Hej.
Właśnie przesiadłem się po 4ch latach z 20 latka B3 1.8 PB+LPG, na 10 latka A4 1.8 Pb i jest kolosalna różnica jeśli chodzi o sam komfort. B3 była przejściówką i wcale na nią nie narzekałem jak sugerował kolega. Co się psuje? hmy. Generalnie nic strasznego, wszystko to co jest bardziej po tylu latach wyeksploatowane. Sam wymieniłem jedynie przegub, klocki hamulcowe - standart, rure za kolektorem i (dodam ze pozostałe dwa tłumiki są jeszcze oyrginalne), przewody napieciowe i kopułkę, paski klinowe, pompe wspomagania,i niestety uszczelke pod głowicą. Gaz chyba swoje zrobił, ale w sumie czego wymagać od 20latka? I inne jakieś tam pierdułki. nawet elektryk był zszokowany jak sprawdzał alternator i stwierdził że był całkowicie oryginalny - bez napraw.
Ogólnie wszystko zależy w jakim Ci się uda stanie kupić auto i jak było eksploatowane przed Tobą i jak Ty będziesz je eksploatował i o nie dbał. Ale jak zauważa kolega najlepiej kupować z FACHOWCEM i to nie pierwszym lepszym bo można się naciąć. Jeśli jest na gazie to warto zwrócić uwagę kiedy był zakładany (butla jest ważna tylko 10 lat), czy są do butli papiery - bo inaczej ściąganie papierów od producenta. Oprócz blach, podłogi, zawieszenia itp. warto też sprawdzić całą elektrykę ze środkiem włącznie bo często się o tym zapomina pod wrażeniem kupna. No i czy nie zalewa bagażnika (zajrzeć pod wykładzinę, bo ja tak miałem)
Ceny części, fakt i na szrocie i w sklepach są tanie. I czasem lepiej iść do sklepu po nowe niż używane bo cena albo jest identyczna, albo mało wyższa. Zależy gdzie i u kogo.
Na gaz też nie narzekałem, wymieniłem jedynie po kupnie wszystkie filtry i smiga do dziś. Nawet zimą wymiatał względem innych, chociażby ON.
Karoseria: Rdza jedynie wylazła w drzwiach pod spodem a smiechem rozorałem na żywca zaraz po kupnie z tyłu nad zderzakiem co miałem załatać i po 4ch latach nic nie wylazło. Nic do pochwały - tak wyszło.
Ogólnie samochodzik ok, zwłaszcza dla początkujących. Zwłaszcza, że nie ma co w nim zepsuć, choć można w każdym, zwłaszcza że polak potrafi
Ja na Twoim miejscu jeśli miałbym już kupować a masz trochę więcej gotówki to zainwestuj w troszkę młodszego. No ale jeśli to ma być pierwszy na początek i wstanie b.db to jak najbardziej polecam.
Ja nie żałowałem że go kupiłem. Niestety tylko na takiego było mnie stać. A że wózki są ok, dlatego kupiłem teraz A4 i też mam zamiar założyć gaz.
Powodzenia w wyborze i kupnie.