B4 to bardzo ale to bardzo przyjemny samochód. Tym nie mniej już nie młody i po 2 latach użytkowania na pewno zapoznasz się ze wszystkimi majstrami w okolicy a i tak zawsze coś zostaje do zrobienia albo popiskuje albo stuka. Trzeba jednak pamiętać że większość usterek to rzeczy które zdarzą się też w każdym innym samochodzie np. zawieszenie –amortyzatory, końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatorów, jakieś łożyska u góry amortyzatorów (z przodu) tuleje itp. – to każdego czeka ale to standard na naszych drogach. Nie jakaś awaria tylko zwykłe zużycie. Z rzeczy dodatkowych miałem chłodnicę do wymiany, cylinderki tylnich hamulców, simmerbloki tylnej belki, czujnik Halla (jedyna ustarka w ciągu 2 lat która unieruchomiła samochód), wieszaczki tłumika (drobiazg), uszczelka pod pokrywą zaworów (raz do roku, ale też drobiazg), wszystkie paski, wymiana reduktora do gazu (kupiłem z instalacją), termostat (kto nie wymieniał???), sonda lambda, tłumik (jak w każdym samochodzie), no i trochę rzeczy w zawieszeniu jak mówiłem.
Przy wymianie amortyzatorów okazało się że siedziały tam jeszcze oryginalne. I samochód całkiem normalnie jeździł.
Z gazem czy dieslem to jest po prostu kwestia upodobań i decyzji –na czym bardziej Ci zależy. TDI –żadnych zbiorników w bagażniku, koło zapasowe i już, lejesz i jedziesz a wskaźnik paliwa pokazuje ile masz paliwa, zasięg 1000km, bezcenny komfort i możliwość dolewania oleju rzepakowego ze spożywczaka na rogu. LPG –silnik benzynowy zawsze ciszej, przyjemniej (na moje ucho), czarny dym nie leci z rury, jedynka wystarczy nie tylko na ruszenie z miejsca no i jednak wciąż jeszcze jeździ się taniej niż dieslem.
Jeśli chodzi o silniki to ja optuję za ABK 2.0 115KM lub 1Z 1,9 TDI 90KM. Sam mam ABT 2.0 90KM i jest ciut za słaby.
Spalanie gazu w moim ABT to 9,6 -10,3 w trasie i 13,7 – 15,5 w mieście (króciutkie odcinki, dużo świateł, ewentualnie dłuższa jazda ale w korku po Wawie)
_________________ Audi A4 B8 Q, 3,0TDI, 2010 dawniej: A4 B6 1,9TDI AVF; Passat 1,9TDI AVF; Audi 80 B4 2.0 ABT 90KM...
|