.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 22:33:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 20:12:06 
Użytkownik

A ja polecam 2,5 tdi o oznaczeniu BAU - najlepsze 2,5 tdi ze stajni Audi :D .

W silniku tym wyeliminowana wszystkie bolączki poprzedników.
Elementy hydrauliki zaworowej stotsowane sa w nowszych 2,7 oraz 3,0 tdi.

VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Było
A2 1.4tdi AMF jest
A6 C6 3.0tdi CDYA 239 2008 AVANT Jest i Quattro : )

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 20:17:46 
Użytkownik

No w końcu jakaś sensowna wypowiedź :-)

Skoro cały problem sprowadza się do tego o czym piszesz, to nie rozumiem tej nagonki na 2.5 tdi. Wydanie 3 tys na taką naprawę raczej mnie nie dziwi. A jak kogoś takie kwoty zaskakują to go po prostu nie stać na taki wózek.

Porad w stylu "kup 4.2 i zagazuj" nie komentuję... albo kogoś stać na taki silnik albo nie. Gaz oznacza to drugie...

2.5 TDS w BMW - niechętnie, raczej 3.0d.

przemekk74 napisał(a):
Witam
w zyciu nie mialem 4.2 benzyna ale tu widze jest moda na krytykowania 2.5v6tdi przez osoby, ktore w zyciu auta z tym silnikiem nie mialy to tez sobie "pojade"
4.2 to prawie 2suw - co drugie tankowanie trzeba dolac litr oleju, zasieg na LPG jest porownywalny z samochodami z napedem elektrycznym. Wyjazdy za granice sa o tyle upierdliwe, ze co kraj to rozne standardy tankowania LPG no i cena nie zawsze jest taka jak w PL
W wiekszosci hoteli w centrach miast sa parkingi podziemne - z LPG sie tam nie parkuje (a wierzcie ze sa kraje gdzie ta zasada obowiazuje w praktyce a nie w teorii jak w PL). Zalozenie LPG to tez pare kola (dla porownania w 2.5 mniej wiecej tyle co wymiana pelnego rozrzadu z pompa wody rolkami, paskami itp, walkow, hydaruliki i robocizny do tego)
2.5 jest n odmian (kodow silnikow) - mniej wiecej po 2003r pojawily sie silniki z zupelnie inna hydraulika i problem walkow tam nie wystepuje
W modelach gdzie to sie "wali" trzeba sie liczyc ze nowy set po okolo 150-250 tys jest znowu zjechany - czyli w przypadku 10 letnich piernikow jest to raczej dozywotni zestaw (set w postaci 4 nowe walki + hydraulika to w zaleznosci od producenta i sprzedawcy 2.5-3 tys pln brutto, wersja z regeneracja walkow jest tansza)
Nikomu nie polecalem i polecac nie bede 2.5tdi bo mi nikt dzialy za sprzedaz walkow nie daje ale kazdy kto liczyc umie latwo zauwazy, ze auto z 2.5 bedzie o pare kola tansze w zakupie niz np 1.9PD130PS w ktorym krzywki czasem tez leca, roznie w pompkami bywa, potrafia byc klopoty z glowicami (pekniecia, wyrabianie sie gniazd pompek a pozniej cudownie w silniku oleju przybywa i capic ropa zaczyna olej) - kazdy sobie liczy sam

Cytuj:
dzieki, własnie o to mi chodziło. chyba więc pozostanę przy bmw...

Jezeli pojemnosc 2.5 Ci pasuje, marka BMW takze to jest tez "udany" silnik w BMW o nazwie TDS (montowany takze w omegach)
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 20:21:25 
Użytkownik

fredi napisał(a):
No w końcu jakaś sensowna wypowiedź :-)

Skoro cały problem sprowadza się do tego o czym piszesz, to nie rozumiem tej nagonki na 2.5 tdi. Wydanie 3 tys na taką naprawę raczej mnie nie dziwi. A jak kogoś takie kwoty zaskakują to go po prostu nie stać na taki wózek.

Porad w stylu "kup 4.2 i zagazuj" nie komentuję... albo kogoś stać na taki silnik albo nie. Gaz oznacza to drugie...

2.5 TDS w BMW - niechętnie, raczej 3.0d.

przemekk74 napisał(a):
Witam
w zyciu nie mialem 4.2 benzyna ale tu widze jest moda na krytykowania 2.5v6tdi przez osoby, ktore w zyciu auta z tym silnikiem nie mialy to tez sobie "pojade"
4.2 to prawie 2suw - co drugie tankowanie trzeba dolac litr oleju, zasieg na LPG jest porownywalny z samochodami z napedem elektrycznym. Wyjazdy za granice sa o tyle upierdliwe, ze co kraj to rozne standardy tankowania LPG no i cena nie zawsze jest taka jak w PL
W wiekszosci hoteli w centrach miast sa parkingi podziemne - z LPG sie tam nie parkuje (a wierzcie ze sa kraje gdzie ta zasada obowiazuje w praktyce a nie w teorii jak w PL). Zalozenie LPG to tez pare kola (dla porownania w 2.5 mniej wiecej tyle co wymiana pelnego rozrzadu z pompa wody rolkami, paskami itp, walkow, hydaruliki i robocizny do tego)
2.5 jest n odmian (kodow silnikow) - mniej wiecej po 2003r pojawily sie silniki z zupelnie inna hydraulika i problem walkow tam nie wystepuje
W modelach gdzie to sie "wali" trzeba sie liczyc ze nowy set po okolo 150-250 tys jest znowu zjechany - czyli w przypadku 10 letnich piernikow jest to raczej dozywotni zestaw (set w postaci 4 nowe walki + hydraulika to w zaleznosci od producenta i sprzedawcy 2.5-3 tys pln brutto, wersja z regeneracja walkow jest tansza)
Nikomu nie polecalem i polecac nie bede 2.5tdi bo mi nikt dzialy za sprzedaz walkow nie daje ale kazdy kto liczyc umie latwo zauwazy, ze auto z 2.5 bedzie o pare kola tansze w zakupie niz np 1.9PD130PS w ktorym krzywki czasem tez leca, roznie w pompkami bywa, potrafia byc klopoty z glowicami (pekniecia, wyrabianie sie gniazd pompek a pozniej cudownie w silniku oleju przybywa i capic ropa zaczyna olej) - kazdy sobie liczy sam

Cytuj:
dzieki, własnie o to mi chodziło. chyba więc pozostanę przy bmw...

Jezeli pojemnosc 2.5 Ci pasuje, marka BMW takze to jest tez "udany" silnik w BMW o nazwie TDS (montowany takze w omegach)
Pozdrawiam,
Przemek

Nagonka jest ale na poprzednie silnik i sie zgadzam z poprzednikami ze 2,5 tdi ma taka opinie ale nie silnik o ktorym pisze.

VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Było
A2 1.4tdi AMF jest
A6 C6 3.0tdi CDYA 239 2008 AVANT Jest i Quattro : )

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 20:27:07 
Użytkownik

Auto: A6 C6 CAJA
Rejestruje się człowiek dzisiaj na forum, nie wita się w odpowiednim dziale, profil nieuzupełniony, obraża Turków, Rosjan i Polaków etc. Pomijam, że temat w nieodpowiednim dziale... Następnie wpisuje magiczne słowa "BMW" + "2.5TDI" i "nakręca dyskusję".
Troszeczkę szacunku dla samych siebie Panie i Panowie :peace:

2018- > ;-))) A6C6 sedan q 3.0TFSI CAJA
2013- > 2018Obrazek Allroad C5 q 2.7 ARE -> może tym razem nikt we mnie nie trafi ;). Nikt nie "trafił", to ukradli ;-(
2010- > 2012 A6 C5 Avant q 2.7 ARE -> sCRASHowane
- > 2010 A6 C5 Avant q 2.8 ACK -> sCRASHowane

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 20:29:37 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
zbig_wwl napisał(a):
Rejestruje się człowiek dzisiaj na forum, nie wita się w odpowiednim dziale, profil nieuzupełniony, obraża Turków, Rosjan i Polaków etc. Pomijam, że temat w nieodpowiednim dziale... Następnie wpisuje magiczne słowa "BMW" + "2.5TDI" i "nakręca dyskusję".

i nawet nie chce mu sie szukajki użyć bo poczytał, że żaden 2.5 TDi nie jest bez wad nawet te po 2003r

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 20:57:36 
Użytkownik

:-))) dzieńdobry. Z tej strony Fredi. Wierny zwolennik bmw, ale może czas spróbować czegoś innego.

Panowie, naczytałem się sporo na forum, i stąd właśnie takie a nie inne pytanie. Bo dyskusji na temat tego silnika jest masa, ale większość bez sensu. Bo jak ocenić dyskusje w których ludzi piszę że ich 2.5 tdi z przebiegiem 200 tys to już się tak sypie że wyprawa za miasto wiąże się z powrotem na lawecie... ludzie, 200 tys to niewiele na taki samochód , Audi nie robi aut od wczoraj żeby nawet najbardziej nieudane konstrukcje tak się sypały...
Jak słyszę o takiej awaryjności to włącza mi się czerwona lampka która mi mówi: "Kolejny dzieciak albo jakaś sknera kupił sobie zajechany złom za 20 tys, a uważa że ma auto w idealnym stanie i wszelkie awarie zwala na producenta a nie niewłaściwe traktowanie poprzednich właścicieli lub swoje własne"....

A znalezienie opinii kogoś kto ma zadbane auto i stać go na odpowiedni serwis - ze świecą szukać. Stąd post.

hubos21 napisał(a):
zbig_wwl napisał(a):

i nawet nie chce mu sie szukajki użyć bo poczytał, że żaden 2.5 TDi nie jest bez wad nawet te po 2003r

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 22:05:02 
Użytkownik

Auto: A6 C5 '04
Ja mam silnik 2,5 TDI BCZ 163 PS i nie dam złego słowa o nim powiedzieć. Szczerze polecam :) poza wymianą rozrządu i świec żarowych nie poniosłem przez już ponad rok czasu żadnych kosztów :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2010 03:57:52 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
fredi napisał(a):
:-))) dzieńdobry. Z tej strony Fredi. Wierny zwolennik bmw, ale może czas spróbować czegoś innego.

Panowie, naczytałem się sporo na forum, i stąd właśnie takie a nie inne pytanie. Bo dyskusji na temat tego silnika jest masa, ale większość bez sensu. Bo jak ocenić dyskusje w których ludzi piszę że ich 2.5 tdi z przebiegiem 200 tys to już się tak sypie że wyprawa za miasto wiąże się z powrotem na lawecie... ludzie, 200 tys to niewiele na taki samochód , Audi nie robi aut od wczoraj żeby nawet najbardziej nieudane konstrukcje tak się sypały...
Jak słyszę o takiej awaryjności to włącza mi się czerwona lampka która mi mówi: "Kolejny dzieciak albo jakaś sknera kupił sobie zajechany złom za 20 tys, a uważa że ma auto w idealnym stanie i wszelkie awarie zwala na producenta a nie niewłaściwe traktowanie poprzednich właścicieli lub swoje własne"....

A znalezienie opinii kogoś kto ma zadbane auto i stać go na odpowiedni serwis - ze świecą szukać. Stąd post.

hubos21 napisał(a):
zbig_wwl napisał(a):

co Ci da serwis czy odpowiednie traktowanie poprzednich właścicieli jak są wadliwie wykonane wałki rorządu, które sie wycierają a niekiedy pękają, padające pompy i problemy z hydrauliką

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2010 05:41:19 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
To wygląda kolego tak że Ty chcesz koniecznie znaleźć dobrą opinię, OK napewno znajdziesz (już kilka było), ale to wygląda tak jakbyś chciał sobie usprawiedliwić to że wybrałeś już ten a nie inny silnik.

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2010 07:15:15 
Klubowicz

Dwie strony spamu - odpowiedz padła juz w 4 pierwszych postach !!!

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2010 07:22:54 
Użytkownik

Dobra dobra, luz. Po prostu komuś kto nie miał do czynienia z tym silnikiem trudno uwieżyć że Audi mogło zrobić taką kichę. Znając polskie realia większość narzekania bierze się z niewłaściwego traktowania auta albo jego słabej historii, a nie wadliwej konstrukcji. Ale ok, przekonaliście mnie żeby 2.5 tdi < 2003 obchodzić szerokim łukiem

dzięki

MorgothV8 napisał(a):
To wygląda kolego tak że Ty chcesz koniecznie znaleźć dobrą opinię, OK napewno znajdziesz (już kilka było), ale to wygląda tak jakbyś chciał sobie usprawiedliwić to że wybrałeś już ten a nie inny silnik.

Moje e39 525i

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2010 15:34:46 
Użytkownik

Ja bym zaproponował silnik 3.0 benzyna. Nie ma ich wiele ale osiągi o niebo lepsze niż 2.5 TDI, a co do spalania to dobrze znoszą LPG. Jazda na LPG na pewno sporo tańsza niż TDI. Szukać wersji europejskiej.

Audi A6 C5 1.9 AFN - była
Audi A6 C6 2005 2.7 TDI - była
BMW X3 2.0D - była
MINI ONE 1.4 D4D - jest
Audi A6 C6 2.7 TDI - jest

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2010 18:07:11 
Użytkownik

fredi napisał(a):
Ale ok, przekonaliście mnie żeby 2.5 tdi < 2003 obchodzić szerokim łukiem
dzięki

podziekuj serdecznie ale jak jeszcze Ci kase na auto dadza! Zakup np a6 kombi 2.5v6tdi BAU "prawie bezwypadkowe" kosztuje tak minimum ze 40 kola (naprawde bezwypadkowe ze 45 - z Q bez dzwona i 300tys na tachu to bedzie z 50kola) gdzie zakup piernika AKE to wydatek 10-20 kola mniejszy - starczy na dozywotni serwis tego silnika, zawieszenia, automyjnie i i zakupy w tesco (no moze nie dozywotnio)
Ktos tam zachwycony BAU napisal, ze BAU jest pozbawiony wszystkich wad - a droga wymiana rozrzadu, kiepski dostep do serwisowania (sciaganie przodu np do naprawy alternatora), glosna praca i niemale zuzycie paliwa to co... wyeliminowali?

Osobiscie zrobilem 60tys km autem i nie padla mi pompa ani walki (te "zaliczyl" poprzedni wlasciciel) - o problemie z walkami i pompa czytalem na internecie:)
Podsumowanie
Ten silnik jest jaki jest, obsluga silnika do najtanszych nie nalezy, ma byc diesel i ma miec moc - trzeba placic - kazdy kalkuluje sobie sam
Najtaniej (jezeli ma byc A6-tdi) w obsludze wyjdzie kupic w dobrym stanie a6 z 1.9TDI na pompie VP37 110 konna, podczipowac do okolo 130koni by duze fiaty na LPG nas nie przerabialy i cieszyc sie tania eksploatacja (zasieg na baku grubo ponad 1000km, "opał ready", czesci taniocha)
Pozdrawiam,
Przemek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1