.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 11:55:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Adaptive air suspension
PostNapisane: 21.mar.2011 12:39:21 
Użytkownik

Temat pneumatyki, owszem był parę razy poruszany, ale mnie interesuje opinia nie na temat awaryjności, ale kogoś kto jeździł takim samym autem z pneumatyką i bez.
Ci, którzy mają pieją z zachwytu,
Znalazłem nartomiast kilka opinii w testach (m. in. Clarkson:), że auto nie ma już takiej precyzji prowadzenia i staje się gumiaste, do tego dochodzi dodatkowa masa tych ustojstw.
Chcę kupiuć A7 i zastanawiam się czy brać ten gadżet, co Wy na to?
Dodam, że sporo jeżdżę ale raczej po dobrych drogach, mam teraz A5 3.0 TDI i to auto prowadzi się niewiarygodnie neutralnie, choć rzeczywiście jest twarde. Gdybym jednak miał kosztem prowadzenia dokupić sobie odrobinę komfortu przyznam szczerze, że raczej wybrałbym standardowe zawieszenie. A może nie utracę sportowych walorów?
Nie piszcie proszę truizmów w stylu, że jest regulacja, albo opinii na podstawie doświadczeń z autami 5, 10 letnimi. Ten sytstem w A7 jest mocno rozwinięty w stosunku do tego co było, a liczę, że znajdzie się ktoś kto ma w tym aspekcie jakieś sensowne porózwnawcze doświadczenia.
Usterkowość też mnie nie interesuje - o tym sobie poczytałem i mam wyrobiony pogląd.

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2011 15:06:26 
Użytkownik

witam
Moje doświadczenia z pneumatyką w Audi oparte są na pracy zawodowej - jestem sprzedawcą w salonie.
Dużo jeżdżę zarówo modelami z z zawieszeniem pneumatycznym jak i bez.
Powiem szczerze że nie wyobrazam sobie modeli takich jak A8 czy Q7 bez pneumatyki.
Inaczej jest trochę w wodelach klasy A6 czy A7. Tu nie uważam żeby była bezwzględnie konieczna. Również klienci zarówno poprzedniego jak i obecnego modelu A6, gdzie pneumatyka jest możliwa stosunkowo rzadko decydowali się na to rozwiązanie.
Poprawia ono zdecydowanie komfort jazdy a ponadto daje nam możliwość zmiany nastawów zawieszenia w zależności od potrzeby chwili. Nie uwazam jednak tego rozwiązania jako bezwzględnie koniecznego.
Prawda jest też taka że nawet klienci, którzy zamawiają zawieszenie pneumatyczne często potem zapominają o tym i jeżdżą w jednym ustawieniu.
Pozdrawiam
Vini

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2011 15:27:18 
Użytkownik

Miałem tzw nivo w poprzednim A8 (D2), teraz mam pneumatykę (D3). Szczerze ? Jak wspomniał Vincent, rzadko coś przestawiam, z resztą chyba z 3/4 opcji w tym samochodzie jest mi po prostu zbędna :D
Poczytaj sobie jak to jest zbudowane, jak to działa, podsyłam link do paczki z plikami pdf: http://www53.zippyshare.com/v/85596524/file.html
Co do awaryjności, padają np. kompresory, ale nie jest to jakieś nagmine. D3, które robiliśmy mają już swoje lata, jeśli nalatane x km po normalnych drogach nic sie nie dzieje. Troche inaczej jest z samochodami z USA, jeśli chodzi o elektryke i umiejscowienie podezspolów.
Ty pytasz o nowy samochód, więc nie bałbym się. Trudno doradzić, sam musisz wiedzieć, czy bedziesz z tego korzystał, czy nie. Czy warto dopłacać, czy np dobrac za ta cene cos innego (dla mnie np audio :D ).

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2011 15:39:14 
Użytkownik

No wielkie dzięki, jedna i druga podpowiedź jest cenna i przydatna. Czekam na więcej.
Głównie chodzi mi o wrażenia z jazdy autem z pneumatyką i bez niej.
Powiem tylko, że jeździłem A7 z pneumatyką i wydawała się super, ale nie mam porównania ze zwykłym zawieszeniem, a ponoć ma lepsze czucie i precyzję kierowania. To dla mnie ważne, bo sporo jeżdżę z prędkościami powszechnie uznawanymi z obelżywe :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2011 15:45:26 
Użytkownik

Nie wiem z jakiego miasta jesteś ale jeżeli blisko Ci do Poznania to zapraszam na jazdę testową A7 bez pneumatyki za to z zawieszeniem sportowym i sportowym mechanizmem różnicowym.
to zestawienie okresliłbym zdecydowanie prosportowym, nastawionym na precyzję prowadzenia w mniejszym zaś stopniu komfortowym.
Daj mi tylko wczesniej znac.

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2011 23:09:25 
Użytkownik

Dzięki Vince ale chyba nie skorzystam, po pierwsze jestem ze śląska, więc trochę daleko, po drugie mam tutaj ugadany duży rabat, także raczej nie byłbyś w stanie zaoferować mi konkurencyjnej oferty. Sam się dziwię, że tak dużo, ale wiesz to nie mój problem, tu w promieniu 50 km jest chyba z 7-8 dealerów i walczą o klienta, dla mnie fajnie :d
Niemniej wielkie dzięki za Twoją cenną opinię. Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2011 00:17:33 
Użytkownik

MarcinFUN, przejedź się do południowych sąsiadów to zobaczysz co to walka i rabaty :D

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2011 00:42:42 
Użytkownik

Do /Czech? Naprawdę? Nie wiedziałem, możesz napisać coś więcej?

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2011 00:53:33 
Użytkownik

Podam Ci na ostatnim przykładzie - dobrze wyposażona D4 4.2 FSI, z ledami,20'', podwojne szyby, solar, asyst jazdy nocnej, i z pełnym pakietem skorzanym, masażami, MMI Navi plus z MMI touch + B&O za 390 tys zł to i tak taniej niż "podstawowa" wersja w PL. Nie wiem jak wygląda sprawa ze ściągnieciem samochodu nowego do PL (jeśli chodzi o opłaty), ja mam mozliwosc rejestracji w CZ, więc w PL na pewno nie zakupie nowego samochodu, bo jest to po prostu nie opłacalne. Róznica w cenie jest jeszcze wieksza, jeśli chodzi o dodatkowe wyposażenie.

Strefa czasowa: UTC + 1