.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.sty.2025 21:16:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 b4 2.0 ABK] lpg odpala za 2 razem na wolnyc
PostNapisane: 02.kwi.2007 19:59:27 
Użytkownik

Witam wszystkich posiadam audi 80 z 1993r 115km na wielopunkcje miesiąc temu założyłem nową instalacje lpg najprostszą na tej stronie jest sterownik co mam w instalacji http://www.lecholpg.pl/pl/oferta_mini.html nie wiem co może być przyczyną ale jeżeli odpalam samochód na samym gazie bez dodawania pedału gazu to samochód mi nie odpali ale jeśli to zrobię za drugim razem to już pali od tyku(i następne razy pali już od tyku) i tak jest za każdym razem (jak dodam gaz przy odpalaniu do końca to mi odpala również za pierwszym razem) jeżeli na wolnych obrotach prze łącze z gazu na lpg to jest ok ale jeśli zrobię to w odwrotnej kolejności z paliwa na lpg to na wolnych obrotach gaśnie mi po za tym auto równiutko pracuje i na gazie i na paliwie jeżeli możecie mi coś doradzić będę wdzięczny dodam że na wężu zasilającym gaz jest silniczek krokowy oraz śruba do zwiększania lub zmniejszania gazu acha jeżeli jest przełącznik na automacie to z benzyny na gaz przechodzi i nie gaśnie pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 21:48:44 
Klubowicz

Instalacja gazowa I i II generacji ma wieksza bezwladnosc od benzynowej i gaz z parownika do komory spalania musi pokonac dluzsza droge od benzyny, stad opoznienia np. podczas przechodzenia z benzyny na LPG.
Podczas odpalania silnika na gazie, to dodanie gazu ( otwarcie przepustnicy ) zwieksza podcisnienie na mikserze, co pomaga " wyciagnac " z niego gaz. Gdy po raz kolejny odpala sie silnik z gazu, to caly kolektor juz i tak jest nim wypelniony, dlatego dodanie gazu wtedy nie ma takiego znaczenia, jak przy pierwszym odpalaniu np. zimnego silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 05:14:36 
Użytkownik

ZiPi dziękuje bardzo za wyjaśnienie teraz mam pełny obraz sytuacji i wychodzi na to że z instalko jest ok więc nie ma sensu bym jechał 120km tam gdzie mi zakłądali dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 11:59:15 
Użytkownik

Sorki, że się wtrącę, ale moim zdaniem to nie do końca jest tak jak pisał ZiPi. Po pierwsze nie odpalaj autka od razu na LPG bo bardzo szybko załatwisz reduktor. Odpal na benie, daj mu chwilę popracować na benie (przy okazji przepłuczesz wtryski). Dopiero wtedy przełącz na LPG. Lecho mini to strasznie kiepska elektronika, ale jeśli chodzi to ok. Natomiast Twój objaw przy odpalaniu na LPG może wynikać z zalewania silnika, a nie braku gazu. Ta elektronika ustawia na starcie krokowca w pozycji max otwarty i dopiero jak dostanie sygnał z sondy i TPS-u (czyli otwarcie przepustnicy) zaczyna sterować krokowcem. Depnięcie na "gaz" powoduje, że krokowy od razu jest ustawiany w pozycję do normalnej pracy i ogranicza dopływ LPG. Może też być tak, że krokowy ma "na dzień dobry" za niskie PWA (jest za mocno zamknięty) i dopiero sygnał z sondy "pobudza go do życia".
Oczywiście mogę się mylić.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 15:17:16 
Użytkownik

próbowałem wkręcać oraz wykręcać śrube znajdującą się na silniku krokowym w sumie bez zmian niestety wychodzi że warsztat zakładający mi gaz poprostu nacioł mnie za instalację dałem miesiąc temu 1680zł dodam że zakład ten posiada hurtownie lpg jedynie mogę się pocieszać tym że będąc przy zakładaniu widziałem że robią czysto dokladnie ale niestety fachowo mi nie doradzili ogólnie samochód ładnie pracuje po za tym mankamentem że jak odpale na automacje i bym ruszył to bardzo szarpnie mi autem a jak na wolnych obrotach na postoju dodam gazu to samochód dalej chodzi bez zastrzeżeń żałuje poprostu że okłamali mnie i nie podeszli fachowo tylko sprzedali mi badziewie fakt jest taki że w polonezie miałem autronik al700 i tam nie było żadnych problemów przechodził płynie

Strefa czasowa: UTC + 1