.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 11:42:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2011 08:13:48 
Użytkownik

Chciałbym zakończyć jakoś sensownie ten wątek i podziękować wszystkim, którzy mi pomogli w kilku
kwestiach. Reasumując, dla potomnych, kiedy kupuje się samochód używany, zawsze są dodatkowe
koszta, które trzeba brać pod uwagę, bo nie ma aut idealnych i chcąc nie na handel, a dla siebie, konieczne
jest doinwestowanie. Poniżej krótkie zestawienie kosztów dodatkowych i ostateczna kwota jaką
poświęciłem całej operacji zakupu:

Ogólna kwota za przygotowanie techniczne, przegląd i naprawy z częściami 2400.-
- Olej Motul 8100 X-Clean 5W40
- Filtr oleju Knecht OX164D
- Filtr paliwa Knecht KL91
- Filtr powietrza i kabiny WIX
- Mikropaski i napinacz+uszczelki chłodniczki olejowej (mus demontażu przy zmianie napinacza)
- Wahacze górne prawe
- Wahacz dolny przód prawy (tylny)
- Geometria
- Uszczelki kap zaworowych Audi (miałem ori, sama robocizna)
- Teleskopy klapy (słabiutkie były)

Dodatkowo widzimisie w kwocie ~1600 + 180.- rejestracja:
- Silnik wycieraczki tylnej 100.- (ciekło spod zaworka do klapy zalewając płynem)
- Dywaniki 70.-
- Pióra 100.- (komplet 3szt Valeo płaskie)
- Automat świateł 100.- (samo wł/wył po rozruchu)
- Naprawa radia 100.- (wymiana chipa i konserwacja)
- Wkłady luster 120.- (nie dało się jeździć na niebieskich ori)
- Xenon 220.- (zestaw pod H1, cena tylko dla mnie, przyjaciel handluje bardzo dobrej jakości)
- Kratka 60.- (nawiew środkowy, ktoś zrobił dziurkę na diodę - debil)
- skórka koło dźwigni biegów 20.- (gałkę zajebiaszczyłem z rozbitka :D )
- Ramki 85.- (elu ramki na zegary 6szt kpl)
- Polerowanie lamp 50.-
- Szyba czołowa 550.- (niesamowicie podziurawiona mikro dziurkami, nie dało się jeździć)

plus wiele drobnych rzeczy, których nie liczy się kwotowo, a jednak trzeba było zrobić
dla czystej estetyki i zrobiłem to sobie sam, jak choćby naprawa podświetlenia przełącznika
świateł, bo górna dioda padła, ale ja lubię takie grzebanko i mam z tego radochę :)

Pozostało jeszcze pełne polerowanie, zaprawki i doprowadzenie powłoki do ideału
oraz kompletne pranie i czyszczenie wnętrza, doprowadzając również do ideału, razem będzie za 600.-

Po tych zabiegach i wkładzie, w tym momencie stan nieosiągalnie idealny, chcąc kupić A6 w takim
stanie w tym kraju to nie realne, może możliwe, ale nie za kwotę jaka mi wyszła końcowa ~20.000.-
Oczywiście blisko 2kzł, to widzimisie jak napisałem wyżej, ale wcześniej czy później trzeba
to kupić, zrobić, a robiąc dla siebie jaki sens ma opóźnianie.

Podsumowując, jeszcze raz ogromnie dziękuję zainteresowanym i mam nadzieję, że nie byłem upierdliwy,
a w przyszłości ktoś będzie miał choćby przykład, na moim zakupie i inwestycji.

No i na koniec zewnętrzne nowe fotki, środek sobie zrobię po praniu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 13.mar.2011 00:13:35 przez Shrek, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2011 12:35:04 
Użytkownik

No to za 20 tys masz dobry samochód :peace:
Żeby każdy tak się cieszył ze swego 2.5TDI :):
Tez miałem szybę w takim stanie ale przebieg 500 tys

Automat świateł 100.- (samo wł/wył po rozruchu) miałem też i to ale miałem zepsuty włącznik i ktoś tak zrobił. Lipa jak dla mnie chce siedzieć w samochodzie żeby silnik chodził a światła świecą.

A te pranie te starsze samochody maja taką wykładzinę że piasek wchodzi a odkurzacz tego nie wciąga. Takie pranie wyciągnie te ziarenka piachu??

VW golf 3 1.9 TDI (złom)
Opel kadett 1.4 LPG
Ford scorpio 2.0
Passat b4 1.9TDI
JEST
VW Passat b3 1.9D
VW Passat b3 1.9TD
VW Passat b4 1.8 LPG

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2011 12:44:14 
Użytkownik

Ja mam ten automat tak, ze moge uzywac wlacznika normalnie, albo zostawic w poz. wlaczonej i dziala w automacie po zapaleniu jak osiagnie powyzej 13V ladowania.

Co do prania, robi to od lat moj kolega, perfekcyjnie wrecz, widzialem kilka sprowadzonych samochodow przez handlarzy, jak zrobil, to auta jak z salonu wrecz. Bylem pod wielkim wrazeniem, a jak wypral moje fotele w 2006r jak sprowadzilem voyagera w skorze, to przeszedlem obok nich i szukalem swoich, takich jasnyh nie mialem po zakupie :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1