.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.kwi.2025 21:28:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: (A6-C5) Audi Allroad czy to faktycznie takie kiepskie a
PostNapisane: 19.sty.2012 14:14:37 
Klubowicz

Auto: 210vtq
Wydaje mi sie ze problem z miechami i zamordowanymi kompresorami wiąże sie w duzym stopniu z niewiedza użytkowników jak i warsztatów - najczęściej wulkanizacje, przy zmianie opon nie blokują zawieszenia w pozycji serwisowej. Użytkownicy jeżdżą później na dziurawych miechach doprowadzając do zamordowania kompresora :| Mielismy ostatnio allroada z zamordowanymi 2 miechami z przodu , zabitym kompresorem i finalnie rozbita miska olejowa, czyli byl jezdzony do konca ;) Koszta , czy ja wiem czy sa takie straszne ... mozna w polsce kupic miecha za 1300-1400 zl , nowego z gwarancja, wiec jak porownamy normalna kompletna kolumne w zwyklym a6 to pewnie wyjdzie podobnie . Koszt nowego kompresora sciagnietego z usa a zakupionego juz w Polsce to tez 1300- 1500 zl , wiec takiej tragedii nie ma. Komfort jest porownywalny chuba tylko z Citroenem (tak tak pamietam o S-klasse i A8 D3) , wiec cos za cos , dla mnie calkiem fajne autko :)

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

PostNapisane: 19.sty.2012 14:38:19 
Użytkownik

grejf napisał(a):
.

ode mnie, volvo sobie daruj koszty eksploatacji tego "suva" R5 2,5 sa masakryczne... to nie stary motor volvo R5 D 160PS.. jak na tę mizerną woźnice ... :sindbad:

pozdrawiam.

Nie przesadzajmy z tymi kosztami. W starszych rocznikach xc90 tylko 2,9 BT. 2,5T (210 KM) trochę słaby jest, choć ma nowocześniejszą 5 biegową skrzynkę. W nowszych wersjach tylko V8 315 KM z szybkim geartronikiem.

2,5T uchodzi za pancerną jednostkę (jak na model z turbo). Jedyna grubsza mina w starszych modelach volvo to skrzynia automatyczna, która lubi się sypać.

royal star 1300 tour de lux
mała rzecz a cieszy

PostNapisane: 19.sty.2012 23:30:43 
Użytkownik

@Grejf
Dzięki raz jeszcze za dogłębne wyjaśnienie tematu i zabranie głosu
w tym wątku. Dużo wniosły w dyskusje, opinie użytkowników - którzy
w sposób dość stanowczy potwierdzili, że o Allroada trzeba dbać
- a on powinien odwdzięczyć się swoją niezawodnością.

Jeżeli zaś zaniedbania w serwisie lub nieodpowiednia wiedza techniczna serwisujących,
lub nie daj boże brak obsługi serwisowej - to pewnie w 90% powoduje kosztowne doprowadzenie
auta do stanu używalności.

Podobną przygodę miałem ze swoim Jeppem - kupiłem zaniedbany egzemplarz, (z premedytacją prawdę mówiąc)
i w kilka miesięcy ogarnąłem autko - które teraz dzielnie i wiernie mi służy. Ale skończyło się na remoncie ASB
(nie wymianie na używkę !) tylko remoncie za blisko 5kzł, następnie kompletna regeneracja głowic,
naprawa dyferka (to był mały remont :-) i trochę innych pierdół....co 2 krotnie przewyższyło
nominalną wartość zakupu pojazdu (dobrze się targowałem i tanio kupiłem :-)
Co nie zmienia faktu, że nawet gdybym kupił w dużo lepszym stanie i o wiele wyższej kwocie,
też musiałbym dołożyć do autka - bo to już są nie najmłodsze roczniki i zawsze coś tam trzeba zrobić.

Konkludując.....
Doszedłem do wniosku, że (gdy nic nie ulegnie zmianie w planach) wyszukam jakiś egzemplarz
który będzie wymagał troski w postaci doinwestowania. Postaram się aby miał jak najmniej uchybień
typu silnik - skrzynka - zawieszka i dopieszczę autko na swój sposób. Będę wtedy wiedział, że jak przykładowo
wymienię pneumatykę na nową to już najprawdopodobniej nie będę do niej zaglądał, jeżeli skrzynia
będzie wymagać naprawy - to ją zrobię i odejdą mi dwa problemy - czyli w tych dwu przypadkach będę
miał zdrowe auto........itd.....aż do kompletnego odchwaszczenia :)

Allroad nie jest kiepskim autem pod warunkiem, że się o niego dba :-)
- wymaga chyba trochę większej troski i kultury serwisowej, niż zwykłe pojazdy innych firm...
o czym niektórzy nie pamiętają, nie wiedzą, lub nie chcą wiedzieć......amen

pzdr.JarekONE

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1