.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.kwi.2025 20:59:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kupno auta do 20k zł
PostNapisane: 16.sty.2012 22:28:39 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
domik napisał(a):

Baskecior - wydaje się że jesteś mechanikiem więc jestem prawie przekonany że jeśli zapytam cie czy lepiej wybrać procesor z architektury Intel np i5 czy może jednak AMD serii "buldożer" to będziesz miał o tym takie samo pojęcie jak ja o konstrukcji V6. Idąc dalej - dlaczego czasami warto wydać kasę na teoretycznie słabszy procesor niż na ten o 50 zł droższy też nie odpowiesz (przykład Intel Q6600 jest tak naprawdę bardziej opłacalny niż Q6700). Dlaczego rebailing układu bga najczęściej przyniesie efekty na 3 miesiące a nie naprawi problemu permanentnie. Tak to są proste rzeczy o których ja mam pojęcie i jest to ułamek mojej wiedzy.

Źle Ci się wydaje ;)
Procek jak dla mnie za słaby. Wezmę oczywiście I5 2500 K lub I7 2700K ...
W moim przypadku rebailing to słowo nieackeptowalne - wymieniam moduł w całości - klienci oczekują bezawaryjności - nie oszczędności.
Mam nadzieję że zrozumiałeś przesłanie, jeśli nie - szkoda czasu na gawędzenie.
Słodźcie sobie dalej, miłego wieczoru.
:)

PostNapisane: 16.sty.2012 22:38:27 
Moderator

Auto: S6 C4
Domik - to drobiazg, na forum jak użyjesz szukajki to znajdziesz dużo więcej postów nt.tego silnika (w tym również moich), trzeba tylko chcieć ;)

Basket....nie chcę wchodzić z Tobą w polemikę bo wiem, że Twoje jest i tak zawsze na wierzchu....
Nie potrzebowałem pełnej diagnozy auta TYLKO VAG i odczyty, resztę potrafię sam stwierdzić albo ma kto mi doradzić...Po co mi Twoja konkurencja :?: Zwróciłem się do Ciebie o pomoc (jako pierwszego dieslowskiego mózgu na forum) a co było dalej napisałem powyżej. Rozumiem - wiedza kosztuje....w końcu ja swoją też wystawiam na sprzedaż (co prawda w zupełnie innej branży)....ale od zasady zdrowego rozsądku staram się nigdy nie odchodzić :peace:
Do tego czasu byłem idealistą bo otrzymywałem pomoc klubową bezinteresownie i jeśli miałem taką sposobność to odwdzięczałem się tym samym, teraz już wiem jak to wygląda w praktyce :): :>

+
DLTA + CLHA

PostNapisane: 16.sty.2012 23:12:06 
Użytkownik

Auto: Astra 1.6 '94r
gitmar - nie chodzi o używanie szukajki, akurat jest to jedna z rzeczy którą muszę mieć bardzo dobrze opanowaną w związku z pracą. Jedyne co mi się tu nie podoba że jest tu na forum najzwyklejszy bałagan ;) Np. warsztaty w dziale konkretnie o silnikach ;) I informacje przemieszane ze zbędną dyskusją taką jak ta. Już teraz nie wiem komu będzie się chciało czytać 6 stron o moim poszukiwaniu auta ;)

Baskecior - mimo wszystko mam nadzieję że rozumiesz teraz tą aluzję. To są pierdoły na które przeciętny użytkownik nie zwraca uwagi. Przykład mojej koleżanki - jaki chcesz komputer? - taki z niebieskim przyciskiem power - tak wiem już czym się zajmujesz na co dzień - lenistwo wcześniej nie chciało mi się sprawdzać bo mam ważniejsze sprawy ;)

Podsumowując - nie chodzi o słodzenie. Decyzja podjęta, teraz liczy się pomoc z ogarnięciem auta.

Patrząc na polecane warsztaty dzwonię jutro do :
- Kraków quattro service ul. Rzemieslnicza 20
- Kraków Andrzej Folta, ul. Jasielska 14, 267-35-85
- mgr inż. Tomasz Wajda - Kraków, Gdyńska 18, tel. (12) 637-4218

PostNapisane: 16.sty.2012 23:15:23 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
gitmar napisał(a):
Nie skorzystałem z Twojej pomocy bo po tego parcha w końcu nie pojechałem. Nie potrzebowałem byś mi jeździł miernikiem po wszystkich elementach tylko podpiął VAG i powiedział co nieco...

Co nieco kosztuje przynajmniej 1,5-2 h pracy wliczjąc w to wszystkie testy , łącznie z wizytą na kanale/podnośniku/szarpakach/pomiarami grubości lakieru etc etc etc ...
Szczątkowe oględziny - zapraszam do konkurencji ;)

Pojechałeś po całości w tym momencie. Nikt nie oczekuje od nikogo, by jeździł nie wiadomo gdzie za frajer i oglądał mu auto, zdając relację, ale przytoczę Ci prosty przykład:

Poszukując AEL'a dla kolegi, zwróciłem się z prośbą do parafii wrocławskiej o pomoc w sprawie oglądnięcia jednego autka we Wrocławiu. Na prośbę zareagowali: Kliku i Toms z jeszcze czyjąś pomocą :diabel: , za co im serdecznie dziękuję i przy najbliższej okazji z pewnością się odwdzięczę, bo nie zapomnę o tym.
Podjechali, obejrzeli auto, podpięli pod kompa itp. Potem w rozmowie telefonicznej, Toms zdał mi szczegółową relację co i jak, za co jestem bardzo wdzięczny, bo zaoszczędzili mi 450km drogi w jedną stronę :)
Zrobili to bezinteresownie, czego nie mógł zrozumieć ojciec kupującego, no bo : "jak ktoś obcy zechce podjechać dla kogoś auto zobaczyć, jak się nawet na oczy nie widzieli " :):

Poza tym, kolega Gitmar, też zupełnie bezinteresownie, przekazał mi informacje, spostrzeżenia i historię serwisową pewnego A8, nad którym ktoś się w końcu zlitował po 2 latach i je kupił, bo obaj jakoś byliśmy nie zdecydowani :diabel:

Tyle do Twoich wypowiedzi Basket. Nie mam do Ciebie żalu o to, że śpiewasz kasę za takie rzeczy, bo to Twoja sprawa, Twój czas, który jak widać drogo cenisz ;)

Dobrze, że mamy ludzi na forum, którzy są w stanie sobie pomóc tak w sumie bezinteresownie, bo to jest między innymi (tak mi się wydaje), idea przynależności do klubu...

Po to jest też między innymi lista AA, dzięki której, zawsze można liczyć na ludzi z niej, w razie kłopotów w trasie :):

Pozdrawiam...

A3 8L 1.9TDI 130KM 02r. 5D - jest
Peugeot 307 2.0HDI 90KM 03r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 05r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 03r - jest
Obrazek

PostNapisane: 17.sty.2012 09:25:43 
Klubowicz

amen swiete slowa, fajnie jest pomagac, jeszcze fajniej jak pomoga Tobie w potrzebie.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 17.sty.2012 12:57:49 
Moderator

Auto: V70
domik napisał(a):
Przekopcie wątek o polecanych zakładach mechanicznych i podzielcie go na województwa bo szału można dostać szukając czegoś o Krakowie w tym worku siana.

Porządki rozpoczęte, aczkolwiek trochę to potrwa (19 stron).

PostNapisane: 17.sty.2012 13:41:07 
Użytkownik

Auto: Astra 1.6 '94r
emge napisał(a):
domik napisał(a):
Przekopcie wątek o polecanych zakładach mechanicznych i podzielcie go na województwa bo szału można dostać szukając czegoś o Krakowie w tym worku siana.

Porządki rozpoczęte, aczkolwiek trochę to potrwa (19 stron).

Jak będzie potrzeba to mam w domu wycięte kawałki wypowiedzi ludzi tylko dla Krakowa ;) Zarówno pozytywne i negatywne.

PostNapisane: 17.sty.2012 14:33:09 
Moderator

Możesz podesłać na "mój nick" @op.pl :)

PostNapisane: 17.sty.2012 15:43:15 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
będzie trzeba dodać na forum jakiś oficjalny cennik co ile kosztuje w ramach pomocy :)

PostNapisane: 17.sty.2012 23:42:08 
Użytkownik

hubos21 napisał(a):
będzie trzeba dodać na forum jakiś oficjalny cennik co ile kosztuje w ramach pomocy :)

Ja osobiście wychodzę z założenia, że jak pomagam komuś w sferze, która nie dotyczy mojej podstawowej działalności robię to gratis lub po kosztach, czego i każdemu innemu życzę.
Można wyjść z założenia, że na wszystkim trzeba być zarobionym i brać piątaka nawet za przytrzymanie drzwi na klatce i dychę za sprzedanego liścia :).

Nikt nie oczekuje pewnie, że mechanicy będą za darmo robić diagnozy i naprawy, ale niektórzy jawili się jako quasi spece od IT/CCTV, to czemu podbierają robotę innym ;)?

PostNapisane: 18.sty.2012 07:44:17 
Użytkownik

Nie będę tutaj bił OT bo wszystko zostało już powiedzane, wypowiem się na temat auta :D. Moje zdanie jest takie, ze wady, które podałes to jest nic, nie znajdziesz auta bez wad. Pasek, którego kupiłes nie ma jakis nadzwyczajnych wad po prostu trapia go typowe problemy tego modelu/silnika. Koszta tego nie bedą jakieś duże więc nie masz co sie martwić. Wazne, że auto nie walone z każdej strony, mechanike można zawsze ogarnąć (chociaż u Ciebie na prawde jest dobrze), a bita buda już nic nie zrobisz. Miłego użytkowania :)

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 18.sty.2012 08:24:25 
Moderator

Amen

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1