Na wstępie oczywiście witam wszystkich członków forum. Witam po raz drugi ponieważ dobre 4-5 lat temu zdarzyło mi się obcować z tym właśnie forum...
Problem który chciałem poruszyć dotyczy zakupu Audi A4, modelu b7. Dodam jeszcze że w przeszłości byłem już szczęśliwym posiadaczem dwóch samochodów z pod znaku 4 kółek. Stare poczciwe C4 2.8 oraz później A4 b5 2.8 quattro.
W między czasie zdarzyła mi się mała przerwa przy udziale golfa 4 2.0 benzyna, oraz obecnie BMW 530D (1999r) którego mam już po dziurki w nosie

Razem z żoną doczekaliśmy się córeczki a przy okazji los wspomógł nas zastrzykiem gotówki. Postanowiliśmy więc zmienić auto na nowsze a przy tym wrócić do "korzeni".
Okres użytkowania poprzednich dwóch Audiczek zawsze wspominaliśmy bardzo miło - między naprawami golfa i "basi"....
A na widok przejeżdżającego Audi zawsze sobie mówiliśmy : "kiedyś wrócimy"

Na chwilę obecną w naszym zasięgu finansowym są auta o wartości ok 40 tyś złotych. Jedno jest pewne to ma być A4.
Modelowo celujemy w b7 lecz tu pojawia się problem, motor.
Odświeżyłem trochę więdzę na temat nowszych modeli, między innymi tu na forum i wiem już żeby:
- nie kupować 2.0 TDI
- zastanowić się nad 1.9 TDI
- rozważyć również zakup 1.8 TFSI
Dodam jeszcze że :
- auto będzie jeździło w cyklu mieszanym
- będzie to diesel lub LPG
- rocznie około 70.000 km
Przyznam szczerze że rozważałem zakup 3 litrowego diesla lub benzyny 3.2.
I tu pytanie to fachowców : czy to ma sens ? Jak się ma eksploatacja tych samochodów. Czy te silniki 3.0 i 3.2 to mocno awaryjne jednostki ? Co najczęściej w nich "nawala" i jak drogie jest w naprawie.
Zależy mi na szybki rodzinnym "małym" kombi (to z uwagi na moje zamiłowania do jazdy) ale nie odrzucam takich silników jak 1.9 TDI o ile można w bez problemowy sposób coś z nich "wycisnąć". Mam tu na myśli różnego rodzaju chip Tuningi o których w zasadzie nie wiem nic

Prosiłbym również o odpowiedź na pytanie odnośnie silnika 3.2i 1.8 TFSI - czy one dają się zagazować ?
Oczywiście mam świadomość że nowe modele awaryjnością ustępują choćby tym autom które już mieliśmy (c4 i a4 b5) Nie mniej jednak zależy nam aby nowe auto w naszej rodzinie było w miare "nowe"
Z góry dziękuję za wszelka pomoc w doborze motoru.
Pozdrawiam,
Maciej K
kennyzzz