.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 16:08:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi S4 - nowe. Proszę o porady przed zakupem.
PostNapisane: 19.cze.2011 20:02:04 
Użytkownik

Auto: RS6 C5
Witam serdecznie.

Ponieważ w najbliższym czasie przymierzam się do złożenia zamówienia na Audi S4, proszę zatem o pomoc w skonfigurowani zakupu, ew. o podpowiedź jak można dokonać zakupu taniej.

Oczekuję podpowiedzi na temat koniecznego wyposażenia dodatkowego (podobno np. "audi drive select" nie jest warty swojej ceny). Swoją drogą logika towarzysząca polityce firmy w zakresie opcjonalnego wyposażenia jest trudna do zrozumienia (w płatnej opcji jest np. przyciemniane lusterko wewnętrzne) - w takim modelu powinno się znaleźć dużo więcej niż jest oferowane.

Cena, którą udało mi się wynegocjować oscyluje wokół 250 tys. Jest to dość dużo w porównaniu z ofertami dostępnymi na rynku niemieckim (tak wiem - akcyza itd) i być może ktoś z Was, szanowni czytelnicy tego forum, pomoże mi znaleźć alternatywny sposób zakupu takiego samochodu.

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

--
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: 19.cze.2011 21:23:10 
Użytkownik

moim zdaniem przede wszystkim xenon + MMI... jak nie ma MMI to w środku jest tak jakoś "łyso". fajnym bajerem jest klima 3-strefowa (nie wiem czy to nie standard w S4). no lusterko wewnętrzne fotochrom to też raczej fajna i przydatna rzecz. pomyśl nad audi side assist (martwe pole) - mój ojciec ma to w Q7, bardzo fajny bajer

Tytuł:
PostNapisane: 19.cze.2011 21:51:57 
Użytkownik

Kolego, posiadałem taki samochód, obowiązkowo zamawiaj samochód z stroniciem. Ja w swoim miałem ads wraz z aktywnym dyfrem i naprawdę jest różnica w prowadzeniu się samochodu, w stosunku do eski nie posiadającej tego bajeru. Auto w każdym trybie inaczej pracuję, ads steruję także stroniciem. Proponuje także z elektroniki zamówić advanced key fajna sprawa gdy mamy zajęte ręce np. siatkami z zakupami. Adaptive cruise control to akurat może być przydatne jeśli zamierzasz dużo robić km po autostradach, kilka razy jak zajechał mi samochód na autostradzie a ja akurat coś zmieniałem np. na mmi zareagował, niestety dużo kosztuje. Wiadomo mmi to mus, warto zapłacić za nagłośnienie B&O całkiem przyjemnie gra. Ja samochód kupiłem w De i dzięki temu zaoszczędziłem w mojej konfiguracje tyle że starczyło by na nowy miejski samochód. Jeśli masz kolego jakieś pytania to wal śmiało chętnie doradzę.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2011 11:47:58 
Użytkownik

jedrekx napisał(a):
moim zdaniem przede wszystkim xenon + MMI... jak nie ma MMI to w środku jest tak jakoś "łyso". fajnym bajerem jest klima 3-strefowa (nie wiem czy to nie standard w S4). no lusterko wewnętrzne fotochrom to też raczej fajna i przydatna rzecz. pomyśl nad audi side assist (martwe pole) - mój ojciec ma to w Q7, bardzo fajny bajer

Dzięki za podpowiedź. Wszystko super, tylko te kilka rzeczy, o których piszesz to koszt ok. 20000 zł ;). Oczywiście 3 strefowa klimatyzacja NIE jest standardem w S4. Też uważam, że to skandal.

Dzięki!

pzdr

--
Tomasz

Abramo napisał(a):
Kolego, posiadałem taki samochód, obowiązkowo zamawiaj samochód z stroniciem. Ja w swoim miałem ads wraz z aktywnym dyfrem i naprawdę jest różnica w prowadzeniu się samochodu, w stosunku do eski nie posiadającej tego bajeru.

Oczywiście. S-tronic to podstawa - tutaj nie mam wątpliwości. Z tym dyferencjałem, to mnie zaskoczyłeś, bo miałem informacje, że jest to element zupełnie zbędny, w sensie - ciężko odróżnić auto nie wyposażane w ten mechanizm. Chyba się skuszę na ADS.

Dzieki, jak będę miał pytania, to się odezwę. Aktualnie rozważam podatkowe aspektu zakupu samochodu w Niemczech, jednak opłacalność jest kontrowersyjna.

Pozdrawiam

nie pisz postów jednego pod drugim tylko edytuj bo będzie karteczka/ mod

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2011 13:28:36 
Użytkownik

Ja zamawiałem samochód w ubiegłym roku, w zwykłej codziennej jeździe nie odczujesz różnicy jeśli chodzi o aktywny dyfer. Ja miałem 2 samochody do dyspozycji jeden bez, drugi z aktywnym i naraz z bratem testowaliśmy :peace: , zapewne u nas w kraju ciężko będzie Ci zrobić takie porównanie gdyż dostępność testówek jest bardzo uboga. Ceny tych dodatków są chore to fakt. J

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2011 05:58:07 
Użytkownik

Auto: Coupe turbo quattro
wiele do tematu nie dodam ale kiedyś widziałem NOWE RS4 (B7) czyli flagowy model i z tyłu miał szyby na korbki :):
polityki Audi również nie rozumiem :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2011 06:50:29 
Użytkownik

Ivo napisał(a):
(...) tyłu miał szyby na korbki :):

No właśnie. A najbardziej ciekawe jest to, że S5 jest tańsze od S4 i tego to już całkiem nie rozumiem. S5 owszem, zbyt ładne nie jest, ale żeby aż tak...

--
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2011 13:11:21 
Użytkownik

Auto: było
kangoor napisał(a):
S5 owszem, zbyt ładne nie jest,

nie bluznij ;p

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2011 16:44:14 
Użytkownik

kangoor napisał(a):
Ivo napisał(a):
(...) tyłu miał szyby na korbki :):

No właśnie. A najbardziej ciekawe jest to, że S5 jest tańsze od S4 i tego to już całkiem nie rozumiem. S5 owszem, zbyt ładne nie jest, ale żeby aż tak...

Gdzie tak jest ?

Sam miałem dylemat w kupnie nowego samochodu i kupiłem w końcu w Czechach, z tym, że mam możliwość rejestracji w tym kraju, więc żadne cła itp nie wchodzą w grę. W Polsce zakup nowego samochodu, tym bardziej klasy premium jest NIEOPŁACALNY.

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2011 21:32:47 
Użytkownik

qww napisał(a):
Gdzie tak jest ?

U polskich dealerów audi. Temat wymaga rozwinięcia, ale nie czas i miejsce na produkowanie się - generalnie porównując oferowane w standardzie wyposażenie modeli $4 Avant oraz $5 Sportback $5 bez wodotrysków wychodzi taniej.

qww napisał(a):
Sam miałem dylemat w kupnie nowego samochodu i kupiłem w końcu w Czechach, z tym, że mam możliwość rejestracji w tym kraju, więc żadne cła itp nie wchodzą w grę. W Polsce zakup nowego samochodu, tym bardziej klasy premium jest NIEOPŁACALNY.

Niestety, taka jest prawda. Polityka fiskalna sprzyja zakupom samochodów niższych (czyt. segmentu "B") klas samochodów.

Tytuł: Jednak S5?
PostNapisane: 03.lip.2011 06:54:51 
Użytkownik

Ponieważ okazuje się, iż S5 jest wyraźnie tańsza od S4, oraz wobec tego, że S5 jest autem mniejszym od S4 Avant, proszę o Wasze opinie w temacie wyboru. Generalnie S5 podoba mi się trochę mniej, ze względu na zbyt pretensjonalny kształt (po prostu za bardzo rzuca się w oczy), ale zależy mi na informacjach w temacie wad modelowych. Czy znane są Wam fabryczne wady podzespołów zwłaszcza w S5? Silniki te same, płyta podłogowe ta sama, wiec zbyt wielu różnic nie ma. Czeka mnie teraz jazda próbna, to ocenię kilka aspektów związanych z widocznością itd. Oczywiście jazda próbna odbędzie się bardziej masowymi wersjami 'A'.

Pozdr.,

--
Tomek

Strefa czasowa: UTC + 1