auto - polo '06/07 1,4tdi 80 KM, nie moje ale jeździ u mnie w rodzinie.
przez 1,5roku użytkowania zrobiło 35tys km (115

149tys km, lada chwila rozrząd), do awarii można zaliczyć :
- elektryka szyb - typówka w polo, moduł jakiś pada
- wycieraczki przednie mocno zwolniły pracę - tulejki trzymające wycieraczki zabrudzone/przytarte - przeczyszczone
- w przednim zawiasie tuleje - to w sumie bardziej naturalne zużycie niż awaria
i to by było wszystko, jak dla mnie jak najbardziej okej
i teraz zapewne najciekawsze - spalanie, tymczasowo używałem autka przez prawie 2 tygodnie i zrobiłem polówką ponad 1000 km
wersja 80KM, wg autocentrum i spritmonitor najbardziej oszczędna opcja wśród wersji 70/75/80KM.
takie praktycznie trasy, odcinki 40km do 60km, omalże bez korków, jeżdżone ekonomicznie/normalnie (miało być taniooo

), ciężko mi napisać że w 100% ekonomicznie z uwagi na silniczek, którym nie da się jakoś wcześniej zmieniać biegi bo na takie rzeczy poprostu brak mu siły

a zamulanie i oczekiwanie na powstanie turbiny mnie nie bawi i wątpię żeby miało większy wpływ na spalanie
i tak z trzech tankowań wyszło mi 4,7 4,3 4,5
po cichu liczyłem na wynik zbliżony do 4,0, jednak moja jazda było do tego za mało rozsądna,
przy tych warunkach niestety porażka ... 3.0 d w bmw e39 pali 1 L więcej a jaka różnica w jeździe
na mieście zapewne rządzi ze swoim spalaniem, ja osobiście nie miałem wątpliwej przyjemności tego sprawdzać
pzdr