Witam
Odgrzewam temat, bo już dawno nie ma w nim nic nowego, a dylemat jest niemały. Poszukuję mojej pierwszej audiczki a4 b6 i mam dylemat 1.8t vs 1.9tdi 130KM, założenia:
- cena zakupu samego auta ok 18k
- 1.8t 2002-2003, 1.9tdi 2003-2004
- tylko avant
- 1.9tdi 130KM z 6 skrzynią
- jeśli 1.8t to tylko z lpg
- przebieg roczny ok 25k, 85-90% trasa krajówką, bez świateł, do pracy ok 32km w jedną stronę
- po auto będę jechał ze znajomym do Niemcowni
- większe motory nie wchodzą w grę, zależy mi na ekonomice, ale też na swobodnym wyprzedzaniu
- charakter jazdy raczej spokojny, aczkolwiek nieraz lubię przydusić, więc pół na pół
W zasadzie już byłem zdecydowany na 1.8t, troszkę drożej, ale pewniejsza opcja. Niestety wchodząc na mobile.de czy autoscout b6 z 1.8t jest raptem ok 20 wyników, a 1.9tdi ponad 50, a więc jeśli chodzi o 1.8t nie ma za bardzo w czym przebierać. Taka sytuacja jest już od kilku miesięcy, 1.8t jest mało w avancie, większość ubogie wyposażenie, poza tym 1.9tdi można znacznie taniej kupić i w lepszym wyposażeniu.
Natomiast w 1.9tdi obawiam się drogich napraw np pompowtryskiwaczy, bo turbo w obu, dwumasa również(co prawda w 1.8T troszkę trwalsza). 1.9tdi można kupić w de z przebiegiem do 300k, więc jak na takiego diesla (chyba ?) niewiele.
Proszę o wyrozumiałość i pomoc użytkowników tych modeli, czy cierpliwie czekać na 1.8t aż trafi się coś wartego uwagi czy brać 1.9 130.
Obecnie jeżdżę benzyną + lpg, ale nie mam żadnych uprzedzeń do klekotów
Wydaje mi się również, że obecnie 1.8t chyba łatwiej sprzedać
aczkolwiek zwolenników ON nie brakuje
pozdrawiam wszystkich posiadaczy wozideł z czterema kółkami na masce