.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 10:38:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A5 3,0 TDI na co zwrócić uwagę przy kupnie ... ? jakie wady
PostNapisane: 23.gru.2009 18:43:57 
Użytkownik

Witam

Przez dłuższy czas szukałem ładnej A4 3,0 TDI w sedanie i z pakietem S-Line.
Zadanie prawie niewykonalne za rozsądne pieniądze. Za niedużą dopłatą można już wyrwać piękne A5 , których pomału co raz więcej pojawia się na rynku. Mam kilka pytań do znawców marki i tego modelu. Czy silnik 3,0 TDI to jest ten sam model co w A4 ? W A4 ta jednostka była dość awaryjna i dopierpo po 2006 podobno jest lepie. Kolejna kwestia czy wersja z manualem da je radę z mocą tego silnika ? Znalazłem jedno ciekawe ogłoszenia, ale od właściciela wiem ,że wymieniana był skrzynia na gwarancji. Czy takiego auta powinienem się obawiać, jeśli wymiana była w serwisie Audi i są na to papiery ? Skrzynia była wadliwa i wysypała się juz po 21 tys. Robiony był jeszcze błotnik i wachacz. Auto podobno jest od nowości serwisowane i 1 własciciel. Czy w serwisie Audi będą w stanie sprawdzić czy auto jest w 100% bezwypadkowe ? Na co powinienem zwrócić uwagę przy tym modelu ?
Z góry dzieki za wszystkie porady i sugestie

Tytuł: Re: A5 3,0 TDI na co zwrócić uwagę przy kupnie ... ? jakie
PostNapisane: 23.gru.2009 19:17:53 
Użytkownik

vako napisał(a):
Witam

Przez dłuższy czas szukałem ładnej A4 3,0 TDI w sedanie i z pakietem S-Line.
Zadanie prawie niewykonalne za rozsądne pieniądze. Za niedużą dopłatą można już wyrwać piękne A5 , których pomału co raz więcej pojawia się na rynku. Mam kilka pytań do znawców marki i tego modelu. Czy silnik 3,0 TDI to jest ten sam model co w A4 ? W A4 ta jednostka była dość awaryjna i dopierpo po 2006 podobno jest lepie. Kolejna kwestia czy wersja z manualem da je radę z mocą tego silnika ? Znalazłem jedno ciekawe ogłoszenia, ale od właściciela wiem ,że wymieniana był skrzynia na gwarancji. Czy takiego auta powinienem się obawiać, jeśli wymiana była w serwisie Audi i są na to papiery ? Skrzynia była wadliwa i wysypała się juz po 21 tys. Robiony był jeszcze błotnik i wachacz. Auto podobno jest od nowości serwisowane i 1 własciciel. Czy w serwisie Audi będą w stanie sprawdzić czy auto jest w 100% bezwypadkowe ? Na co powinienem zwrócić uwagę przy tym modelu ?
Z góry dzieki za wszystkie porady i sugestie

Primo: podaj jaki konkretny model masz na oku B7 B8?
Co było konkretnie robione z wahaczem? Wymieniany bo stukał, czy był wyrwany razem z błotnikiem?

W ASO dowiesz się tylko czy były robione sprawy blacharskie przez ASO
Jak była jakaś grubsza przygoda naprawiana poza ASO to tylko czujnik grubości lakieru i żmudne szukanie. Jak ci dadzą praktykanta z czujnikiem to może nie znaleźć.
Generalnie manuale same z siebie się nie wysypują. Jak ktoś nie umie zmieniać biegów w quattro to najpierw sprzęgło wykańcza.
Odnośnie silników wszystkie nowe diesle są mniej lub bardziej awaryjne.

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2009 19:47:26 
Użytkownik

Model 07. Co do wachacza to chyba stukał, ale jeszcze to dokładnie sprawdze. W tym modelu i rozczniku są już jakieś zmiany w silniku czy to jest ta sama konstrukcja co w A4 po 2006 ? A może jest ktoś z Poznania i zna te auto.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10807452
Cena atrakycjna i nie wiem czy zbyt nie arakcyjna. 2.0 TFSI można już kupić nową za podobne pieniądze , ale 3,0 mocno się cenią na innych aukcjach.

Strefa czasowa: UTC + 1