.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 23:57:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 100 C4 2.6
PostNapisane: 12.paź.2011 17:11:27 
Użytkownik

Mam pytanko jak jest z awaryjnościa tego silnika i układu napędowego kolega ma a6 4.2 quattro i nic mu sie nie dziej z tym autkiem a jak jest z silnikami 2.6???? nie znam ich zbyt dobrze od kilku dobrych lat jeżdizłem tylko mercedesami aż przyszła chwila na zmianę i bardzo mi się podoba c4 i chce taką kupić a chce kupic auto tansze bo wychodze z zasady że i tak trzeba doiwestować więc lepiej kupić za 3tys i doinwestować 3tyś a nie kupić za 3 i doinwestować 2 tyś,a mam możliwości wszystko zrobić samemu mechanikę elektrykę lpg oraz blachę więć proszę o poradę co i jak z tym modelem widze takiego na
otomoto http://otomoto.pl/audi-100-zamiana-2-8- ... 44749.html
Dziękuję za pomoc i mam nadzieję ze jak już kupię to spotkamy sie na jamimś zlocie :)

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2011 17:35:25 
Użytkownik

jedyne co w tym silniku można powiedzieć na nie to plastikowy dolot w 2.8 jest już stalowy więc jeśli LPG to tylko sekwencja tak ja mam w swoim 2.6. Co do awaryjności to ja nie mam co swojej niuni zarzucić, czyli tak jak w każdym jeśli wszystko na czas wymieniane dopilnowane to i długo pojeździ no chyba że czujnik temp można nazwać dużym wydatkiem jak padnie :).
Jednak po użytkowaniu 2.6 skusił bym się na 2.8Q różnica w spalaniu niewielka a radość większa :)
Skoro mówisz że sam wszystko możesz zrobić i znasz się na tym to moim zdaniem opinie ten czy ten będzie lepszy są zbędne
pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2011 19:13:54 
Użytkownik

Napewno warto pojechać i sie przekonać na miejscu co w trawie piszczy za 2 i pół tysiąca tymbardziej że to Quattro i 2.8.Ja mam w tej chwili silnik 2600 i troszkę mi brakuje i następną bym brał z silnikiem 2800.

100 C3 1.8 b/g 1990 było
80 B3 2.0 b/g 1991 bylo
80 B2 1.6 b/g 1980 bylo
90 B2 2.2 b/g 1985 bylo
100 C3 2.0 diesel 1984 bylo

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2011 19:31:48 
Użytkownik

Kolego z tego co na zdjęciach widze to kolektor ssący nie jest plastikowy więc instalacja lpg może być zwykła z wymuszonym dolotem paliwa.
A jeżeli chodzi o mechanikę elektrykę czy blacharkę to nie ma problemu u mnie no ostatni raz malowałem jakieś 10 lat temu ale podobno to jest jak z jazdą na rowerze tak mówił mi kumpel co jest lakiernikiem 5lat nie pracował w zawodzie po 5 latach 3razy pomalował blachę którą kupił na metry i powiedział że jest ok :) więc chyba dam rady :) to co pytałem to chodziło mi o awaryjność silnika układu przeniesienia napędu(bo nie miałem do czynienia z 4x4) i skrzynia biegów ostatnio bawiłem sie samymi automatami więc też nie wiem jak się ten manual sprawuje przy 4x4 i jak to wygląda czy jest stałe podłączenie mostów czy jest reduktor na zdjęciu widzę jakiś przełącznik (pisze mostów bo naprawdę nie wiem jak to wygląda w takim audi bo nie grzebałem w audi z 4x4 jednie w blank szerokim ;) widziałem jak to wygląda i z czym się to je)Życie daje na różne możliwości więc ja chce doświadczyć wszystkiego ale najpierw chce coś wiedzieć na temat nikt nie rodzi się mądrym a wiedzę trzeba zdobywać całe życie dlatego proszę tą drogą o pomoc,ja jak tylko mogłem to zawsze pomagałem więc myślę że teraz też mogę liczyć na pomoc "kolegów" bo przecież jesteśmy wszyscy maniakami samachodów(tak myślę)i powinniśmy sobie poamgac jak w "rodzinie" :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2011 09:58:48 
Użytkownik

W 2.8 masz już metalowy kolektor tylko że w poście napisałeś 2.6 a w linku jest 2.8.
Co do awaryjności to jak olej w moście był wymieniany przeguby nie zajeżdżone to będziesz nim hulał. Co do manuala to jak się przejedziesz to powinieneś wyczuć czy biegi wchodzą płynnie bez zgrzytów jedyne co możesz zaobserwować do jak masz rękę na lewarku i na biegach parzystych dociśniesz go do tyłu a na nieparzystych do przodu i poczujesz drgania to raczej masz poduchy skrzyni do wymiany

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2011 10:25:22 
Użytkownik

torsen odpowiadający za napęd tylnich kół jest uznawany za nieśmiertelny, ale ogólnie co do auta z ogłoszenia w 1 poście to jest jakaś niesamowita wydumka. Opisany jako c3 a jest to c4 z czego nie pamiętam aby silnik 2.8 był od 1 roku produkcji, przy czym ma powsadzane kilka elementów z c4 a6. itd ale za taką cenę na zimę się powygłupiać a jak padnie coś nieopłacalnego w robocie to nie płakać tylko na części sprzedać. A ten magiczny przycisk to elektroniczna blokada tylnego mostu, taka elektroszpera działa do ~30km/h a póżniej w trosce o napędy się rozłącza.

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2011 11:45:33 
Moderator

Auto: V70
Raul czytasz czasem co napiszesz? Czy ten potok słów uznajesz za zrozumiały i mamy czytać po trzy razy by zrozumieć sens? Może trochę interpunkcji, ładu i składu?

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2011 14:43:42 
Użytkownik

No i najważniejsze..
Nie spodziewaj się że za kasę z linku który podałeś kupisz "sprawne" C4.
To tak żeby później nie było zaskoczenia że audi jest be i sie psuje :)

EDIT:

dopiero teraz doczytałem że masz coś $ na dołożenie do auta no i zrobisz sobie sam. Tak wiec spoko :)

-Volvo V70 II T5

-Audi 100 C4 Avant '92r. ABC (Rezanko: soczewki, 4 x el. szyby, roletki w tylnych drzwiach oraz tylnej szyby, dekory, ori 3 światło stop, 8 fabrycznych głośników, podświetlane nawiewy)
-Audi 100 C3 CD '83r. 2,0
-Audi Coupe GT '86r. KX
-Audi Coupe GT5S '82r. WN
-Audi 80 GLS 2D, '78r. 1,6

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2011 16:42:42 
Użytkownik

Auto: C4 2.6 ABC AVANT
piszecie , że w 2.6 jest kolektor plastikowy, a w 2.8 metalowy, ale nie piszecie, że 2.8 ma przepływkę i kierownice powietrza w dolocie, które również lubią się wysrać przy eksplozji :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2011 20:54:37 
Użytkownik

emge napisał(a):
Raul czytasz czasem co napiszesz? Czy ten potok słów uznajesz za zrozumiały i mamy czytać po trzy razy by zrozumieć sens? Może trochę interpunkcji, ładu i składu?

Wszyscy,którzy odpisali to zrozumieli gdyż odpisali na temat tylko nie Ty szanowny panie modzie,jak masz jakis problem do mnie napisz mi to na priv a nie piszesz nie na temat co uwazane chyba jest za bardziej nieodpowiednie takie spamowanie niżeli bak kropki czy przecinka.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi myślę ze coś wynajdę sobie,może jeszcze będę miał jakieś inne wątpliwości ale zanim coś napisze skonsultuję to z jakimś polonista żeby nikt na czerwono nie musiał się wysilać żeby pokazac ze jest modem.
SZANOWNY PANIE MODERATORZE PRZEPRASZAM ZE MUSIAŁ PAN WYSILIĆ SIĘ I UPOMNIEĆ MNIE,MYŚLĘ ŻE WIĘCEJ JUŻ NIE BĘDZIE MUSIAŁ PAN SIĘ PRZEMĘCZAĆ Z MOJA OSOBA.

Strefa czasowa: UTC + 1