.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.lut.2025 05:18:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno Audi A3 8L czy A4 B5 , B6 - 15 tyś zł. Czytaj więcej
PostNapisane: 19.sie.2015 13:37:30 
Użytkownik

Witam :)

Prosiłbym was o małą pomoc. Aktualnie jezdze Mazda 323F BJ 1.5 w LPG, z 2000 r, i zamażyło mi się AUDI - problem , że nie wiem na jaki dokładnie patrzeć.

Może najpierw moje ogólne preferencje :)
-Benzynka, najlepiej dobrze współpracująca z LPG.
- nie większą pojemność silnika niż 2.0 .
- Hatchback lub Kombi
- AUDI :)
- żadnych quattro napedów.
- troszkę większe autko od mojej aktualnej MAZDY.
- Mam 15-16 tyś. zł, lecz chciałbym za tą kwote, już zakupić pojazd + ewentualnie zagazować go, zrobić jakiś przegląd [filtry, wymiany pierwsze etc.] + rejestracja ;)

Zaczynając od A3 8L.
Trochę już poczytałem o tych autach i wiem, że A3 nie ma wielowachaczy jak A4, przez co komfort jazdy może być mniejszy (jest to odczuwalne? jeszcze nie miałem przyjemności przejechaniem się A3, A4 wg mnie płynie po drodze :) ), lecz jest tańszy w ewentualnych naprawach/wymianach ? Jest oczywiście mniejszy od A4, ale pewnie nie odczuje większych zmian wielkosciowych przechodząc z Mazdy? - także tu pytanie czy warto byłoby zmieniać na A3, kiedy chciałbym troszkę większe auto niż mam dotychczas. (Na plus, lubie hatchback'i, gdzie w A4 brak - jedynie Kombi wchodzi w gre)
-kolejne pytanie, jeżeli jakoś bym się zdecydował na A3, to jaki silnik? Czy silnik 1.6 jest wystarczający do tej masy ? Poza tym chyba auto jest dość podobne do A4 B5 ?

Dalej... A4 B5 :)
Jeździłem, tak jak wspominałem - fajne zawieszenie, aczkolwiek czy naprawdę koszt naprawy zawieszenia jest tak duży ? Czy coś możecie podpowiedzieć na temat tego auta?

Standardowe pytanie , jaki silnik. Dużo słyszałem o 1.8 / 1.8T, że są w porządku :)

A może już za tą kwotę można zakupć nowszą wersje , czyli B6 ?

Serdecznie pozdrawiam,
Damian.

Tytuł: Re: Kupno Audi A3 8L czy A4 B5 , B6 - 15 tyś zł. Czytaj wię
PostNapisane: 19.sie.2015 14:16:08 
Użytkownik

bunny0921 napisał(a):
Witam :)

...

....
- nie większą pojemność silnika niż 2.0 .
...

dlaczego takie postanowienie? chodzi o oc? czyżby 30-150zł na rok różnicy to taki wielki koszt aby nie kupić sobie 2,6/2.8?

bunny0921 napisał(a):
- żadnych quattro napedów.
...

to po co Ci audi jak nie chcesz to co daje najlepszego? jak chcesz bez q to poszukaj o wiele młodszego opla, forda czy ogólnie jakiegoś francuza.

bunny0921 napisał(a):
-kolejne pytanie, jeżeli jakoś bym się zdecydował na A3, to jaki silnik? Czy silnik 1.6 jest wystarczający do tej masy ? Poza tym chyba auto jest dość podobne do A4 B5 ?
...

przy 1.6 nie poczujesz mocnej róznicy względem mazdy- jest tani w eksploatacji to fakt, ale ma "papierowe" skrzynie, które są drogie w zakupie.

bunny0921 napisał(a):
Dalej... A4 B5 :)
Jeździłem, tak jak wspominałem - fajne zawieszenie, aczkolwiek czy naprawdę koszt naprawy zawieszenia jest tak duży ? Czy coś możecie podpowiedzieć na temat tego auta?

Jak długo zamierzasz jeździć tym wozem? jak kupisz to nie od razu odezwie się wszystko- możliwe, że wymienisz pojedyncze wahacze- albo jak kupisz komplet lema czy innego dobrego producenta- wyłożysz 1,2k zł ale za to będziesz miał spokój na 100kkm o ile nie jeździsz po kartoflisku- to nie jest dużo. Zwłaszcza, że mam aktualnie mazdę i subaru- tam komplet wychodzi o wiele drożej.
Już nie mówiąc, że są firmy specjalizujące się w regeneracji wahaczy- więc jeszcze można potencjalnie sobie obniżyć koszta.

bunny0921 napisał(a):
Standardowe pytanie , jaki silnik. Dużo słyszałem o 1.8 / 1.8T, że są w porządku :)

125KM i 150KM dają sobie radę z obydwoma w/w wozami- bardzo fajne wybory, tylko ciężko znaleźć od ręki coś sensownego

bunny0921 napisał(a):
A może już za tą kwotę można zakupć nowszą wersje , czyli B6 ?

jeszcze to jest zbyt mała kwota, aby zakupić auto na lata i to z pakietem startowym do 15kzł.

Kup A4 B5 1.8t lub z jakimś V6 koniecznie z q i po sprawie.

PostNapisane: 19.sie.2015 15:43:30 
Użytkownik

Auto: znowu Audi
Tylko nie kupuj 1.6, wierz mi na słowo, że to nie jedzie, a pali trochę za dużo jak na moc którą oferuje, jest bezawaryjny bo tam nie ma się co popsuć, ale frajdy zero. Wielowahaczem się nie przejmuj, po kupnie na pewno będzie coś stukać, albo za chwilę się odezwie, ale jak wymienisz wszystko za 1 razem to masz spokój (u mnie po 45kkm od wymiany zawiasu dalej było wszystko ok) chyba, że będziesz jeździł nagminnie po jakiś wertepach. Podobno wszystkie silniki w B5 dobrze sobie radzą z lpg. Wiele osób na tym forum bardzo chwali silniki widlaste, ja raz jechałem 2.6ABC w B5 i jechało to całkiem fajnie.
Małym A3 bym sobie na Twoim miejscu nawet głowy nie zaprzątał.

2003 Audi A4 B6 1.9 tdi AVF 130KM 2015-?

PostNapisane: 19.sie.2015 16:13:37 
Użytkownik

Dymian napisał(a):
dlaczego takie postanowienie? chodzi o oc? czyżby 30-150zł na rok różnicy to taki wielki koszt aby nie kupić sobie 2,6/2.8?

Bardziej chodzi mi o zbyt duże spalanie, OC swoją drogą :) - niestety nie mam wyrobionych pełnych 60% obniżek, to również może to wpłynąć na koszta ;) .

Dymian napisał(a):
Jak długo zamierzasz jeździć tym wozem?

przynajmniej 2 lata.

Dymian napisał(a):
wyłożysz 1,2k zł ale za to będziesz miał spokój na 100kkm o ile nie jeździsz po kartoflisku- to nie jest dużo. Zwłaszcza, że mam aktualnie mazdę i subaru- tam komplet wychodzi o wiele drożej.
Już nie mówiąc, że są firmy specjalizujące się w regeneracji wahaczy- więc jeszcze można potencjalnie sobie obniżyć koszta.

Nie no, jeżeli całkowita naprawa/wymiana za ten 1,2k zł miałaby starczyć na lata , to bardzo przyjemnie :)
Moja jazda opiera się przede wszystkim na mieście, plus od czasu do czasu gdzieś nad jezioro, czy też na urlop. Mój dystans roczny oscyluje wokół 10k km rocznie.

A co do quattro... ok rozumiem, pewniejsze prowadzenie, większe bezpieczestnwo na zime. Ale poza tym, zwiekszone spalanie, kolejna rzecz co może się zepsuć. OK, raz się zrobi starczy na lata ;). ale jak przeglądam oferty aut, to nie ma tego jakoś dużo na rynku.

Ogólnie chciałbym kupić dobre auto, na którym się nie zawiode w trakcie jakiejś trasy. Wiadomo, auto będzie miało koło 15 lat, nie można spodziewać się cudów. Ale zdecydowałęm się na marke wg mnie "Premium" jakim jest AUDI, i mam nadzieję, że jak znajdę w miare dobry egzemplarz, i bede go serwisować, to posłuży na troche :)

A takie coś? Albo w tym stylu, szukać?
http://otomoto.pl/oferta/audi-a4-audi-a4-b5-2001r-1-8t-klima-10xaiirbag-ID6y9rwf.html#b7f2831346

I jeszcze pytanie do TURBO, jaka powinna być instalacja gazowa? I ile mniej wiecej może kosztować?

PostNapisane: 19.sie.2015 16:50:16 
Użytkownik

OC od pojemności nie te czasy ludzie! kolega miał silnik 6.2 i 450zł płacił

PostNapisane: 19.sie.2015 18:08:43 
Użytkownik

giganteusz_997 napisał(a):
OC od pojemności nie te czasy ludzie! kolega miał silnik 6.2 i 450zł płacił

jak masz 60% a i owszem- jak nie miałem jeszcze 60% to między 2.0 a 2.5 była różnica od 220zł.

PostNapisane: 20.sie.2015 10:56:45 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.8T Q
Cytuj:
I jeszcze pytanie do TURBO, jaka powinna być instalacja gazowa? I ile mniej wiecej może kosztować?

około 3 tys zł za dobrej klasy instalację

dodatkowo: "OPIE JESTEŚ MNO" (tłumaczenie: mam ten sam problem/zagwozdkę) tyle że ja nie mam prawka i nie mam mazdy :D

Strefa czasowa: UTC + 1