.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 23:00:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zinterpretować historię auta.
PostNapisane: 07.kwi.2015 19:45:32 
Użytkownik

Witam po długiej przerwie. Przymierzam się do zakupu auta z grupy VAG. Po nr VIN otrzymałem historię auta które planuję zakupić. Zerknijcie na pozycję 9 i 10 licząc od góry:

pasek/łańcuch rozrządu - MAINTENANCE
pasek klinowy osprzętu silnika - MAINTENANCE

Na wielu innych pozycjach pisze REPAIR
Czy mam rozumieć, że pasek rozrządu nie był wymieniany ( nie widnieje REPAIR ) tylko go sprawdzono? Czy dobrze tą historię interpretuję ?
http://zapodaj.net/e3e1d3fce482f.jpg.html

Tytuł: Re: Jak zinterpretować historię auta.
PostNapisane: 07.kwi.2015 20:14:53 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Powiem Ci pewną rzecz, kiedyś w jednym serwisie robiłem kilka rzeczy w aucie. Na trzy rzeczy które robili, dwie musiałem po nich poprawiać. Niestety, rozrząd też zmieniali... Powinienem przejeździć na tym zestawie rozrządu 60.000km. Ale po 20.000 kupiłem nowy zestaw i sam go wymieniłem. Zwyczajny brak zaufania.

PostNapisane: 07.kwi.2015 20:25:00 
Użytkownik

Może trochę w tym racji ale chyba az tak nie będę do końca popadał w skrajność z brakiem zaufania w tej materii. Jak najbardziej Cie rozumiem, zrobiłeś sam i wiesz na jakich częściach, masz psychiczny spokój a to ważna. Ale wracając do tamatu postu orientujesz się jak to zinterpretowac bo w/g mnie to tylko przegląd rozrządu, nie wymiana.

PostNapisane: 07.kwi.2015 22:28:08 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Cokolwiek by tam nie było zawsze mam jedną zasadę - rozrząd zawsze wymieniam po zakupie auta. Czemu tak to nie trzeba tłumaczyć. A przykładem może być właśnie Twoja wątpliwość. Chcesz spać spokojnie - kup i zrób.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 08.kwi.2015 04:30:43 
Użytkownik

drookash napisał(a):
Cokolwiek by tam nie było zawsze mam jedną zasadę - rozrząd zawsze wymieniam po zakupie auta

Też zawsze tak robiłem i mam zamiar robić ale przypadku zakupu auta gdzie mam historię ściągniętą z ASO po nr VIN, co ważne przebieg nie budzi watpliwości bo autko serwisowane w ASO PL do samgo końca sprzedaży, na wydruku histori jeśli widnieje że np. był wymieniany to ufam że tak było. ASO to jednak ASO, mogą coś źle zrobić ale żeby zakładać że nie zrobili a wpisali w przegląd że dokonali naprawy to w/g mnie lekka przesada tym bardziej jesli mowa o tak ważnym pasku rozrządu.
Idąc Twoim tokiem rozumowania, jak kupisz nowe autko które będziesz sam użytkował ale serwisował w ASO i przyjdzie czas w okresie trwania gwarancji na wymianą np. rozrządu, śmigasz do ASO, dokonujesz wymiany, potem wracazs do domku i jeszcze raz na własną rękę dokonujesz kolejnej wymiany bo im nie ufasz, taki wniosek z Twojej teorii.
Panowie ale tak naprawdę odbiegamy od tematu, moje pytanie było czy w/g przedstawionej wam historii był wymieniany czu też nie. Kurcze, tylu znawców a konkretów nie słyszę. Ja bardzo rzadko zmieniam auta i nie mam doświadczenia w odczytywaniu historii ale czy nikt z forum nie sprawdza historii i nie analizuje jej, w/g mnie to podstawowa wiedza, ja nawet takiej nie mam w tej kwestii stąd mój post czy był wymieniany czy tez nie.

PostNapisane: 08.kwi.2015 06:02:31 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
A co szkodzi zapytac w ASO w ktorym dostales ta historie? Tam w tabelce masz nr doc 532622 i w ni bedzie dokladna informacja co bylo robione.
Znam przypadek gdzie ASP VW w Gdyni napisalo ze byla wymiana. Kupil ktos Tourana i po 5 tys zonk... pasel pekl. Ogledziny wykaxaly ze byl w tym aucie od nowosci. Talie sztuczki w Aso robia z autami flotowymi duzych koncernow. Idz po doc do ASO.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 08.kwi.2015 08:34:24 
Użytkownik

drookash napisał(a):
A co szkodzi zapytac w ASO w ktorym dostales ta historie?

Historię mam z innej ręki ale twoja podpowiedź to dobry trop, zerknę w książkę serwisową auta i bede wiedział jaki serwis obsługiwał i wówczas do nich zadzwonię, może bedą skłonni udzielić mi takie info.

Strefa czasowa: UTC + 1