.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 22:24:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Prośba o ocenę - Audi 5000 C3
PostNapisane: 08.sie.2010 15:04:03 
Użytkownik

Auto: A8 D2 2.8Q + A2 1.4 TDi
Witam Kolegów serdecznie,

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu Audi. Z racji sympatii do "cygar", swoje poszukiwania ukierunkowałem na te właśnie modele.

Znalazłem - już dość dawno, bo ogłoszenie nieaktywne - to Audi 5000:

http://moto.archiwumallegro.pl/?itemid= ... ersja_5000

(ogłoszenie stare, w najnowszej odsłonie była już cena 2700 do negocjacji). W samochodzie jest gaz 7-letni, do zrobienia jest na pewno pompa paliwa i nabicie klimatyzacji (i na to właściciel gotowy jest cenę opuścić). Mam jednak dość poważny dylemat: jak widać na zdjęciach, samochód wymaga pewnego wkładu finansowego i naprawienia niektórych rzeczy - m.in wgnieceń na klapie bagażnika, rzeczonej pompy i pewnie kilku innych drobiazgów, szczególnie że przez ostatni rok auto użytkowano sporadycznie i nie inwestowano w niego. Znajomy podejrzewa, że listwa pomiędzy atrapą, a zderzakiem była malowana (u mnie tego nie widać, ale monitor mam do bani). Wypatrzyłem taką aukcję na allegro:

http://allegro.pl/item1180275944_audi_1 ... z_lpg.html

Co prawda wyposażenie nieco uboższe, ale cena podobna, a jest drugi komplet opon i znacznie mniej do roboty (jak sądzę). Dodatkowo, czytałem, że silniki 2.23 Turbo nie przepadają za gazem...

W związku z tym prosiłbym Kolegów o radę - czy ten egzemplarz 5000 jest wart zainteresowania? Wstępnie jestem umówiony na oglądnięcie czarnej "setki", ale cały czas biję się z myślami, czy jednak "migdałowy beż" nie byłby wart oglądnięcia (z racji miejsca zamieszkania - Kraków - oba samochody są w podobnej odległości, ok. 150km).

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam - ufając, że już niedługo zagoszczę na forum z własnym Audi :)

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2010 16:22:47 
Klubowicz

osobiście tą z pierwszego linku bym sobie odpuścił

http://otomoto.pl/audi-100-C12450672.html nie lepiej to ?

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2010 18:37:22 
Użytkownik

Cóż, samochód wygląda bardzo ładnie (szczególnie lista rzeczy zrobionych), ale jest dość daleko od Krakowa (więc w przypadku, gdy z jakiegoś powodu nie kwalifikuje się do zakupu, to sporo czasu w plecy - pieniędzy pewnie też, chociaż od biedy można jechać pociągiem), a z drugiej - cena. Niby auto faktycznie wydaje się być zadbane, ale tak czy siak w 99% przypadków do samochodu używanego trzeba trochę dołożyć - nawet pomijając kwestie opłat "państwowych".

Piszesz, że tę 5000 byś sobie odpuścił - z jakiegoś konkretnego powodu, czy ogólne wrażenie? :)

Jakby to coś mogło dać, to mam ściągnięte dodatkowe zdjęcia tego auta, z innego ogłoszenia - mogę dołączyć do tematu.

Dziękuję za uwagi i pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2010 18:47:39 
Użytkownik

Auto: quattro
Nie zawracaj sobie głowy tą pierwszą! Lepiej zobacz tą czarną jest dużo lepszym stanie...

Syrena 104 Kurołapka 1972r jest

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2010 19:28:31 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
Jeśli chciałbyś 5000 na sekwencji w podobnym jeśli nie tym samym kolorze co ta pierwsza 5000, mechanicznie OK, nieco gorzej wizualnie to napisz na P.W.
Chłopak ode mnie nosi się ze sprzedażą, mogę polecić...

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2010 21:04:46 
Użytkownik

PW posłana. Nie ukrywam, że 5000 bardziej mniej interesuje, przede wszystkim ze względu na amortyzowane zderzaki. "Pysk" również milszy oku...

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2010 05:43:25 
Klubowicz

Jeśli szukasz auta do codziennej jazdy do roboty, to Audi 5000 nie polecam.
Jeśli to ma być auto hobbistyczne i słuzyć do niedzielnych przejazdzek, to jak najbardziej :) , ale szukaj takiej bez LPG w mozliwie jak najlepszym stanie i jak najdrozszej, bo odchwaszczanie grata, to dzisiaj jeszcze drozej kosztuje.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2010 08:33:20 
Użytkownik

Samochód ma być mniej więcej "pół-na-pół" ;) Z jednej strony hobbystycznie, z drugiej do zdecydowanie częstszych wyjazdów, niż niedzielne. Oczywiście nie będzie to 100 km dziennie, ale pewnie średnio ze 30...

Wolałbym samochód z DOBRZE zrobioną instalacją LPG, bo to jednak nieporównywalnie mniejsze koszta eksploatacji. A w 5000 akurat Diesli nie było. Zresztą zobaczę jeszcze - jeśli nic się nie zmieni, to w środę/czwartek pojadę do Skarżyska-Kamiennej. De facto samochód powinien "przesłużyć" 4-5 lat (po tym czasie zmienią się nieco moje zarobki i będzie można myśleć o samochodzie za większe pieniądze), więc może zakup tańszej "setki", a potem wymiana na wymarzoną 5000 (wtedy quattro, bo z tego co czytałem na forum, części "trochę" kosztują i na dziś dzień nie chcę ryzykować pakowania się w to) jest rozsądniejszy.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2010 16:00:16 
Klubowicz

Cytuj:
Wolałbym samochód z DOBRZE zrobioną instalacją LPG,

To pozostaje Ci szukac auta z LPG III generacji, bo niczego lepszego tam ne zamontujesz. Wszystkie benzyniaki chodziły na mechanicznym wtrysku. Ewentualnie kupić bez gazu i zamontować.
Cytuj:
A w 5000 akurat Diesli nie było.
Były, tzn. mozna było sobie w Ameryce taki kupić, ale znależć takiego dzisiaj ... marzenie :) .

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2010 16:23:45 
Użytkownik

ZiPi napisał(a):
Cytuj:
Wolałbym samochód z DOBRZE zrobioną instalacją LPG,

To pozostaje Ci szukac auta z LPG III generacji, bo niczego lepszego tam ne zamontujesz. Wszystkie benzyniaki chodziły na mechanicznym wtrysku. Ewentualnie kupić bez gazu i zamontować.

Kupno bez gazu również rozważałem, ale niejako pobocznie. Pod względem jakości instalacji czarna "setka" wydaje się być obiecująca (instalacja BRC czteroletnia, muszę się jeszcze dowiedzieć o szczegóły).
Cytuj:
Cytuj:
A w 5000 akurat Diesli nie było.
Były, tzn. mozna było sobie w Ameryce taki kupić, ale znależć takiego dzisiaj ... marzenie :) .

Hmm, sugerowałem się specyfikacją modelowa A5000 '88, które miało do wyboru tylko benzynę 2.3 litra i benzynę 2,23 z turbo. W każdym razie trafienie czegoś takiego byłoby nie lada fuksem...

Żeby nie siedzieć bezczynnie, umówiłem się na oglądnięcie czarnej setki (oczywiście allegro ofertę usunęło, żebym nie mógł się zastanawiać nad zdjęciami...) - no chyba, że jeszcze coś ciekawego zauważę.

EDIT: nowy link do czarnej setki: http://allegro.pl/item1183202045_audi_1 ... z_lpg.html

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2010 18:55:53 
Użytkownik

ja mam setke 92 2.3 i zrobione prawie 160 tys na gazie 2 gen+blos i zero problemow - 90tys wytrzymal reduktor lovato, kable tylko i wylacznie beru, dobre swiece - co jakis czas wyczyscic blosa z syfu i jazda...
chociaz teraz instalka 3 gen jest pewnie w cenie 2gen+blos albo tansza ;]
aktualnie brat ujezdza i co najlepsze auto na bezynie tez jezdzi bezproblemowo ;]

Warwas co do tej czarnej doczytales ze jest automat ? ;>
Ja bym sie nie pchal w automat w tak wiekowym aucie...

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2010 20:49:34 
Użytkownik

Wiem, że automat i takie auto chciałbym - jak na razie - mieć. Samochód niby stary, ale niemieckie skrzynie automatyczne należą do trwałych (wiodący producenci na rynku - ZF, Voith to w końcu firmy niemieckie). Oczywiście, zawsze może się okazać, że padnie - ale cóż, wszystko może się zepsuć...

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2010 17:11:01 
Użytkownik

No cóż - byłem, zobaczyłem, przegoniłem, potargowałem i... przywiozłem :diabel: Wczoraj jeszcze nie byłem pewien, czy to na 100% sensowny zakup, dzisiaj zaglądnęliśmy do mechanika po odbiór Passata i przy okazji zaprezentować nowy zakup. Mechanik trochę pokręcił nosem, pooglądał, po czym stwierdził "za te pieniądze sam bym kupił" :peace:

Samochód wymaga włożenia trochę pieniędzy, żeby odpicować - ale po pewnych naprawach i zabiegach kosmetycznych będzie naprawdę ładnie wyglądał :)

W każdym razie - dziękuję Kolegom za pomoc i pewnie będę się teraz objawiał w innych działach forum (choć mam nadzieję, że nie będę musiał tworzyć tematów typu "[100 C3] wyciekły wszystkie płyny, co zrobić?" :peace:

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję!

03' Audi A2 1.4 TDi - czemu to nie ma przodu?

Strefa czasowa: UTC + 1