kosior899 napisał(a):
Witam wszystkich serdecznie
Intereseuje mnie zakup audi a8 d2 4.2, z tego co słyszałem auto jest tańsze w utrzymaniu niż w140 i E38. Interesuje mnie realne utrzymanie tego auta, ile kosztuje serwis olejowy, rozrząd, klocki i tarcze i remont zawieszenie, chodzi mi o konkrety? Czy za 15tys. kupię dobry egzemplarz, rocznik obojętny? Ile to auto spala, jak współpracuje z lpg, ponieważ gdy bym kupił to na 100% założył bym gaz. Co w aucie psuje się najbardziej?
Jeżeli był niedawno podobny temat to przepraszam i proszę o podlinkowanie, jeżlei nie to proszę o konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam: Jacek
Klocki w poliftowej 200-250 zł wzwyż za przód (Bosch)
Tarcze w poliftowej 200-250 zł wzwyż za przód (Bosch)
Rozrząd graty 1000-1500 (można co taniej na allegro wyrwać, ale nie polecam)
Gazu spali w miescie ok. 20 w trasie mniej (ile to zależy jak i gdzie kto jeździ)
W aucie tym jak i w większosci audic, psuje się najbardziej to co zdrutował/popsuł poprzedni własciciel i efekty dzwonów z poprzednich kadencji.
Zawieszenie (przednie) koszt utrzymania podobny jak passat B5, Audi B5
W okolicahc 200-250 tys. przebiegu potrafi klęknąć skrzynka (naprawa circa 5 tys. i spokój na kolejne 200 tys.)
Koszt oleju - zależny od wlanego - wchodzi z prawie dwa baniaczki - 5w50 lub 10w40, zależy jaki silnik, jaka kondycja.
Za 15 tysięcy kupisz przedliftową A8 szału nie będzie za tą kwotę (polift dużo ładniejszy / lepszy)