Witam ponownie... Jestem po oględzinach i jazdach próbnych obu powyżej...
Ad.1
Wizualnie stan bdb, środek faktycznie wycacany, nie widać nadmiernego zużycia tapicerki, elektryka wygląda na sprawną. Uszkodzony wyświetlacz zegarów (sporo martwych linii ale to chyba typowe). Silnik chodzi równo, ale po odpaleniu przez właściciela (otwarta maska) miał podwyższone obroty przez ok 30s. Właściciel (nota bene drobny handlarz) twierdzi, że wypadałoby wymienić świece + ew. kable. Silnik przy stałych obrotach ok 1500-1800 dławi się (podczas jazdy czuć szarpnięcia i zadławienia), na innych obrotach jest w sumie ok, przy kickdown ma kopa itp. Skrzynia moim zdaniem pracuje ok (raczej to tip - w trybie manuala wyświetla 5 przełożeń, ręczna zmiana działa ok). Na drive nie wyczułem podejrzanych szarpnięć czy niepokojących odgłosów...
W zasadzie zastanawiają mnie głównie te szarpnięcia - może faktycznie coś z zapłonem (zimno, mokro), może coś z ciśnieniem paliwa... wycieków zapoceń ponadprzeciętnych nie dostrzegam...
Sprzedający stwierdził, że w przypadku chęci zakupu postara się naprawić efekt dławienia... Auto rzekomo gotowe do rejestracji (z badaniem włącznie). W obu przypadkach możliwość oględzin/oceny auta w wybranym (moim) warsztacie...
Ad.2
Auto wbrew pozorom nieco mniej zadbane od poprzednika. Od 2011 podobno najeździło ok 20.000km. Właściciel nie inwestował w wymiany oleju w skrzyni i rozrząd. Sugerował się naklejką z terminem wymiany na osłonie silnika - wg licznika ostatnia wymiana rozrządu zbliża się do 100.000km
Typowe bąble nad kołem przedniego błotnika - moim zdaniem błotnik już raczej do wymiany i malowania. Skrzynia zasadniczo ok podczas jazdy nic podejrzanego, choć właściciel telefonicznie twierdził że raz na jakiś czas na wstecznym delikatnie szarpie. Skórzane jasne fotele trochę zmęczone. Silnik moim zdaniem po odpaleniu nieco nierówno chodził, słychać szum któregoś z łożysk osprzętu (może sprężarka albo altek). Za silnikiem przy przegrodzie zauważyłem jakiś przewód uszczelniany srebrną taśmą i 4 trytytkami
Klient otwarty na propozycje cenowe i możliwość dokładniejszych oględzin w warsztacie...
To tyle z news'ów...