.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 04:29:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: co kupić a3 czy a4??
PostNapisane: 03.maja.2009 12:16:50 
Użytkownik

Wiec postanowiłem zmienić moja a6 c4 na a3 lub a4....koniecznie musi być w tdi...ostatnio coraz wiecej jeżdze i potrzebuje coś w miare oszczednego...mam dośc czesto okazje jezdzić a4 1.9tdi 110 i powiem że dość fajnie to chodzi samochodem przeważnie jeżdze max 2 osoby a3 mniejsza a jak z komfortem itp..nigdy nawet nie siedziałem w a 3:( i niecche zaliczyć po kupnie wtopy..i chyba skłonie sie na a4 mam do wydania max 20 tys na uto plus oplaty rejstracja a pozniej na jakies wymiany to się znajdzie:P czy można cosik upolować ciekawego?? może ktoś widział jakis ciekawy egzemplaz z dolnegoślaska ...z checią jakaś kupie:)

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2009 12:22:43 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
między A3 a C4 jest przepaść jeśli chodzi o gabarty, jak już to A4 i to najlepiej AVANTA, a C4 źle Ci się jeździ, zawsze możesz zmienić na A6 C4 1,.9 TDi i go troche podkręcić

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2009 21:10:54 
Użytkownik

powiem tak:P mam 24lata od 3 lat jeżdze a6 c4 z silnikiem 2.6:P w avancie i jakoś naszła mnie ochota na zmiane..coraz wiecej zaczełem jeżdzić i chyba dlatego...powiem tak auto duże a przeważnie jeżdze sam lub w dwie osoby...jeżdziłem a4 i powiem miejca z przodu jest wystarczająco:P moja dziewczyna ba ibize i też daje rade:P więc powinienem dać rade w mniejszym samochodzie:) zawsze chciałem zmienić na a 8 ale niestety narazie nie dam rady:( biore pod uwage trzy samochodzy a3 a4 noi i golfa4 i sam niewiem co mam wybrać:/ wiem że ważniejszy jest stan techniczny niż moje gusta:P

panowie własnie ogladam forum i natknelem sie na to ogloszenie kolegi z forum:P http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=92373 czy ktos mial do czynienia z ta a4 cos wiecej na jej temat??

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 07:08:09 
Klubowicz

Auto: E34
piotrekkk napisał(a):
powiem tak:P mam 24lata od 3 lat jeżdze a6 c4 z silnikiem 2.6:P w avancie i jakoś naszła mnie ochota na zmiane..coraz wiecej zaczełem jeżdzić i chyba dlatego...powiem tak auto duże a przeważnie jeżdze sam lub w dwie osoby...jeżdziłem a4 i powiem miejca z przodu jest wystarczająco:P moja dziewczyna ba ibize i też daje rade:P więc powinienem dać rade w mniejszym samochodzie:) zawsze chciałem zmienić na a 8 ale niestety narazie nie dam rady:( biore pod uwage trzy samochodzy a3 a4 noi i golfa4 i sam niewiem co mam wybrać:/ wiem że ważniejszy jest stan techniczny niż moje gusta:P

panowie własnie ogladam forum i natknelem sie na to ogloszenie kolegi z forum:P http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=92373 czy ktos mial do czynienia z ta a4 cos wiecej na jej temat??

Na twoim miejscu wybrałbym A4, bo jest to najlepsze auto spośród tych których wybierasz :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 08:43:58 
Użytkownik

wiec wybieram a4:) moze jest ktos w stanie mi sprawdzic ta a4 koelegi z forum http://moto.allegro.pl/item626652495_au ... alu17.html bo z wałbrzycha do warszawy mam kawałek:(

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 09:35:36 
Moderator

Auto: Audi S4
Kolega nie napisal, ze bezwypadkowa... moze zadzwon i porozmawiaj ... od tego bym zaczął ;)

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 09:40:05 
Użytkownik

wiem ze byla przetarta:P pisalemz kolega:) chodzi mi o sprawzenie auta vagiem itp jak ktos bedzie tak dobry i sprawdzi mi autko to oczywiscie wynagrodze to:)

Auto było bite, ściągnięte z Niemiec. Ja je kupiłem w 2001 po naprawie, która moim zdaniem mogła być wykonana lepiej. Przetarte miała oba boki, poduszki nie były wywalone.

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 09:46:10 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Witaj piotrekkk.

Bym byl sklonny podjechac Ci go obejrzeć, jesli dzis zdarzę zarejestrowac golfa.. z vagiem. (czujnika lakieru nie posiadam) ale chyba musze kupic.

Co do bezwypadkowosci i ogledzin autka po ogloszeniu, 98% aut jest nie zgodnych z opisem. Taka smutna prawda. Trzeba rZeczywiscie obejrzec

Jedno, ale co do autka... Proponowal bym Ci szukac zwyklego AFNa, ktory ma w opisie 110ps serie a nie leciwy po modyfikacjach na TDI, lekko opis zagubiony co do mocy. Ida ostre koszty za tym zapewne bo sprzedaje. "Sprzedaje bo mam sluzbowe to ;)". Charakter kierowcy zapewne byl pałowany dieselek, umcyk umcyk :). Wystrzegaj sie. Choć cuda się ponoc zdarzają :D

przebieg z kosmosu. Podejrzewam 2x wiekszy... Ja zdecydowanie bym Ci odradzal tuning TDI bez ksiazek i bez weryfikacji po nr.VIN. Jezdzisz super autkiem, żebys sie nie zrazil do Tedei potrafi kosztowac w exploatacji wiecej niz wielka benzyna ze spalaniem 20l.

Reasumujac AFN 1.9 TDI, standard z takiego autka bedziesz zadowolony.

http://moto.allegro.pl/item617379344_au ... owany.html

Tylko jako przyklad, poniewaz byl walony od strony pasażera (spójż po progu i odcieniu lakiieru), do tego hak. Nie oznacza to, ze ciagal lokomotywy, ale radzil bym patrzyc nawet zdemontowane haki, czy byly czesto uzywane. Ja np. jezdze na haku wyjmowanym, ale tylko dla tego, aby razie jak kobita mi nie wyhamuje"się nadzieje" ;).

Takze pospiech i modyfikacje nie potwierdzone w ASO lub innych zakladach kompetentnych, odradzam. Nie masz wgladu na to co kuca, a co chodzi, a podejrzewam jadac z vagcomen i zrobic mu dynamiczne bys sie przerazil.

Wstrzymaj sie i poluj na cos standard, wówczas będziesz zadowolony i odchwaszczenie niuni nie bedzie drogie.

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 09:59:48 
Użytkownik

wlasnie tez tak mysle o niej:P bo cosik dziwne dla mnie jest ..teraz z rozmowa ze sprzedajacym okazalo sie ze sprzeglo jest do wymiany i wogole:P
wiec daje sobie spokuj takie moze dziwne pytanie czyw 2 tys zmieszcze sie z oplatach auta z niemiec itp bo duzo aut jest nie zarejstrowanych a niewiem ile wynosza oplaty?? moze widzielscie gdzies godna uwagi a4:) panowie od ktorego rocznika ida te nowe kierownice w a4 od 98??

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 10:21:54 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Tak, tlumaczenie papierow, ok 150-200pln
Tablice zolte DE 150€ na 3 tyg
Akcyza - od ceny na umowie do 2.0 L 3,5% Od ceny auta. (zazwyczaj sie wpisuje 40% zanizona cene)= mniejsza oplata.
Zlomowanie- recykling czyli karta wozu 500pln
200 pln rejestracja auta w PL.
Przeglad techniczy ( wszedzie roznie ;) )

Jesli bys chcial jechac sam, to musisz wliczyc czas i paliwo dodatkowo.
Wiec lepiej znajac osobe ktora sprowadza autka, zlecic takiej osobie sprowadzenie, jezeli ma firme to jestes z podatku zwolniony on sobie to wliiczy w koszty. Do tego 1,5tpln oni moga kompleksowo wszystko przetlumaczyc pooplacac, lecz tlumaczenie wymaga twoich danych wiec musial bys podjechac do owych importerow, kompetentnych, a sa tacy.

Mozesz dla bezpieczeńswa spisac umowe/importu auta na podstawowe rzeczy
- bezwypadkowosc
- ksiazka serwisowa (oryginal + przebieg) aby sobie sprawdzic w ASO po nrVIN

w przeciwnym razie nie placisz za import auta i sie sam z nim buja ;)

TU masz troche A4, patrz czy od osoby priv, czy handlarza = broker & turek ;)

Autka A4 KLICK

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 10:26:02 
Moderator

piotrekkk napisał(a):
moze widzielscie gdzies godna uwagi a4:)

Ja widzialem - u siebie w garazu...
Opis zgodny z rzeczywistoscią cena do negocjacji...
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=92160

Nowe kiery zostaly wprowadzone w I lifcie...

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2009 10:34:36 
Użytkownik

czyli spokojnie w 2 tys sie zmieszcze z opłatami:) własnie gadałem ze znajomym handlarzem i ma mi patryzć za a 4:P wyjazd samemu odpada brak czasu i wogóle:/ twoje ogłoszenie widziałem ale jest to avancik i ponad 20 tys a ja na uatko mam max 20 tys a szkoda

znalazlem takie ogloszenie zastanawiam sie czy warto jechac ogladac:)
http://otomoto.pl/audi-a4-110-tdi-C8413681.html

moja dziewczyna znalazla też golfa:P http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8456580 wiem ze nie audi ale jestem ciekawy co o nim sądzicie:) może ktoś z kolegów jest z okolic wałbrzycha i posida kompa żeby mi go prawdzic:) oczywiście za pomoc zapłace..lub ktoś zna jakiś warsztat...bo ja na tdi kach wogołe sie nie znam:( zero pojecia bedzie to mój pierwszy dizelek:P gdzieś kiedys przeczytałem że golf to a3 czy to prawda??

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 18:39:21 
Moderator

Golfa sobie odpusc - ten konkretnie nie dosc ze drogi to wyplakowany do granic mozliwosci - porownanie Golfa do A4... w sumie nie ma czego porownywac.
Cyyba ze rozwazasz A3.
Tak dobrze slyszales - Golf i A3 mają te same plyty podlogowe. IMO - A3 to taki Golf ze znaczkiem Audi za kupe kasy z przewagą kupy. :):

Co do tej A4 w linku - cena troszke podejrzana ale zdjecia zachecają do osobistych ogledzin.
Osobiscie Ci radze zebys szukal - Avanta - Bedziesz Pan zadowolony. :)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 18:48:27 
Użytkownik

przemik napisał(a):
Golfa sobie odpusc - ten konkretnie nie dosc ze drogi to wyplakowany do granic mozliwosci - porownanie Golfa do A4... w sumie nie ma czego porownywac.
Cyyba ze rozwazasz A3.
Tak dobrze slyszales - Golf i A3 mają te same plyty podlogowe. IMO - A3 to taki Golf ze znaczkiem Audi za kupe kasy z przewagą kupy. :):

Co do tej A4 w linku - cena troszke podejrzana ale zdjecia zachecają do osobistych ogledzin.
Osobiscie Ci radze zebys szukal - Avanta - Bedziesz Pan zadowolony. :)

Pozdrawiam

Audi a3, Audi a4, i Golf 4 to bardzo podobna kupa. Jedno i drugie w dziedzinie wykończenia wnętrza ma trochę niedociągnięć. Mechanicznie są bardzo zbliżone.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 19:03:18 
Klubowicz

Bobo napisał(a):
Audi a3, Audi a4, i Golf 4 to bardzo podobna kupa. Jedno i drugie w dziedzinie wykończenia wnętrza ma trochę niedociągnięć. Mechanicznie są bardzo zbliżone.

Faktycznie, poza zawieszeniem, silnikiem, osprzętem, wielkością, a3 i a4 to w zasadzie te same auta. :peace:

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 19:11:37 
Użytkownik

Jeśli nazywamy coś kupą to jak najbardziej ;) Jedno drugie i trzecie to kupa.

Jako, że złapałeś mnie za słówka to trzeba by się wytłumaczyć troszku. Ta sama kupa, czyli te same rozwiązania konstrukcyjne. Hmm czym sie rożni silnik w a3 od silnika w a4? Różnica rzeczywiście jest w tym, że a4 dorobiło się wielowahaczowego przodu. Reszta, jak użyte materiały, użyte silniki (oprócz większych benzynowych) to jedna i ta sama kupa. Jakość wykonania w 3 autach jest na jednakowym poziomie. Więc przy wyborze między a3 a golfem 4 zadecyduje jedynie to jaki znaczek chcemy mieć i ew. co sie bardziej podoba. Dokładając do tej kupy jeszcze a4 zyskujemy większe auto, które tak na prawdę jest tym samym, tyle że spuchniętym i zmienionym zawieszeniem.

Kupa użyta jako przenośnia i nie oznacza chwilo czegoś złego. Tak jakoś wyszło. Jak coś nazywać kupą, to wszystko co reprezentuje taki sam poziom ( nie koneicznie niski).

Obrazek

Ostatnio edytowano 05.maja.2009 19:20:43 przez Bobo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 19:14:58 
Moderator

Nastapila nadinterpretacja mojej wypowiedzi...
Mowiac wprost... A3 jest jedynym modelem Audi w zamian ktorego wolabym jego odpowienika ze znaczkiem VW.

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 19:20:07 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
A4

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 19:37:00 
Użytkownik

przemik napisał(a):
Mowiac wprost... A3 jest jedynym modelem Audi w zamian ktorego wolabym jego odpowienika ze znaczkiem VW.

zgadzam sie z ta wypowiedzia:)

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 19:53:45 
Użytkownik

Grabson7654 napisał(a):
przemik napisał(a):

zgadzam sie z ta wypowiedzia:)

Ja prawie, jeszcze zamiast a4 b5q wybrał bym passata b5 syncro/4motion. Ale to kwestia gustu.

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1