Witaj
Dzięki za odpowiedż. Czytałem Twoje posty i powiem tak, że to właśnie na ich podstawie
byłem i jestem przekonany do silnika 4,2. Na podstawie Twojego i jeszcze jednego kolegi z innego
forum wyrobiłem sobie opinie, że fakt auto nie najtańsze w eksploatacji, ale jeżeli się dba - to....
Ale największym problemem jest znalezienie sensownego egzemplarza (czytaj zadbanego) i po pieniądzach
czyli bliżej 40 000 niż 60 000 zł Wiem, że kilka lat temu, wywaliłeś kawałek kasy w Niemczech za swojego Allroada,
ale kupiłeś go od dealera i z pełną historią serwisową. U nas w PL - jak sam wiesz, luksus nieosiągalny....
Trafić dobry (zadbany) egzemplarz wg. w/w kryteriów w silniku 4,2 - to pewnie
jak w przysłowiowego totolotka.... Wydaje mi się, że te wszystkie tak dalece kosztowne
naprawy - remonty, biorą się z zaniedbań poprzednich właścicieli (druciarzy) i zaczynają się sumować
u następnych użytkowników auta - którzy próbują go ogarnąć na jako takim
poziomie i doprowadzić do stanu bezpiecznego użytkowania.
Prawdą jest, że eksploatacja nie należy do tych najtańszych,
jeżeli idzie o serwis i pewnie często, gęsto nowi właściciele zdają sobie sprawę z tego faktu po zakupie auta.
A że głupio jest sprzedawać autko, miesiąc po zakupie, to łatają, drutują u wujka Józka w garażu, aby się
jakoś toczyło, a póżniej to się jakiegoś łosia złapie na suuuper okazję.....
A drugą prawdą jest to, że Allroad'a trzeba traktować bardziej jako auto osobowe
z rozszerzonymi możliwościami zjazdu na drogę nie utwardzoną, niż jako auto terenowe,
o czym pewnie niektórzy zapominają....
dzięki raz jeszcze za słowo pocieszenia....
pozdrawiam JarekONE
(do admina: proszę nie karać za trochę długawy wywód 
-------------------------------
j@cek napisał(a):
jarekONE,
Zaloguj się na forum AUDI A6 Klub, tam jest użytkownik Piotruś z Beskidów, popytaj jego. Generalnie więcej info zdobędziesz własnie na tej str.
ps. Obecnie chyba nie ma "aktywnych forumowiczów" jeżdzących allroad'ami...
Właśnie Piotruś vel Piotrek z Beskidów (ten co nie pomaga na PW
bardzo dogłębnie i konkretnie od Allroada mnie odwodził....
Zrobił mi taki wykład, że wierzyć mi się nbie chciało, jak można taka konstrukcję wypuścić na rynek.
Dlatego między innymi powstał na tym forum ten wątek....
Myślałem, że tutaj więcej osób stanie w obronie Allroada

Ale nie demonizujmy - mamy już dwie opinie zadowolonych użytkowników
a ja mam coraz bardziej chłodną głowę i rozglądam się jeszcze w kilku zupełnie szalonych wariantach
o których pisałem wcześniej: Subaru Outback, Volvo XC90, Audi A6C5 4,2 (bardzo zróżnicowane opcje

- ale wszystko jest uzasadnione jakąś tam logiką .....
pzdr.JarekONE