Choć pytanie będzie z innej beczki, sprawę przedstawiam tutaj, aby nie zaśmiecać forum.
Po wielogodzinnych refleksjach, lekturach, sprawdzaniu i gadaniu zdecydowałem się ostatecznie na benzyniaka. Będzie to 1.8T z quattro. Teraz nasuwa się wielkie pytanie:
1.8 T quattro (163KM), 1.8 T quattro (170KM) czy 1.8 T quattro (190KM)? Na pierwszy rzut oka wybór dla mnie jest oczywisty - 190KM. Zacząłem, więc szukać i trafiłem na
ten temat, a konkretnie na tą wypowiedź:
Kojak100 napisał(a):
Powiem z doświadczenia że 1.8 turbo BEX 190KM jest bardzo wysilony a spód silnika taki sam jak w słabszych wersjach.W pierwszym silniku wylazła korba bokiem przy przebiegu 160.000km Drugi musieli uszkodzić gaziarze parciarze bo zrobiło dziurę na czwartym garze a reszta była porysowana.Trzeci silnik kupiony kompletny po zamontowaniu i odpaleniu pracował równiutko i cicho, ale po godzinie zgasł z chukiem.Myślałem że pękł pasek rozrządu.Po zdjęciu głowicy okazało się że pękł zawór i wbił się w tłok robiąc przy tym dziurę.Pękł zaraz pod zapinką.Trzeci silnik w ciągu roku.Uważam że ten silnik to g..no!
...i w tym momencie już zgłupiałem, krótko mówiąc. Warto dodać, że będę polował na fabryczne S-line, bo mam taką możliwość. Pomocy.