
Heveliusz napisał(a):

nie mogę się doczekać zlotu żeby zobaczyć tę instalację...

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 20:25:25 
Klubowicz

Heweliusz napisal :
Cytuj:
Ale gdyby wymyślili gaz prędzej niż PB, to wszystko byłoby OK...
Nie wiem czy wiecie, ale pierwszy silnik Gotfrida Deimlera i Carla Benza byl zasilany gazem :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 22:46:21 
Klubowicz

maciu napisał(a):

kurcze byłem na zlocie i się nikt nie pochwalił że tam gazownia siedzi..... też chętnie ten cud zobaczę (a najlepiej sie przejade :) )

Reansumując: każdy jeździ tym (i na tym) czym lubi, a jednocześnie go na to stać. A atakowanie i wyzywanie od nieuków ekonomicznych przez gaziarzy wszytskich którzy śmią jeździć na benzynie jest mocno niesympatyczne i niesmaczne.... ale wojnę paliw mamy na forum od dawna :)

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2007 00:41:50 
Użytkownik

piotr napisał(a):
maciu napisał(a):

kurcze byłem na zlocie i się nikt nie pochwalił że tam gazownia siedzi..... też chętnie ten cud zobaczę (a najlepiej sie przejade :) )

Reansumując: każdy jeździ tym (i na tym) czym lubi, a jednocześnie go na to stać. A atakowanie i wyzywanie od nieuków ekonomicznych przez gaziarzy wszytskich którzy śmią jeździć na benzynie jest mocno niesympatyczne i niesmaczne.... ale wojnę paliw mamy na forum od dawna :)

Wiem, że śpeiwka jest do mnie :) Napisałem przecież, że nie chciałem nikogo urazić... Mam nadzieję, że tego nie zrobiłem. :) Przytoczyłem tylko pewne liczby i fakty, które wyraźnie wskazują, na przewagę EKONOMICZNĄ instalacji gazowej...
Mój post dootyczył tylko i wyłącznie kategorycznych stwierdzeń na temat, z którym się nie miało do czynienia, a nie tego, kto na czym jeździ... Gdybym mógł sobie na to pozwolić, to pewnie też jeździłbym na PB, ale czasy są jakie są niestety :(

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2007 07:41:41 
Użytkownik

To może chociaż zmieńcie tytuł posta żeby Ci co chcą konkretów nie zawracali sobie głowy zaglądając.... :|

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2007 12:46:00 
Wulkanizator

maciu napisał(a):
arthurr napisał(a):
Heveliusz napisał(a):

maciu, były już 2 zloty od kidy chcesz to zobaczyć... ja byłem....

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2007 15:28:53 
Użytkownik

arthurr napisał(a):
maciu napisał(a):
arthurr napisał(a):
Heveliusz napisał(a):

maciu, były już 2 zloty od kidy chcesz to zobaczyć... ja byłem....

wiem :zly: ale w tym roku musi sie udać....

powiedz tylko czy masz zrobione przełączanie automatyczne na benzynke
jezeli nie (daje na gazie dopóki recznie nie przełączysz) to jakie
cisnienia doładowania obserwujesz na BC przy pełnym bucie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1