.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 00:32:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup Audi A4/A5 - prosba o porade..
PostNapisane: 09.maja.2013 22:37:14 
Użytkownik

Witam serdecznie,

Przymierzam sie do zakupu autka w Niemczech, ponieważ tutaj obecnie przebywam. Suma jaka chce przeznaczyć, to coś w granicach 18-23tys Euro. No mogę zrobić wyjątek opcjonalnie do 25tys Euro jak będzie warto. Zastanawiam sie nad zakupem Audi A4 B8 w kombi, albo A5, i chciałbym prosić o poradę fachowców, chyba głownie nt silnika ;)

Moje wymagania:
- auto musi być dynamiczne (powyżej 150ps)
- niezawodne
- przebieg do 60tys - chce by było dość świeże, bo km dopiero narobię, chce nim grubych parę lat pojeździć.
- ma niedużo palić (czyli pewnie diesel)
- reflektory ksenonowe
- wbudowana nawigacja
- gadgety w stylu automatycznie składane lusterka, podgrzewane fotele mile widziane
- rocznik 2008-2012

Będę głównie wykonywał trasy koło 2000/3000km co parę tygodni powiedzmy w 80% na autobanie, no i po mieście, ale to bardzo mało (do sklepu czasami, znajomego, urzędu czy coś..) Postanowiłem, że autko będę kupować w serwisie/salonie producenta danej marki, ponieważ te mają największą wiarygodność, opcje kredytu (bo całości nie mam niestety), no i dają gwarancje rozszerzoną jeśli będzie taka opcja.

Zastanawiam się nad A4 w kombi, albo A5, ale to już musiałbym pewnie dobić do 30K Euro.. Nie wiem, będę się orientował.. Szczerze mówiąc rozmyślam nad BMW, ale tutaj pewnie sa sami przeciwnicy, heh, wiec przepraszam, ze wspominam ;)

Nie wiem niestety jaki silnik wybrać? Bardzo dużo naczytałem się na temat wadliwych jednostek 2.0 diesla, a ta jest akurat najbardziej optymalna dla mnie ;/ W Sobotę planuje wizytę w salonie/serwisie.. Wysokie silniki dieslowskie byłyby super, ale to już chyba koszta, no i nie wiem jak ze spalaniem..

Bardzo byłbym wdzięczny za wszelakie informacje typu np. co, po ilu km trzeba wymienić w takich autkach, jakie są orientacyjne ceny części, i na co zwracać uwagę.

Z góry śliczne dzięki za wszelakie odpowiedzi!

Pozdrawiam!

Tytuł: Re: Zakup Audi A4/A5 - prosba o porade..
PostNapisane: 09.maja.2013 23:01:09 
Użytkownik

Auto: b5fl AVB,c5 AKN
A4 b8/a6 c6 z 3.0 tdi jak najmłodszy.

PostNapisane: 10.maja.2013 08:23:07 
Użytkownik

majkel, kolega pyta o A5, nie A6, a to jak już sam świadomy jest grubsza kasa.
Zdziwiłbyś się ilu jest tutaj zwolenników BMW, są też posiadacze takich samochodów.
Najmniej bolączek 3.0 TDI ma po 2008 roku, po `10-11,silniki podobno pozbawione są wad wrodzonych.
W Polsce może kupisz młody samochód z relatywnie niskim przebiegiem, w Niemczech już nie zupełnie, nie mówię natomiast, że jest to niemożliwe.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 10.maja.2013 09:16:23 
Użytkownik

Auto: C5 1.8T, B6 1.8T
metyoo napisał(a):
W Polsce może kupisz młody samochód z relatywnie niskim przebiegiem, w Niemczech już nie zupełnie, nie mówię natomiast, że jest to niemożliwe.

Mógłbyś rozwinąć?
Moje doświadczenia mówią, że to kwestia ceny
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... eage=80000
aukcja przykładowa i chyba spełnia wymagania?

PostNapisane: 10.maja.2013 10:18:42 
Użytkownik

metyoo: W jednej kwestii się nie zgodzę bo znam polskich handlarzy.. "W Polsce może kupisz młody samochód z relatywnie niskim przebiegiem" .. takie samochody przyjeżdżają z Niemiec z licznikami nabitymi po 200/300k, a potem nagle robią z tego 50/80k. Oczywiście zależny od handlarza, a niektórzy tak odpicują autko, że się nie w ogóle nie skumasz - np powymieniają zawieszenie dodatkowo wyczyszczą silnik, wymienią wizualne elementy, tak by była jak nówka :) Ale to OT.. także sorki.. Nie o tym mowa w tym topicu..

Kupując auto w serwisie danego dealera w Niemczech, masz 100% pewności, że z autkiem jest ok. Płacisz za to oczywiście troszkę więcej, ale masz tą pewność, bo oni przed wystawieniem auta na sprzedaż, wymienią wszystko, co potencjalnie może paść przed następnym serwisem, nawet gdy ma być on za 9 miesięcy.

No czyli tak jak myślałem, kolega metyoo potwierdził: najmniej bolączek w 3.0 TDI..

Yasiek: Tak, też patrzałem na ten egzemplarz, mega fajny ;) Ale to jednak 2.0 TDI, które są ponoć wadliwe, i ciągle z nimi coś.. Niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu, jeśli w nim jestem?

Jak kupuję autko za taką kasę, chciałbym by miał jak najmniejszy przebieg.. Jak to jest z tymi silnikami, ile one latają, i jaki próg przebiegu byście ustalali, ładując taki pieniążek w furke.. Wiadomo, że chce wsiąść i jechać po prostu, nie martwić sie o to, że coś się stanie, a za powiedzmy 4lata sprzedać i kupić coś nowszego ...

PostNapisane: 10.maja.2013 10:24:16 
Użytkownik

georgem napisał(a):
metyoo: W jednej kwestii się nie zgodzę bo znam polskich handlarzy.. "W Polsce może kupisz młody samochód z relatywnie niskim przebiegiem" .. takie samochody przyjeżdżają z Niemiec z licznikami nabitymi po 200/300k, a potem nagle robią z tego 50/80k. Oczywiście zależny od handlarza, a niektórzy tak odpicują autko, że się nie w ogóle nie skumasz - np powymieniają zawieszenie dodatkowo wyczyszczą silnik, wymienią wizualne elementy, tak by była jak nówka :) Ale to OT.. także sorki.. Nie o tym mowa w tym topicu..

Kupując auto w serwisie danego dealera w Niemczech, masz 100% pewności, że z autkiem jest ok. Płacisz za to oczywiście troszkę więcej, ale masz tą pewność, bo oni przed wystawieniem auta na sprzedaż, wymienią wszystko, co potencjalnie może paść przed następnym serwisem, nawet gdy ma być on za 9 miesięcy.

No czyli tak jak myślałem, kolega metyoo potwierdził: najmniej bolączek w 3.0 TDI..

Yasiek: Tak, też patrzałem na ten egzemplarz, mega fajny ;) Ale to jednak 2.0 TDI, które są ponoć wadliwe, i ciągle z nimi coś.. Niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu, jeśli w nim jestem?

Jak kupuję autko za taką kasę, chciałbym by miał jak najmniejszy przebieg.. Jak to jest z tymi silnikami, ile one latają, i jaki próg przebiegu byście ustalali, ładując taki pieniążek w furke.. Wiadomo, że chce wsiąść i jechać po prostu, nie martwić sie o to, że coś się stanie, a za powiedzmy 4lata sprzedać i kupić coś nowszego ...

Tutaj np znalazłem coś takiego:

http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-ogloszenia/audi-a4-2-0-tdi-quattro-alcantara-xenon-homburg/177803082.html?useCase=SearchSession&lang=pl&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=9&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=109&minPowerAsArray=KW&fuels=DIESEL&ambitCountry=DE&siteId=POLAND&features=FOUR_WHEEL_DRIVE&negativeFeatures=EXPORT&maxMileage=70000&crossBorderSearchEnabled=true&minConstructionYear=2009&tabNumber=2

http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-ogloszenia/audi-a4-avant-2-0-tdi-dpf-quattro-ambition-170ps-kirberg/178382430.html?useCase=SearchSession&lang=pl&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=9&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=109&minPowerAsArray=KW&fuels=DIESEL&ambitCountry=DE&siteId=POLAND&features=FOUR_WHEEL_DRIVE&negativeFeatures=EXPORT&maxMileage=70000&crossBorderSearchEnabled=true&minConstructionYear=2009&tabNumber=1

No i fajne, bo quattro, ale te 2.0 silniki, i to mnie wciąż zastanawia bo dużo złego się naczytałem ;/ Wypowiedzcie się proszę na ich temat..

PostNapisane: 10.maja.2013 11:04:14 
Użytkownik

Cóż opinie są, że tak to ujmę, skrajne.
Ponoć od 2008 motory poprawione, poza tym o problemach z tymi motorami słyszy się od mniej więcej 160k km.
Tyle ode mnie.

PostNapisane: 10.maja.2013 17:04:15 
Użytkownik

Wypowiedziałem się mało precyzyjnie, chodziło mi o samochód kupiony w Polsce w polskim salonie.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 10.maja.2013 21:28:32 
Użytkownik

Śliczne dzięki za odpowiedzi!

Czyli uważacie, ze śmiało mogę brać te 2.0 od 2009 roku, i nie powinno być żadnych problemów, jeśli był serwisowany, i dalej go będę serwisować regularnie?

Jest to dobry wybór, czy osobiście kupowalibyście coś innego w tej cenie - marka,model, silnik?

PostNapisane: 10.maja.2013 23:00:09 
Użytkownik

Jak musisz mieć quattro (a nic o tym nie wspomniałeś) to kup A4/A5
Jak nie musisz mieć quattro kup coś z vałweja - np CC/Passata. Właściwości jezdne w ośkach są podobne (mimo mcphersona z przodu w VW w stosunku do wielowahacza w Audi) - miejsca w VW więcej, cena lepsza (w ramach niższej ceny z tego samego rocznika wyposażenie 20-30% bogatsze).
Jak nie zależy ci na "prestiżu" kup sobie superba drugiej generacji.

Za te około 20 tyś ojro to sobie możesz znaleźć coś w vałweju/skodzie w młodej używce, jeszcze na gwarancji (polecam np. salon Magro na śląsku)

Silniki w VAGu są bliźniacze we wszystkich modelach. Chcesz diesla, wybierz model silnika, a potem szukaj auta w szerokiej gamie produktów.

PostNapisane: 10.maja.2013 23:14:32 
Użytkownik

zioolko napisał(a):
Jak musisz mieć quattro (a nic o tym nie wspomniałeś) to kup A4/A5
Jak nie musisz mieć quattro kup coś z vałweja - np CC/Passata. Właściwości jezdne w ośkach są podobne (mimo mcphersona z przodu w VW w stosunku do wielowahacza w Audi) - miejsca w VW więcej, cena lepsza (w ramach niższej ceny z tego samego rocznika wyposażenie 20-30% bogatsze).
Jak nie zależy ci na "prestiżu" kup sobie superba drugiej generacji.

Za te około 20 tyś ojro to sobie możesz znaleźć coś w vałweju/skodzie w młodej używce, jeszcze na gwarancji (polecam np. salon Magro na śląsku)

Silniki w VAGu są bliźniacze we wszystkich modelach. Chcesz diesla, wybierz model silnika, a potem szukaj auta w szerokiej gamie produktów.

Nie muszę, ale bardzo mnie pociąga quattro ;) No i ogólnie cholernie mi się podobają A4/A5..
Skodzina odpada, nie wiem jakoś nie rusza mnie wogle.. A autko musi się też podobać prawda? ;)
Co do Paska CC, to też o nim myślałem i bardzo mi pasuje! Tylko znów naczytałem się o wadliwych jednostkach 2.0, chyba to samo co Audi ;/ Nie wiem wyeliminowali już te bolączki czy nie? Jedni piszą że tak, inni że szrot wciąż.. Już się gubie...

A tak w ogóle jak wspomniałem na początku autko kupuje w salonie w Niemczech, ponieważ tutaj mieszkam.

PostNapisane: 12.maja.2013 11:10:14 
Użytkownik

odpisałem Ci na Twoje PW ;) ja polecam A5 2.0TDI. gdyby nie akcyza pewnie sam postawiłbym na 3.0TDI, ale 2.0TDI też jest DOBRE. a nie jak niektórzy tutaj piszą.. a mają z tymi silnikami tyle do czynienia, co przeczytali w internecie.. albo usłyszeli od wujka swojego dziadka co usłyszał swojego znajomego..

PostNapisane: 13.maja.2013 09:44:33 
Użytkownik

Te 2.0 TDI odstrasza mnie bardzo, czytając wiele opinii oraz np artykułu takiego jak tu:
http://www.fakt.pl/Wszystko-o-silniku-2-0-TDI,artykuly,105072,1.html

PostNapisane: 13.maja.2013 10:43:18 
Użytkownik

a zauważyłeś, że tam wymieniane są problemy silników na PD? CR to zupełnie inny silnik..

PostNapisane: 13.maja.2013 13:28:53 
Użytkownik

Auto: 80b4
Po 2009 roku silniki 2.0TDI można brac w ciemno. To juz niemal zupelnie inna jednostka, niz starszy 2.0 TDI , tak krytykowany wszędzie.

2.0 TDi z lat 2009-2010 to bardzo dobry wybór. Silnik bardzo oszczędny i zarazem mocny. Nawet wersja 143 KM jest baaaardzo dynamiczna.

PostNapisane: 14.maja.2013 09:47:50 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi.. Powiedzcie, macie takie silniki, że tak pozytywnie się wypowiadacie? ;)

PostNapisane: 14.maja.2013 19:55:46 
Użytkownik

do mnie pisałeś PW w tej sprawie więc raczej powinieneś wiedzieć.. chyba, że nie czytasz co Ci pisałem

PostNapisane: 15.maja.2013 10:34:25 
Użytkownik

jedrekx: Czytam czytam, i ślicznie dziękuje za odp.. Tak ogólnie pytam, kto pyta nie błądzi :) a jesteś w sumie jedyną osobą co chwali 2.0, wiec fajnie jakby ktoś się jeszcze pod to podłączył jeśli też ma 2.0 i jest zadowolony.

PostNapisane: 15.maja.2013 12:37:45 
Użytkownik

Generalnie od wprowadzenia na rynek 2,0 TDI minęło nieco czasu,
może wypadałoby się pokusić o wątek dotyczący 2,0 TDI, takie podsumowanie?
Osobiście mam negatywne wspomnienia związane z tym silnikiem w wersji PD wzdłużnie zamontowanej, ale
chętnie poznam opinie użytkowników forum związanych z TDI zawodowo.
Jest tylko zbiorczy temat dotyczący napędu pompy,
ale co z resztą- turbo, głowice (ponoć pękają - czy we wszystkich wersjach?), wtryski i inne bolączki współczesnych diesli.
Jak z podatnością na mody?

PostNapisane: 16.maja.2013 06:33:07 
Użytkownik

Auto: 80b4
Prawie wszystko jest na tym forum, tylko trzeba poszukac

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1