Witam. Na nowy rok lub jakoś na wiosnę planuje zakupić Audi A4 B5. Zależy mi na najmniej awaryjnym silniku, ekonomicznym oraz aby w trasie dało się wyprzedzić tira [:)]
Zastanawiam się nad silnikiem w benzynie + lpg 1.8 20v 125km lub 1.8t 20v 150km lub w dieselku 1.9 TDI 110km.
Który z doświadczenia możecie mi polecić? Ja z audi jeszcze nie miałem styczności i za wszelkie rady dotyczące na co zwrócić uwagę przy zakupię byłbym bardzo wdzięczny. Zależy mi na tym aby na pewno spalanie w mieście mieściło się w granicach 5-6l diesel, 10-12l lpg.
Aktualnie jeszcze autem z silnikiem 1.4 (porażka) i spalanie sięga 12l benzyny i to już nie jest na moją kieszeń. Nie mam zamiaru piłować auta ani szarżować nim po ulicach itp. Potrzebuję auta do normalnej jazdy ale nie muła, bo jak każdy z Nas czasami lubię depnąć
W grę wchodzą silniki benzynowe zagazowane z sekwencją oraz diesle (1.9TDI)
I czy w ogóle coś sensownego do 10tyś zł można znaleźć w Polsce? Mieszkam nie daleko Gdańska i mogę po auto pojechać do 100/150km (piszę w razie propozycji).
Co do ceny to chciałbym w aucie posiadać na pewno : centralny zamek, alarm, el. lusterka oraz szyby przednie chociażby, klimatyzacją także bym nie pogardził
Jako dla laika w tej kwestii aut prosiłbym o wyrozumiałość
I tak na marginesie, mógłby ktoś wyjaśnić co to znaczy w ogłoszeniach jak sprzedający pisze ,, gaz ważny do np. 2020r ? Czy po danej dacie trzeba robić specjalny przegląd czy może wymienić instalację?
A jeszcze co do sekwencji wyszukałem w sieci taki cytat : ,, sekwencja w zimie to zlo bo na gaz przelacza sie po 2 km jazdy i caly czas smigasz na benzynie " Czy jest to prawdą? Fakt, ja pokonuję dosyć krótkie lecz często odcinki. Dziennie robię około 20-30 km po mieście, ale w trasach po 2-3km gaszę, potem wracam (za jakieś 10min) i znów 2-3km robię.
Żona ma autko z silnikiem 1.6 Hdi 75km, na krótkich jak i na długich dystansach autko sprawuje się rewelacyjnie, szybko nabiera temperatury oraz mało spala, w mieście 5l, po za miastem raz udało się zjechać do 3.5l/100km
Auto z 2006r. I o coś podobnego mi się rozchodzi tylko, że w audi
Z góry dziękuje za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Ps. Uprzedzając wypowiedzi, żebym poszukał na forum podobnego wątku od razu mówię, że szukałem i cały czas przeglądam wątki w podobnych tematach, ale odpowiedzi jakowych dla mnie nie znalazłem.