.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 09:02:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 B6 Planowany zakup Prośba o pomoc
PostNapisane: 24.mar.2012 18:23:22 
Użytkownik

Witam, jestem tutaj nowy i jak nakazuje tutejszy zwyczaj, przywitałem się w odpowiednim temacie.
A więc do rzeczy. Zamierzam kupić Audi A4 B6 i mam na to przeznaczony określony budżet 20-22k zł. I trochę mnie to martwi, bo przeczytałem parę tematów gdzie inni też chcą kupić taki właśnie samochód i wszyscy mówią że to trochę za mało jak na ten wóz.
A jednak bardzo chciałbym go kupić, bo bardzo mi się podoba. I tutaj mam do was prośbę czy moglibyście mi coś doradzić w kupnie takiego samochodu, czy jest to możliwe czy raczej ciężko. Preferowałbym raczej diesla, ale nie jest to ostateczne, i bardziej odpowiada mi sedan niż kombi.
Dlatego takie moje pytanie, czy to zdecydowanie za mało na w miarę dobry nie psujące się A4?
Dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam

Tytuł: Re: Audi A4 B6 Planowany zakup Prośba o pomoc
PostNapisane: 24.mar.2012 18:58:40 
Użytkownik

za taką kasę to jakiegoś przekładanego anglika lub perełke od handlarza z min 300 tkm moze trafisz ;)

PostNapisane: 24.mar.2012 22:37:13 
Użytkownik

W jakiej cenie zatem znajde dobre b6 w sedanie? Przyznam ze liczylem ze za ok 22tys znajde coś sensownego. Troche sie tym załamalem. Bo mam zamiar wziac polowe wspomnianej kwoty na kredyt. A nie chce kupowac jakis wynalazkow typu renault itd. Audi mi naprawde odpowiada. Co zatem radzicie? Jaki jest faktycznie koszt utrzymania takiego b6 1.9 tdi 131 km? Apropos, ostatnio taki wlasnie samochod kupil teść kolegi za niecałe 21k. Wymienil rozrzad, filtry i oleje i jezdzi i chwali co najwazniejsze. Co poradzicie? Naprawde licze sie z waszym zdaníem. Dlatego licze na powazna pomoc. Pozdrawiam

PostNapisane: 24.mar.2012 22:45:09 
Moderator

Auto: Audi S4
Nie sugeruj się kwotą... szukaj dobrego auta... przeklikaj ogloszenia i zaproponuj cos... powiemy Ci czy warto...

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 25.mar.2012 07:05:18 
Co do kosztow utrzymania, to ze swojego doswiadczenia widze, ze sa "prawie" zerowe.. Za wymiane rozrzadu+ pompa wody+ olej(leje Castrol Edge Turbo Diesel 5w40) zaplacilem, razem z czesciami, 2000zl. I to jest minimum przy pakiecie startowym, wiec nawet jakbys wychaczyl cos za 22k zl to te 2-3 tys musisz jeszcze miec w zapasie...
Jezdze od lipca tym autem i poza rozrzadem nic nie wymienilem, ale juz czuje ze mi lekko tlumik puszcza, bo smierdzi dieslem z pod auta :D

PostNapisane: 25.mar.2012 08:23:02 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
MielewskiPoland napisał(a):
Co do kosztow utrzymania, to ze swojego doswiadczenia widze, ze sa "prawie" zerowe.. Za wymiane rozrzadu+ pompa wody+ olej(leje Castrol Edge Turbo Diesel 5w40) zaplacilem, razem z czesciami, 2000zl. I to jest minimum przy pakiecie startowym, wiec nawet jakbys wychaczyl cos za 22k zl to te 2-3 tys musisz jeszcze miec w zapasie...
Jezdze od lipca tym autem i poza rozrzadem nic nie wymienilem, ale juz czuje ze mi lekko tlumik puszcza, bo smierdzi dieslem z pod auta :D

No to kolego słono przepłaciłeś, Ja taki sam pakiet zrobiłem za 1000zł, paski conti, roliki i pompa wody ruville do tego olej Mobil 3000 5W30 XE + filtr powietrza i oleju, razem z robotą dokładnie 998zł.

PostNapisane: 25.mar.2012 11:20:54 
@up
Sorka, wkradła się pomyłka- 2000zł, to cena jaką chciał warsztat z wymianą, ale SWOIMI częściami. Ja miałem zniżki i kupowałem sam, wyszło 1200zł z robocizną u nich. Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd :):

PostNapisane: 25.mar.2012 11:57:28 
Użytkownik

Tak, po zakupie takiej b6 liczę się z tym że będę musiał wymienić rozrząd żeby uniknąć potem jakiś większych problemów. Ale moje pytanie dalej brzmi, czy w takiej cenie znajdę dobrą b6? Bo większość jak nie wszyscy piszą że jest to nie możliwe.
Druga kwestia to wybór paliwa. Problem polega na tym że nie wiem co wybrać. Otóż ciągnie mnie do diesla a konkretnie do motoru 1.9 131 km, bo słyszałem o nim same pozytywy, ale większość osób z mojego środowiska odradza mi diesla ze względu na to że mało jeżdżę. Tak to prawda nie jeżdżę zbyt często w trasy, choć czasem się zdarza. Mówią że się to po prostu mi nie opłaca. Natomiast polecają mi benzynę w motorze 1.8t, tylko jedyną rzeczą jakiej nie wiem o tym silniku jest jego spalanie, chodzą różne opinie na ten temat, niektórzy wspominają nawet o 15l pb ( co niestety wyklucza ten silnik u mnie ). A gazować samochodu nie chcę (oczywiście nie mam nic do osób tak robiących). Chciałem was zapytać jak wygląda naprawdę to spalanie z tym silnikiem, wiem że to zależy od osoby, jego preferencji, konkretnego modelu itp. I co moglibyście mi poradzić? Chciałem dodać jeszcze że (moim zdaniem to ważne) że jestem kawalerem :) heh więc nie mam zamiaru liczyć każdego grosza na paliwie ale i też nie chciałbym wydawać wszystkiego na nie właśnie. Wszystko w granicach zdrowego rozsądku.
Bardzo liczę na Waszą pomoc.:)
Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 25.mar.2012 12:22:54 
Moderator

Kup dobre auto... proste w dobrym stanie technicznym... skoro mozesz wybierac miedzy 1.8T a 1.9 TDI to masz wybór z wiekszej gamy aut... zaproponuj cos powiemy Ci czy warto.
O spalaniu w 1.8 T są całe gigabajty na forum... poszukaj.

PostNapisane: 25.mar.2012 12:49:53 
Użytkownik

http://moto.allegro.pl/audi-a4-1-8t-turbo-20v-150km-alu-16-igla-i2228550360.html
Przebieg na pewno kręcony, w to że samochód mający tyle lat posiada taki przebieg to nawet taki laik jak ja nie uwierzy ale co z resztą? Co sądzicie o nim?

PostNapisane: 25.mar.2012 13:09:50 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Jest kilka zastanawiających rzeczy:
1. Maska z przodu krzywo siedzi i ma inny odcień niż błotniki.
2. Tylna klapa z wersji U.S.A razem z osłoną silnika z czerwonym T wskazują na wersję U.S.A(zegary mogły być zmienione bo wyrażone w km/h)
3. Czarny dach, może tak sobie ktoś zrobił bo się podobało ale przy odsprzedaży nie każdemu się musi podobać.
4. Na każdym zdjęciu środka widać palącą się kontrolkę AIR BAG co wskazuje na to, że auto miało przygodę drogową.

Ogólnie dobrze wyposażony, warto obejrzeć ale dokładnie obadać, cena podejrzanie niska?

PostNapisane: 25.mar.2012 13:31:40 
Użytkownik

Po dokładnym przyglądnięciu się faktycznie maska jest troszkę inna. A wracając do kwestii wyboru paliwa? Co lepiej wybrać w moim przypadku? W takiej sytuacji jak opisałem wyżej.

PS:
Znalazłem jeszcze coś takiego.
http://otomoto.pl/audi-a4-1-9-tdi-130km-C23491778.html
Oczywiście ponawiam pytanie które zadałem wyżej, zależy mi na Waszej opinii :)
Pozdrawiam

PostNapisane: 25.mar.2012 14:43:41 
Użytkownik

ernieball napisał(a):
4. Na każdym zdjęciu środka widać palącą się kontrolkę AIR BAG co wskazuje na to, że auto miało przygodę drogową.

Ogólnie dobrze wyposażony, warto obejrzeć ale dokładnie obadać, cena podejrzanie niska?

wcale nie oznacza ze miało przygodę drogowa, trzeba podpiąć kompa zobaczyć, u mnie tez się świeci, a z powodu przetarcia taśmy od Air Baga, wywala na kompie za małe napięcie i się świeci ... :P

PostNapisane: 25.mar.2012 21:50:53 
Użytkownik

Auto: A4 B6 1.8TQ
barylkaq napisał(a):
za taką kasę to jakiegoś przekładanego anglika lub perełke od handlarza z min 300 tkm moze trafisz ;)

U nas w Irlandii to za 2000-3000tyś euro już kupisz 2001-2002rok . Normalnie jak by za darmo oddawali :<
Potem człowiek chce dobre auto drożej sprzedać to nie może bo zaniżają ceny

PostNapisane: 26.mar.2012 16:02:53 
Użytkownik

Pomoże mi ktoś odpowiedzieć na pytanie które zadałem wyżej? Naprawdę sam nie wiem za bardzo.
Pozdrawiam

PostNapisane: 26.mar.2012 16:50:24 
Użytkownik

Auto: było
Ja może wielkim specem w wyborze paliwa nie jestem, ale wydaje mi się, że właśnie z powodu, że głównie w mieście jeździsz to lepiej diesla. Benzynka ma to do siebie, że w mieście "odparowuje" wyjątkowo szybko. :diabel: Miasto jest cholernie niewdzięczne jeśli chodzi o spalanie, duże znaczenie ma jakie to miasto. Ja np. na co dzień mieszkam we Wrocławiu i w mojej A4 V6 TDI miałem różnice w spalaniu rzędu 3-3,5 litra w porównaniu do rodzinnego Gorzowa Wlkp. :D
Inna rzecz, że nie tylko Tobie odpowiada 1,9 TDI, ale również rodzinom, singlom, dziadkom, i wielu wielu innym robiącym masę kilometrów ludzikom. Morał taki, że znaleźć w Polsce zdrowe 1,9TDI, to nie lada wyzwanie...a i 15 litra w mieście w 1,8T też pewnie zaznasz.
Także...nie ma złotej rady - przejedź się tym i tym i sam podejmij decyzję, nikt tego za Ciebie nie zrobi, gusta są różne..

Aaaa i do tych silniczków quattro jak znalazł. Np ja już ośki nie kupie :D

PostNapisane: 26.mar.2012 19:39:50 
Użytkownik

Tak właściwie to mieszkam na wsi niedaleko Krakowa, więc ruchu nie ma dużego. W miastach takich jak Kraków bywam czasami ale nie zbyt często, ogólnie samochód potrzebuje się do zwykłego codziennego poruszania się, głównie (ale nie tylko) w okolicach. Prawdą jest że nie jeżdżę często w trasy, ale mimo wszystko diesel by mi odpowiadał, tylko tak jak mówię wszyscy ze środowiska odradzają mi go ze względu na to właśnie że nie jeżdżę w trasy i na kosztowne, ewentualne naprawy. Natomiast mnie samego też przeraża trochę spalanie w 1.8t w postaci 11-12 l.

PostNapisane: 27.mar.2012 08:00:18 
Moderator

Bierz TDI.
Kosztowne ewentulane naprawy heh.
Wierzysz ze 1.8T bedzie tanie i bezobsługowe... zejdz na ziemie.
W mojej ocenie TDi jest latwiej ogarnąć niz benzyniaka.

Oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie. :)

PostNapisane: 27.mar.2012 08:04:25 
Użytkownik

Auto: Renata
przeciez to juz sa stare 10-11 letnie kible, ktore nikt nie wie jak byly uzytkowane i serwisowane przez poprzednich wlascicieli i w których wszystko moze sie wysypac ...
kup cos prostego i nie bitego a mechanika to loteria albo trafisz , albo bedziesz musial wylozyc troche grosza na doprowadzenia mechaniki do ladu ...

PostNapisane: 27.mar.2012 14:53:05 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Generalnie trzeba szukać w miejscach gdzie kasa do położenia na stole jest adekwatna do stanu pojazdu.
W ciągu ostatniego miesiąca kupiłem 2 auta z Niemiec ściągane od importerów. Przeciętnie kosztowały ok 2 kPLN więcej niż "lalki" na Allegro.
Jedno z nich to B5 `98 1,9 TDI q w sedanie (miesiąc temu) a wczoraj B5 `99 1,8 q w sedanie na fajnym wypasie.
W razie czego mogę dać namiary na 2 firmy od których kupowałem fury (same wypasy w quattro ( głównie PB) na placu).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1